Jen doplním, nechci to brát jako narážku/vymlouvání názoru. Chci také vyslovit, resp. doplnit, svůj pohled na věc - ať má Zzzajda z čeho vybírat.
Umět ASM je užitečná věc, stejně jako umět spoustu dalších věcí. Rozhodně se bez něj člověk obejde. Někdy je skutečně výhodou - ale v minimu případů. Většinou jsem jej využil jen pro studijní účely - zajímalo mě jak kompilátor danou syntaxi implementuje (naposledy to bylo např. s MS gettery a settery v C++). Dle mě je však nevětší blbost jít směrem ASM -> vyšší jazyky. Nejlepší je jít směrem vyšší jazyky -> spousta času -> ASM.
Vede mě k tomu spousta důvodů. Jedním "ryze lidským", tzn. nevychází z programování, je motivace. V ASM se bude zpočátku dlouho potit a sečte dvě čísla. Což člověku mnoho povzbuzení nedá, neuviví tu odvedenou práci. Naopak vyšší jazyk mu dřívě poskytne "hmatatelné", resp. viditelné výsledky. To člověka povzbudí.
Dalším důvodem je určitě fakt, že programování je o abstrakci a schopnosti umět používat black box. Tzn. nepotřebuji nutně vědět, jak ta věc funguje uvnitř, abych ji mohl používat. Potřebuji pouze znát jak s ní pracovat, co od ní můžu očekávat.
Programování je tak rozhlehlá disciplína, že není možné se vším zaobírat. A člověk při používání black boxů o nic nepřichází. Kdykoliv si může objasnit, jak daná věc funguje, ale pokud to nechce, nemusí tím ztrácet čas.
Zálěží, čím člověk chce být. Předpokládám, že většina programátorů chce být úspěšná. A zde opět platí moudro o všech profesích - od úspěšného programátora se očekává, že bude umět a dělat to, po čem je poptávka. Což je v současnosti rychlý a platformově přenosný vývoj.