Rada s výběrem jazyka. – C / C++ – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Rada s výběrem jazyka. – C / C++ – Fórum – Programujte.comRada s výběrem jazyka. – C / C++ – Fórum – Programujte.com

 

Zzzajda0
Newbie
1. 3. 2012   #1
-
0
-

Předem se Omlouvám za offtopic, nevěděl jsem, kam jinam tohle dát!

Tak jsem začal s programováním v C++, ale přišlo mi, že do začátku je to pro moje účely zbytečně složitý jazyk, tak jsem se díval po něčem jiném, a napadlo mě C#, C, Python a Ruby..

C# mi přijde čistě pod Windows na prográmky dobrý jazyk, ale nenašel jsem o něm jakoukoliv knihu, jen Visual Studio C# 2010, a to je fakt paskvil.

O C toho moc nevím.

Python se teď myslím vrací do mody, ale nevím, jestli by nebyl lepší ten Ruby.

Nahlásit jako SPAM
IP: 77.87.242.–
anonym
~ Anonymní uživatel
454 příspěvků
1. 3. 2012   #2
-
0
-

Mne naopak tak kniha pride ako velmi dobra :) Knih je vela, pokial ide o C# a zaroven zaklady programovania, mozno by som este odporucil toto. 

http://moderniprogramovani.cz/

Tie knihy sa mne osobne velmi pacili :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.173.138.–
Samot10
~ Anonymní uživatel
26 příspěvků
1. 3. 2012   #3
-
0
-

zalezi, co su to "tvoje ucely"

ak si chces pisat programy len pre seba, tak sa nauc hocico, to zalezi od teba...

ak chces pisat programy aj pre inych ludi, tak by som zacal pekne od zaciatku nejakym assemblerom a az potom by som presiel na nejaky vyssi jazyk

Nahlásit jako SPAM
IP: 2001:67c:1220:c1d0:29e8:2...–
yaqwsx+9
Posthunter
1. 3. 2012   #4
-
+2
-
Zajímavé

#3 Samot10
Nic proti, ale takto se nic pořádně nenaučí. A navíc dneska nenajde ani uplatnění.

Dnes se klade důraz na rychlý vývoj, který stojí minimum financí. Velkou předností je snadná portovatelnost. A to assebler nesplňuje. Ano, sám jsem s tímto trendem nesouhlasil, ale něco na něm je. Je potřeba volid adekvátní prostředky - rozhodně nebudu psát např. e-mailového klienta v assebleru. Naopak nebudu psát řídící systém pro letadlo v Jave (a vlastně v ASM taky ne). Osobně si myslím, že rozumným kompromisem je C/C++ - existuje v podstatě na jekékoliv platformě, dobře se v něm píše a je "mocné a výkonné". Rozhodně však není samospásné - i já sám občas sáhnu i po jiném jazyku, když píšu nějakou výkonově nenáročnou aplikaci na Windows.

#1 Zzzajda

S čím začít - na fóru se tato otázka objeví každou chvíli. Zkus pohledat, najdeš spoustu názorů, argumentů přehledů. Sám za sebe bych klidně začal s Pythonem, C# nebo klidně i čímkoliv jiným (možná Javě bych se vyvaroval - ale to je má osobní "alergie"). Každopádně zopakuji jedno nesmrtelné moudro, které dávám každému začátečníkovi: Na jazyku nezálěží. Jakmile se člověk naučí programovat, tak přechod z jednoho jazyka na druhý je otázkou hodin až dní.

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.160.49.–
Life is too short to remove USB mass storage safely...
Správný drsňák udělá z konzole cokoliv
Samot10
~ Anonymní uživatel
26 příspěvků
1. 3. 2012   #5
-
0
-

ja nevravim, ze ma pisat v assembleri programy, ale jeho znalost je podla mna pre programatora dost dolezita. Ale ved som napisal, ak si bude robit programy pre seba, tak mu staci kludne vyssi programovaci jazyk. Podla mojho skromneho nazoru by clovek, ktory robi programy pre inych ludi mal ovladat aj assembler, pretoze od takeho cloveka ocakavam, ze bude pisat efektivne programy, ci uz casovo alebo pamätovo a pokial nevie, co sa ako prelozi a za akou funkciou sa skryvaju ake instrukcie v procesore, tak sa mu budu efektivne programy pisat tazko. Ale ako vravis, v dnesnej dobe sa kladie doraz na ine veci ako na efektivnost, co mna osobne mrzi...

ale tak nikoho do nicoho nenutim, kazdy ma na vyber...je to len moj nazor...

Nahlásit jako SPAM
IP: 2001:67c:1220:c1d0:29e8:2...–
yaqwsx+9
Posthunter
2. 3. 2012   #6
-
+1
-
Zajímavé

Jen doplním, nechci to brát jako narážku/vymlouvání názoru. Chci také vyslovit, resp. doplnit, svůj pohled na věc - ať má Zzzajda z čeho vybírat.

Umět ASM je užitečná věc, stejně jako umět spoustu dalších věcí. Rozhodně se bez něj člověk obejde. Někdy je skutečně výhodou - ale v minimu případů. Většinou jsem jej využil jen pro studijní účely - zajímalo mě jak kompilátor danou syntaxi implementuje (naposledy to bylo např. s MS gettery a settery v C++). Dle mě je však nevětší blbost jít směrem ASM -> vyšší jazyky. Nejlepší je jít směrem vyšší jazyky -> spousta času -> ASM.

Vede mě k tomu spousta důvodů. Jedním "ryze lidským", tzn. nevychází z programování, je motivace. V ASM se bude zpočátku dlouho potit a sečte dvě čísla. Což člověku mnoho povzbuzení nedá, neuviví tu odvedenou práci. Naopak vyšší jazyk mu dřívě poskytne "hmatatelné", resp. viditelné výsledky. To člověka povzbudí.

Dalším důvodem je určitě fakt, že programování je o abstrakci a schopnosti umět používat black box. Tzn. nepotřebuji nutně vědět, jak ta věc funguje uvnitř, abych ji mohl používat. Potřebuji pouze znát jak s ní pracovat, co od ní můžu očekávat.

Programování je tak rozhlehlá disciplína, že není možné se vším zaobírat. A člověk při používání black boxů o nic nepřichází. Kdykoliv si může objasnit, jak daná věc funguje, ale pokud to nechce, nemusí tím ztrácet čas.

Zálěží, čím člověk chce být. Předpokládám, že většina programátorů chce být úspěšná. A zde opět platí moudro o všech profesích - od úspěšného programátora se očekává, že bude umět a dělat to, po čem je poptávka. Což je v současnosti rychlý a platformově přenosný vývoj.

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.160.61.–
Life is too short to remove USB mass storage safely...
Správný drsňák udělá z konzole cokoliv
Samot10
~ Anonymní uživatel
26 příspěvků
2. 3. 2012   #7
-
0
-

Suhlasim s tebou. Su automobilovi pretekari, ktori nemaju sajnu, co sa robi pod kapotou a su aj taki, co vedia o aute uplne vsetko. To vsak neznamena, ze su rychlejsi...takze ano, ako si napisal:

Zálěží, čím člověk chce být.

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.81.208.–
devilfish0
Stálý člen
3. 3. 2012   #8
-
0
-

To som teda este nepocul, ze by sa niekto zacinal ucit programovat assemblerom.....Navyse chlapec pise ze uz c++ sa mu zdal "zbytocne" zlozity. A co sa tyka dolezitosti znalosti assemblera pre kazdeho programatora, tak samozrejme zalezi od tvojej predstavy kariery: assembler ti bude uzitocny ak chces ist smerom -  do konca zivota robit kodica driverov grafickych kariet tak je to dobra volba. Ak sa ale chces zaoberat tvorbou IS ako takych (analyza,navrh...) tak sa kludne zaobides aj bez neho. Aj ked nevravim ze nejaky zaklady prehlad a par stretavok s assemblerom musi byt na skodu.

Nahlásit jako SPAM
IP: 188.121.172.–
Samot10
~ Anonymní uživatel
26 příspěvků
4. 3. 2012   #9
-
0
-

asi som sa zle vyjadril na zaciatku...nemal som na mysli naucit sa super kodit v assemblery...mal som na mysli len zakladny prehlad...aby vedel aky kod sa prelozi do akych instrukcii, kedy je vyhodne pouzit float a kedy int a pod....skratka len prakticke veci, ktore suvisia s assemblerom...ale tak je to kazdeho volba, aku cestu si vyberie

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.81.208.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 27 hostů

Moderátoři diskuze

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý