Aktivní tabulka s Excelovskou funkcí =SUMA(A1*konstanta) – JavaScript, AJAX, jQuery – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu
Reklama
Reklama

Aktivní tabulka s Excelovskou funkcí =SUMA(A1*konstanta) – JavaScript, AJAX, jQuery – Fórum – Programujte.comAktivní tabulka s Excelovskou funkcí =SUMA(A1*konstanta) – JavaScript, AJAX, jQuery – Fórum – Programujte.com

 

Hledá se programátor! Plat 1 800 € + bonusy (firma Boxmol.com)
Jan
~ Anonymní uživatel
145 příspěvků
21. 3. 2012   #1
-
0
-

Dobrý den všem.

Mám takovou osobní potíž. Nevím jak a v jakém kódu vytvořit převodní tabulku s funkcí,
která by uměla po zadání jakéhokoli kladného čísla vybrané určité jednotky, převést (přepočítat)
na jinou, uživatelem vybranou a zadanou jednotku.

Příklad:
Potřebuji převod anglického palce do metrické soustavy, kupříkladu na centimetry.

Vím, že 1 palec je = 2,54 cm.
Takže po zadání jakéhokoli kladného čísla do předem určené (definované) buňky v tabulce, se ve vedlejší buňce automaticky zobrazí výsledek převodu v požadované (v buňce nadefinované) jednotce, přičemž číslo "2,54" by mělo fungovat jako konstanta, s níž musí funkce pracovat. Aspoň takhle jsem si to vymyslel.

Snad se mi to podařilo sepsat ve srozumitelné a rozumné podobě. Předem děkuji za radu nebo pomoc při řešení mého problémku. Jan

Nahlásit jako SPAM
IP: 109.80.114.–
Reklama
Reklama
JoDiK
~ Anonymní uživatel
981 příspěvků
21. 3. 2012   #2
-
0
-

Nevím jestli jsem pochopil, čeho vlastně chceš dosáhnout...

V jedné buňce bude napsáno 2,54, do vstupní napíšeš 11 (palců) a ve výsledkové se má zobrazit 27,94 (cm) ??? A když pak místo 2,54 napíšeš 0,7457, do vstupní 100 (koní) tak se ve výsledkové zobrazí 74,5 (kW) ???

Tak to zvládne úplně jednoduchý vzorec, do kterého napíšeš adresy těch ostatních buněk, probírá se to snad první hodinu výuky excelu.

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.103.233.–
Sopta0
Návštěvník
22. 3. 2012   #3
-
0
-

JoDik: přečti si pořádně co Jan napsal ... v žádné buňce nebude napsáno 2,54. Jak Honza zmínil jedná se pouze o konstantu se kterou bude funkce pro převod počítat. A když už poukazuješ na první hodinu výuky v Excelu, tak se pozorně podívej na nadpis tohoto příspěvku „SUMA(A1*konstanta)“

Nahlásit jako SPAM
IP: 2001:af0:fffd:50:18ca:f94...–
Sotolář Zdeněk
JoDiK
~ Anonymní uživatel
981 příspěvků
22. 3. 2012   #4
-
0
-

#3 Sopta
No právě že je to popsané velmi podivně, nadpis jsem přiznávám úplně přehlédl, ale nepřehlédl jsem tohle: "uživatelem vybranou a zadanou jednotku"

Takže ať Jan upřesní co vlastně chce... nejlépe na příkladu...

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.103.233.–
Jan
~ Anonymní uživatel
145 příspěvků
26. 3. 2012   #5
-
0
-

#2 JoDiK
Pro představu:

Tabulka obsahuje dva sloupce.
V prvním sloupci by měly být pod sebou vypsány například -
-Palec
-Kůň
-Pinta
-Loket
-Tucet
-Kopa .......atp.

Ve druhém sloupci se má zobrazit už převedené výsledné číslo.
- cm
-kW
-Litr
-ks (kusy)
-ks (- II -)........ atp.

Je též možné, aby si uživatel vybral sám (ze seznamu) tu jednotku, ze a do které chce své číslo převést. Omlouvám se, že jsem to zprvu hned nenapsal dost srozumitelně.

Domnívám se však, že varianta s předdefinovanými jednotkami obou sloupců, je jednodušší. A to jak pro sestavení kódu, tak i pro pochopení uživatele, který projeví zájem tabulku použít.

Jan

Nahlásit jako SPAM
IP: 109.80.114.–
Jan
~ Anonymní uživatel
145 příspěvků
26. 3. 2012   #6
-
0
-

#5 Jan
Víte, v Excelu to naspat umím. Tu tabulku mám zprovozněnou, funguje jak má. Jenže potíž je v tom,
že to samé nedokážu dostat do mojí webové stránky. Totiž, když vložím tento soubor do html, tak se
v prohlížeči ukazuje jako soubor ke stažení, což nechci.Jde mi o jediné, vymyslet script, který by toto
zvládl bez toho, že by si musel uživatel stahovat Excelovský soubor s hotovou tabulkou do svého PC.
Navíc, dle mých zkušeností, ne každý má Office v počítači, ať už Microsoft Office nebo free soft. Open
Office Org.

Ještě chci dodat, že každý řádek musí mít svou vlastní konstantu. I když by bylo fakt hezčí, kdyby si každý
sám zvolil převodní konstantu a přičemž by se hned zobrazil výsledek. Jenže na to stačí i úplně blbá
kalkulačka z Číny. Navíc, pochybuji, že všichni znají kolik je loket v metrech(to jsem v předchozím příspěvku
zapomněl dopsat). Ani běžně používané míle ne každý umí přepočítat na kilometry.

