VŠ pro informatika se znalostí elektro – Vzdělání – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

VŠ pro informatika se znalostí elektro – Vzdělání – Fórum – Programujte.comVŠ pro informatika se znalostí elektro – Vzdělání – Fórum – Programujte.com

6. 12. 2011   #1
-
0
-

Zdravím.
Letos maturuji, a snažím se vybrat si školu. Vím, co umím, upřednostňuju město Brno (pokud obor „pro mě“ existuje v Brně, tak tam půjdu).
Navštívil jsem veletrh Gaudeamus; zkoumal jsem obory FI MUNI, FIT VUT, FEKT VUT; četl jsem aktuální příspěvky ze sekce Vzdělávání zde na fóru.
Trochu se o sobě rozepíšu, aby mé zájmy a cíle případní rádci správně pochopili. Můžete to brát taky jako krátké představení nováčka zde na fóru.
Mám poměrně slušné znalosti z oblasti elektrotechniky (odmala tvořím různá zapojení); programování se věnuju také odmalička (když mě strýc učil práci s počítačem, tak jsem se zeptal „Jestli existuje program na vytváření programů“, načež mi pro začátek dal knížku o HTML):

• S počítačem jsem začal dělat asi v 8 letech. Když jsem zvládl základy jeho ovládání, pustil jsem se do práce s Excelem, poté HTML, šťoural jsem se ve Winech (které musela nejednou zachránit i reinstalace).
  • V 10 letech jsem postavil automat na napouštění limonády s využitím elektromagnetických ventilů, samodržného zapojení relátek, a primitivní STOP váhy na principu spínače a pružinky.
  • V tomto období jsem se věnoval konstrukci zesilovačů, zjistil jsem, že elektrolytické kondenzátory umí vystřelit :-D
  • Ve 14 jsem začínal s PHP, v 16 jsem získal první prázdninovou PHP brigádu u jedné firmy.
  • V 16 letech jsem začal mordovat mikročip PIC 16F84A, kterým jsem zkusil ovládat LCD display 2x16; zjistil jsem, že existuje maticové zapojení (např. klávesnice) a zkusil si udělat vlastní maticový mini LED panel (myslím že 4x6 bodů).
  • V 18 letech jsem dostal od známého nabídku na naprogramování desktopové aplikace pro stroje na hubnutí. Do tohoto pro mě velkého projektu jsem šel s o rok starším kamarádem, který uměl C# a já se ho teprve učil. Známý o všem věděl a se vším souhlasil – chtěl zkombinovat znalosti nás obou. Já jsem se tak posunul o velký kus dopředu v jazyce C#, kamarád pochopil elektrotechniku. Stroj byl ovládán pomocí IO modulů od firmy Papouch. Spolupráce byla nakonec z naší strany ukončena kvůli organizačním neschopnostem známého, který nám nebyl schopen posílat zadání pro vývoj, a postupně se ukázalo, že nemá ani ucelenou představu o funkcích SW. Doteď spolu snad dobře vycházíme a pomáháme mu řešit servisy.
  • Pracoval jsem na spoustě menších projektů, tvořil jsem jak spoustu pokusných webů na localhostu, tak i ostré aplikace pro místní živnostníky, apod.

A teď stojím před výběrem školy.
Nevím, co se kde učí. Vím, že názvy oborů často neodpovídají realitě, proto prosím o podání vašich názorů.
Na jednu stranu se nechci zahodit někde na elektro škole, kde mě budou učit věci, které buď znám, nebo jsem je schopný pochopit sám. Elektrotechnika není přece jen tak složitá.
Naopak správné logické a abstraktní uvažování mě žádná škola nenaučí, ale pokud ho mám (nevím, jestli ho mám), tak mě může informatická škola posunout mnohem dál. Naprogramuju spoustu věcí, ale rozhodně se potřebuju naučit, jak se má správně programovat. Autor svůj kód většinou chápe, ale je důležité psát taky tak, aby byl pochopitelný a rozšiřitelný ostatními. Proto chci rozvíjet především své programátorské schopnosti.
Své uplatnění nevidím někde ve firmě na el. součástky. Chtěl bych být programátor – konstruktér, který programuje SW, který mj. ovládá taky HW. Nemyslím tím ale hloupé řádky pro PIC, nebo příkazy ve smyslu rozsviť světlo, ale něco pořádného – komunikace pro různých sběrnicích,…

Je pro mě lepší elektro škola (kde budu mít asi hodně praktických věcí), nebo čistá informatika (která je nabitá matematikou, kterou sice nemusím, ale zvládám ji perfektně).

Pokud mi doporučíte informatiku, jaký obor? Je pro mě lepší FIT VUT, protože je jak se všude píše „víc praktičtější“, nebo FI MUNI, která zaručí ten důležitý teoreticko-matematický základ?

Je moje představa o školách správná, nebo je úplně zkreslená? Prosím o rady!

Všem vytrvalcům, kteří se dostali až sem mnohokrát děkuju!

Nahlásit jako SPAM
IP: 188.120.201.–
liborb
~ Redaktor
+18
Guru
7. 12. 2011   #2
-
0
-

V podstatě ti neřeknu nic nového než to, co se tu tak vždycky "radí". Není to o škole, ale tvém přístupu. Škola z tebe neudělá programátora ani HW konstruktéra, ale nabídne ti podmínky a čas, nebo-li to, co k tomu potřebuješ. A když ty  k tomu přidáš svůj čas a úsilí, tak je jistá šance, že se to podaří. Na vysoké je to většinou tak, že si můžeš mimo předmětů z tvého oboru zapisovat i předměty volitelné, nepovinné, takže o tom, čím se budeš zabývat do jisté míry rozhoduješ ty. No a samozřejmě je tu možnost studovat 2 školy nebo 2 obory najednou.

No a na něco pořádného se stejně dostaneš až tak v druhé půlce studia, takže ty první (dva - tři) roky budeš muset nějak přetrpět ;).

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.80.52.–
7. 12. 2011   #3
-
0
-

Jde mi o to, jestli je na FIT VUT nebo na FI MUNI možné zvolit si předmět blízký elektrotechnice - např. komunikace po sériových linkách, programování mikročipů (PIC, ATMEL,...).
Nebo musím pro tyto předměty jít na elektro školu (kde asi nebudu mít tak velké možnosti studia IT).

Podle toho, co jsem se dočetl, bych šel pravděpodobně na VUT. Sice se píše o špatném přístupu vyučujících, ale zase je škola zaměřená víc prakticky než teoreticky.

Jaké jsou vaše názory a rady?

Nahlásit jako SPAM
IP: 188.120.201.–
morph
~ Anonymní uživatel
10 příspěvků
7. 12. 2011   #4
-
0
-

Jenom mala poznamka - pokud budes studovat napr. automatizaci na VUT, tak neocekavej, ze ses nejak moc dostal k elektrotechnice jako takove (presne jak rikas, ze te nezajimaji az tolik soucastky, zapojeni)... obecne tyto obory jsou mnohem vice o mereni, teorii rizeni, prumyslove automatizaci, ... hodne kluku, ktery jdou z prumky jsou timto zjistenim obcas zklamani, protoze cekali mraky bastleni, ale podle toho co pises, mohlo by ti to vyhovovat :)

To, ze studium vypada jinak na papire v brozurce skoly a jinak v realu, to uz je vec druha...

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.103.134.–
morph
~ Anonymní uživatel
10 příspěvků
8. 12. 2011   #5
-
+1
-
Zajímavé

A jeste druhou poznamku si neodpustim... Hodne lidi (nejen tady na foru) pise, ze chteji jit na praktickou skolu, ze se nechteji babrat v nejake teorii, ktera je k nicemu. A stejne tak hodne lidi na tech tzv. "praktickych" skolach se zaklina tim, ze jsou to ti praktici. Ze sve zkusenosti muzu rict, ze realne situace vypada trosku jinak.

"Praktici" to vetsinou znamena, ze pokud jsou v nejakem vzorci vic jak 2 pismenka, tak je to k nicemu, ono to prece musi jit udelat jinak. To stejne, pokud je nejaka pravdepodobnost, k cemu, prece par if-else nam musi stacit, jenom poradne vyladime konstanty. Nedejboze o nejake optimalizaci, hruba sila to jisti, jsme prece supr prakticti programatori. V momente, kdy se ovsem narazi na zajimavejsi (=slozitejsi) problem, najednou ty prakticke veci prestavaji fungovat, resp. funguji jen castecne a tak se bastli a bastli a pridavaji dalsi podminky, atp. zkratka jak to jenom hrubou silou udolat aby to aspon nejak fungovalo.

Naopak "teoretici" si vecne hraji s nejakyma pismenkama na papire, furt nad necim slozite spekuluji, pritom by se to dalo resit tak jednodusse. Fakt je ale ten, ze prave u tech slozitejsich problemu se velice rychle nakonec ukazuje, ze nejprakticteji ji resi nakonec prave ten "teoretik", protoze ma v zasobe neskutecne velky balik znalosti, ktere muze pouzit, resp. dochazi mu v souvislostech co se stane, kdyz neco provede.

Vim, ze to zni trosku pritazene za vlasy, stejne tak vim, ze si mozna muzes myslet, ze placam blbosti, nebo ze jsem naopak nejaky prechytrely. Ne, opravdu si to nemyslim odjakziva, ze ma smysl se zaobirat teorii, ono, kazdemu to trva jinak dlouho nez na to prijde... Nekdo to zjisti uz na stredni, nekdo na vysce, nekdo jako doktorand, nekdo 10 let po skole, nekdo vubec. Co tim vsak chci rict je to, ze nema smysl se divat, ktera skola je prakticka - praxe stejne funguje uplne jinak a az na par svetlych vyjimek vetsina "praktiku", ktere jsem poznal na skolach ma stesti, ze nemusi pracovat v praxi... Navic, praktickou stranku veci se doucis (sam, ve firme) neskutecne rychle, zato tu teorii co tedka vynechas, vynechas navzdy...

Asi jsem ti moc nepomohl s vyberem, to nakonec musis rozhodnout sam - jak rikam, kazda skola na papire vypada hezky, ale realita je jina. Jak bych postupoval ted ja, kdybych znovu vybiral - nejdriv bych si zkusil srovnat v hlave co vlastne chci delat, ktere oblasti se chci venovat, cim bych se chtel jednou zivit. Je to sice tezke a treba to potom dopadne uplne jinak, ale aspon jakousi predstavu urcite mit budes. Potom bych se podival, na ktere ceske skole v tom, co te zajima pusobi svetove uznavany clovek (a ver tomu, ze tady takovi lide jsou) - to jsou ti, kteri maji mraky citaci, zajimave projekty, zahranicni kontakty. A k nemu bych se snazil nacpat na bakalarku/diplomku. To te ostatne nauci nejvic z celeho studia. A proc k lidem, kteri maji citace, kdyz je to prece tak teoreticka (akademicka) zalezitost, kdyz chces prece praxi? Prave protoze ty nejzajimavejsi projekty, pro Google, Microsoft, automobilky, armadu ... resi tito lide, prave protoze jsou schopni resit i ty slozitejsi problemy a prave protoze firmy, pro ktere delaji vyzaduji perfektne a prakticky pouzitelne veci , aby na nich mohli vydelavat. A ver tomu, ze kdyz budes moct delat na takovemto projektu, neskutecne te to posune pred vsechny tvoje spoluzaky jak z hlediska studia, tak pozdejsiho uplatneni v praci.

Navic jeste jedna drobnost - ono nakonec programovat umi kazdy, dobre programovat, k tomu se casem clovek taky dostane. Ale je rozdil, jeslti je clovek jenom delnik, co hazi lopatou, nebo je schopny nabidnout i neco navic a programovani ma pouze jako nastroj (coz se muzes presvedcit treba u kluka co ted jde do facebooku - vystudoval matfyz).

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.103.134.–
Drak
~ Anonymní uživatel
2 příspěvky
28. 12. 2012   #6
-
0
-

#5 morph

Tvůj příspěvek mne docela zdárně pobavil, jakožto člověka, který se docela dlouho pohybuje v praxi. I když jsi v něm zmínil nadsázku, tak jsem se docela hodně bavil :-) ale v jedné věci s tebou nesouhlasím, praxi se jen tak sám nenaučíš ... i když někteří budou určitě tvrdit opak, ale jsem přesvědčen o tom, že praxi (v pravém slova smyslu) teorie nemůže nahradit. mluvím tak z vlastní zkušenosti, kdy jsem ihned po střední škole nastoupil v jednom z nejlepších programátorských týmů pro automatizaci v republice. A toto mi dalo mnohem více, než kdybych tu dobu trávil na vysoké škole, nebo kdybych se to měl učit sám. To, že jsem se ocitl v týmu programátorů na špičkové úrovni mne hodně posunulo kupředu. ;-)

Ale zpět k původnímu tématu, kterou školu ... no, to je složité. osobně např.: FEKT na VUT nemám moc v lásce, profesoři se tam drží toho, co se učili kdysi a to, co je nyní neberou moc v potaz, neberou v potaz nové poznatky z praxe. Nedej bože, když si dovolíš je v něčem opravit ... v tu chvíli jsi skončil, i když jsi měl pravdu ;-)

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.155.243.–
morph
~ Anonymní uživatel
10 příspěvků
17. 1. 2013   #7
-
0
-

Drak, ano, kdyz si to ted po sobe ctu znovu, tak uznavam ze s tim, ze se naucis praxi sam jsem silne prestrelil, to JE blabol. Naprosto s tebou souhlasim, ze idealni je, pokud mas sanci delat ve spickovym tymu a pokud ti lide v nem jsou ochotni pomoci, tak neni co resit. Zaroven je potreba mit ale v hlave, ze alespon v prvnich nekolika letech nejsou, nebo nemely by byt penize to nejdulezitejsi - proste je potreba to brat tak, ze se clovek hlavne uci...

Ohledne tveho hodnoceni FEKTu, no zalezi predmet od predmetu, clovek od cloveka, tak jako vsude. Na druhou stranu je pravda, ze kdyz bych vzal nejaky median urovne vyuky, tak zhruba odpovida tomu co jsi popsal (a je mi jasne na ktere oblasti a ktere lidi konkretne narazis...). Celkove vzato, jsou tam i vyborni lide, ale nestane se ti to, co je bezne na spickovych skolach - ze by to byli lide, kteri tak zasadne ovlivnuji svym vyzkumem svuj obor, ze potom jejich prednasky jsou z velke casti o jejich vlastni praci... Na druhou stranu na FEKTu nebudes mit zadny problem s dostupnym vybavenim v labinach a je fakt, ze porad patri k tomu vyrazne lepsimu co se da u nas studovat - schvalne ale neuvadim nejaky soukromy zebricek, nechci vyvolavat zbytecny flame a zaplevelit tak toto celkem nosne vlakno, ktere snad nekomu i pomuze.

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.103.73.–
morph
~ Anonymní uživatel
10 příspěvků
17. 1. 2013   #8
-
0
-

Drak a jeste druha poznamka - mas pravdu, ze opravdovou praxi teorie nahradit nemuze, ja jsem tim jenom chtel poukazat na to, ze u slozitejsich veci tu praxi musis mit na cem stavet a proto imho neni nejstastnejsi vybirat skolu podle "prakticnosti", protoze potom uz to nikdy nedozenes, navic teorie je casove stalejsi zalezitost, zatimco praxe se meni tak dynamicky, ze nez clovek vyleze, ze skoly, je pulka veci jinak (zkratka, ze oboje ma svuj cas).

Pak je samozrejme take varianta, jak pises, nejit na VS a jit rovnou pracovat. S tim v zasade naprosto souhlasim, je to taky mozna varianta a kazdy si musi zvazit sam, jestli pro nej VS bude nebo nebude prinosem.

Mozna ted nase prispevky pro nekoho vypadaji, ze jsou trosku ve sporu, ale myslim si, ze v zasade mluvime o stejne veci. Jenom jsme kazdy trosicku vice ovlivneni tim co delame; pochopil jsem, ze delas automatizaci a tam je samozrejme vetsi rozdil mezi tim co funguje na papire, co funguje v realu, a co funguje v realu, udela se to rychle a jeste se na tom hodne vydela, nez napr. v um. inteligenci atp.

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.103.73.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.

Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 4 hosté

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý