Zdravím.
Letos maturuji, a snažím se vybrat si školu. Vím, co umím, upřednostňuju město Brno (pokud obor „pro mě“ existuje v Brně, tak tam půjdu).
Navštívil jsem veletrh Gaudeamus; zkoumal jsem obory FI MUNI, FIT VUT, FEKT VUT; četl jsem aktuální příspěvky ze sekce Vzdělávání zde na fóru.
Trochu se o sobě rozepíšu, aby mé zájmy a cíle případní rádci správně pochopili. Můžete to brát taky jako krátké představení nováčka zde na fóru.
Mám poměrně slušné znalosti z oblasti elektrotechniky (odmala tvořím různá zapojení); programování se věnuju také odmalička (když mě strýc učil práci s počítačem, tak jsem se zeptal „Jestli existuje program na vytváření programů“, načež mi pro začátek dal knížku o HTML):
- S počítačem jsem začal dělat asi v 8 letech. Když jsem zvládl základy jeho ovládání, pustil jsem se do práce s Excelem, poté HTML, šťoural jsem se ve Winech (které musela nejednou zachránit i reinstalace).
- V 10 letech jsem postavil automat na napouštění limonády s využitím elektromagnetických ventilů, samodržného zapojení relátek, a primitivní STOP váhy na principu spínače a pružinky.
- V tomto období jsem se věnoval konstrukci zesilovačů, zjistil jsem, že elektrolytické kondenzátory umí vystřelit :-D
- Ve 14 jsem začínal s PHP, v 16 jsem získal první prázdninovou PHP brigádu u jedné firmy.
- V 16 letech jsem začal mordovat mikročip PIC 16F84A, kterým jsem zkusil ovládat LCD display 2x16; zjistil jsem, že existuje maticové zapojení (např. klávesnice) a zkusil si udělat vlastní maticový mini LED panel (myslím že 4x6 bodů).
- V 18 letech jsem dostal od známého nabídku na naprogramování desktopové aplikace pro stroje na hubnutí. Do tohoto pro mě velkého projektu jsem šel s o rok starším kamarádem, který uměl C# a já se ho teprve učil. Známý o všem věděl a se vším souhlasil – chtěl zkombinovat znalosti nás obou. Já jsem se tak posunul o velký kus dopředu v jazyce C#, kamarád pochopil elektrotechniku. Stroj byl ovládán pomocí IO modulů od firmy Papouch. Spolupráce byla nakonec z naší strany ukončena kvůli organizačním neschopnostem známého, který nám nebyl schopen posílat zadání pro vývoj, a postupně se ukázalo, že nemá ani ucelenou představu o funkcích SW. Doteď spolu snad dobře vycházíme a pomáháme mu řešit servisy.
- Pracoval jsem na spoustě menších projektů, tvořil jsem jak spoustu pokusných webů na localhostu, tak i ostré aplikace pro místní živnostníky, apod.
A teď stojím před výběrem školy.
Nevím, co se kde učí. Vím, že názvy oborů často neodpovídají realitě, proto prosím o podání vašich názorů.
Na jednu stranu se nechci zahodit někde na elektro škole, kde mě budou učit věci, které buď znám, nebo jsem je schopný pochopit sám. Elektrotechnika není přece jen tak složitá.
Naopak správné logické a abstraktní uvažování mě žádná škola nenaučí, ale pokud ho mám (nevím, jestli ho mám), tak mě může informatická škola posunout mnohem dál. Naprogramuju spoustu věcí, ale rozhodně se potřebuju naučit, jak se má správně programovat. Autor svůj kód většinou chápe, ale je důležité psát taky tak, aby byl pochopitelný a rozšiřitelný ostatními. Proto chci rozvíjet především své programátorské schopnosti.
Své uplatnění nevidím někde ve firmě na el. součástky. Chtěl bych být programátor – konstruktér, který programuje SW, který mj. ovládá taky HW. Nemyslím tím ale hloupé řádky pro PIC, nebo příkazy ve smyslu rozsviť světlo, ale něco pořádného – komunikace pro různých sběrnicích,…
Je pro mě lepší elektro škola (kde budu mít asi hodně praktických věcí), nebo čistá informatika (která je nabitá matematikou, kterou sice nemusím, ale zvládám ji perfektně).
Pokud mi doporučíte informatiku, jaký obor? Je pro mě lepší FIT VUT, protože je jak se všude píše „víc praktičtější“, nebo FI MUNI, která zaručí ten důležitý teoreticko-matematický základ?
Je moje představa o školách správná, nebo je úplně zkreslená? Prosím o rady!
Všem vytrvalcům, kteří se dostali až sem mnohokrát děkuju!