Takže i ta kalkulačka je k ničemu, když neznáme převodní konstantu. A taky neznám všechny staré jednotky
nebo i nové jednotky měrné soustavy, takže nezvládnu sestavit takovou tabulku, která by dokázala počítat se
všemi známými i méně známými jednotkami.

Nezáleží mi tolik na podobě tabulky, jako na její funkčnosti v prohlížeči. Každý se k tomuto může postavit
po svém. Ovšem musí fungovat na všech platformách prohlížečů - nebo aspoň těch nejpoužívanějších:
IE; FireFox; Opera; Google Chrom aj.

Děkuju všem. Jan

Nahlásit jako SPAM
IP: 109.80.114.–
JoDiK
~ Anonymní uživatel
981 příspěvků
26. 3. 2012   #7
-
0
-

#6 Jan
Takže chceš znovu vymýšlet kolo?

http://www.jednotky.cz/

http://www.convertworld.com/cs/

http://www.prevody-jednotek.cz/

http://www.labo.cz/mft/konvertor.htm

a stovky dalších?

Nebo si myslíš, že to uděláš lépe?

A nebo se pletu a ty chceš udělat něco podobného proto, že se to chceš naučit?

Pak ti nezbývá než použít nějaký programovací jazyk, třeba JavaScript a v něm to naprogramovat. Ten funguje ve všech prohlížečích, pokud to uživatel nemá výslovně na své přání zakázáno.

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.103.236.–
Jan
~ Anonymní uživatel
145 příspěvků
27. 3. 2012   #8
-
0
-

#7 JoDiK
Vím jak to myslíš, ale ne, nechci znovu objevit kolo ani Ameriku :) Jenom to chci
udělat tzv. "K obrazu svému". Přesněji řečeno, podle svého a mít z toho radost.
O nic víc nejde.

Přestože jsem hledal pomocí Google, odkazy, které jsi uvedl, jsem nenašel. Hledal jsem
spíš rady, než přímé návody, či dokonce programy. No, každopádně děkuju.
Podívám se na ty odkazy a uvidím dál. Asi se nechám trochu vést a trochu
inspirovat.

Děkuju. Jan

Nahlásit jako SPAM
IP: 109.80.114.–
JoDiK
~ Anonymní uživatel
981 příspěvků
27. 3. 2012   #9
-
0
-

#8 Jan
Tak to je v pořádku, já to dělám podobně.

Třeba najdu něco hezkého ale nelíbí se mi jak to funguje, tak pokud to autor nezakázal, upravuji k obrazu svému a přitom se učím...

Bohužel zrovna Javascript je bez ladícího nástroje velmi nepříjemný, obzvlášť když jako začátečník neznám syntaxi, chyby to žádné nepíše, ale nedělá to co má a já nevím proč...

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.103.236.–
JoDiK
~ Anonymní uživatel
981 příspěvků
27. 3. 2012   #10
-
0
-

#9 JoDiK
S tím zákazem mám na mysli, když to pak chci dál prezentovat, samozřejmě zkoumat a upravovat můžeš pro své vzdělávací účely cokoliv jakkoliv.

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.103.236.–
Jan
~ Anonymní uživatel
145 příspěvků
12. 4. 2012   #11
-
0
-

#10 JoDiK
Jistě, to chápu, myslím, že se takový soubor nebo i program označuje jako "Shareware",
co by dále upravovatelný i šiřitelný.

No, abych se dostal k tomu "svému". Prozkoumal jsem výše uvedené odkazy.
Mám za to, že jsem princip pochopil. Sestavil jsem si vlastní podobu tabulky,
s potřebnými údaji a ...
V Microsof Office SharePoint Designer 2007 jsem opravil chyby (špatné syntaxe
a doplnil několik chybějících uzavíracích tagů) a spustil jsem pro kontrolu náhled
v IE8. Fungovalo to! Takže jsem zkopíroval zdroják a vložil ho do již předepsaného
zdrojového kódu webové stránky svého blogu (WordPress.com) a NIC!!!  
Zobrazil se pouze text veškerého mého zdrojového kódu.

Takže se domnívám, že nejde o moji neschopnost,
nýbrž a tím bych to celé asi uzavřel, ale jde o "jakousi" absenci možnosti vložit vlastní
php-čko do již nastavené free verze blogu. Při bližším prohledání webu jsem zjistil,ž
e si musím zakoupit licenci vlastní domény, tu zaregistrovat a pak by mi to možná
i fungovalo.

Velmi zjednodušeně řečeno -  Blog WordPress.com free version vlastní PHP nepodporuje.
A možná, že to není jen u zmíněného webu, nýbrž i u jiných, volně dostupných blogů
(Webgarden a pod.).

Takže velmi děkuju za podporu, pomoc a rady. Byly mi k obrovskému užitku,
dost jsem se naučil a pochopil, jenže dokud nezainvestuji, výsledku se nedomohu.

S pozdravem a díky Jan

Nahlásit jako SPAM
IP: 109.80.114.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 21 hostů

Podobná vlákna

Pascal: Vybraná suma — založil Terynka07

Konstanta charu... — založil Maty

Statická konštanta — založil lime

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032016 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý