Jaký program na začátky s programováním – C / C++ – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Jaký program na začátky s programováním – C / C++ – Fórum – Programujte.comJaký program na začátky s programováním – C / C++ – Fórum – Programujte.com

 

Lukáš
~ Anonymní uživatel
301 příspěvků
27. 3. 2012   #1
-
0
-

Zdravím vás, profesionálové. 

Jmenuji se Lukáš a je chci začít programovat. Jelikož jsem v prváku na prestižní IT škole ( SSŠVT ) tak jsem si řekl že bych mohl začít něco pořádného dělat, pokud to chci někam dotáhnout - ano, vím, v 16,5 letech je trochu pozdě, ale lepší trochu pozdě něž nikde ne ? A jelikož jsem si vybíral asi ze 4 "oborů" co bych tak chtěl dělat ( kodování webu, webdesign, sítě, programování aplikací ) tak jsem si nakonec vybral programování, a už se (konečně) dostáváme k mému dotazu. Podle několika diskuzí na netu jsem si řekl že začnu s Pascalem poté se časem přesunu do Java a nakonec C++. Ale ve škole mám kámoše který koduje weby už asi skoro 5 let ( a opravdu to umí ) tak mi na moje vybrané programy vyjádřil nesouhlas, řekl ať normálně začnu dělat v C++ a je to ale podle dosti lidí na netu začínat v C++ je blbost a to z důvodu složitosti jazyka, pro začátečníka a tak se chci zeptat ( dotaz je mířen na nějaké profesionální programátory co se v oboru již nějakou dobu pohybují, pokud možno ) - S kterým programem začít, s kterým navázat a s kterým "končit" ( velké uvozovky ). Protože člověku který se v daném oboru pohybuje přes 5 let nemůžu nevěřit ale lidem na webu taky ne - tak že jaký je váš ( mistři v programování ) názor s kterým programem začít ?!

Předem díky moc za odpověď (!!!) protože to s tím myslím opravdu vážně a chtěl bych se s tím i živit a být v tom sakra dobrej.

P.S. - a ještě mi kámoš říkal že jako promiň ale že mě to stejně za měsíc přestane bavit - proč si myslíte že to řekl ?! Vim že to nepůjde hned ! A bude to chtít velké úsilí a odolnost a vůli se učit ale proč to řekl ?! netušíte někdo kdo se v oboru vyzná ? 

Lukáš

Nahlásit jako SPAM
IP: 86.49.119.–
yaqwsx+9
Posthunter
27. 3. 2012   #2
-
+1
-
Zajímavé

Odpověď je dle mě jednoduchá - začni. Jakkoliv. Na jazyku nesejde. Důležité je umět programovat. Když umíš programovat, tak mezi jazyky jsi schopný přecházet téměř bez problémů.

Já jsem odchovanec C++ - začal jsem s ním a stále se ho držím (ale nebráním se jakémukoliv jinému jazyku). Nejsem však příznivcem učení ve stylu většiny kurzů na internetu, většinou i ve školách a i v knihách (Mistrovství v C++, Naučte se C++ za 21 dní) - osobně každému začátečníkovi doporučuji knihu Rozumíme C++. Ta má naprosto odlišný přístup k výuce C++ - od začátku používá STL a učí přednosti tohoto jazyka. Jak v něm pěkně psát. Zbytečně zpočátku nezatěžuje čtenáře všemi záludnostmi - šikovně pracuje s black-boxingem - záludnosti vysvětlí až ve chvíli, kdy má člověk dostatečné znalosti a navíc je schopen tyto záludnosti využít ve svůj prospěch.

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.160.38.–
Life is too short to remove USB mass storage safely...
Správný drsňák udělá z konzole cokoliv
m4r100
Návštěvník
27. 3. 2012   #3
-
0
-

Skus zacit s pythonem, je tam hodne jednoducha syntaxe a naucis se logiku programovani. Naucit se programovat (ne syntaxi) je nejdulezitejsi ;) Python ti da nejlepsi zazemi. Nelekni se toho, ze je to "pouze" interpretovany jazyk a nebudes si z toho moct udelat binarku(exe).

Jako dalsi jazyk bych ti poradil C#, objektovy, hodne prijemne se v tom programuje. C++ je hodne tezky, je to pro lidi, kteri chteji(musi) programovat nizkourovnove, rychle aplikace.

Myslim si, ze s pythonem si programovani oblibis, uvidis tu silu algoritmu, kdyz neco vytvoris a ono to opravdu funguje korektne, na vsechny vstupy, to ma clovek proste radost.

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.71.208.–
ingiraxo+15
Grafoman
27. 3. 2012   #4
-
0
-

Opravdu moc nezáleží v jakým jazyku začneš, ale důležitý je v něčem začít... osobně bych doporučil začít v PHP, který se ti i hodí v budoucnu a potom přejít na C#, což je jednoduchej a moderní jazyk a až potom, pokud nezůstaneš u C# (co je btw úžasnej jazyk), tak zkusit C++
A potom se to už začíná všechno prolínat... pokud umíš C#, tak umíš z velkýho % i Javu, páč C# kopíruje hlavně v Javy a C++ Qt zas kopíruje lehce z C#

A co se týče toho PS, jak psal tvůj kámoš, tak to časem poznáš.. xD

Nahlásit jako SPAM
IP: 46.183.64.–
Moje aplikace: http://ophite.cz
Tutoriály na: C#
KIIV
~ Moderátor
+43
God of flame
28. 3. 2012   #5
-
+3
-
Zajímavé

Ja zacinal ve skole Pascalem, pak javascript, php, C++, tcl...  (momentalne pouzivam C, C++, Perl a sem tam PHP, Lua, bash scripty...)

Kazdopadne jsou naznaky z vysokych skol, ze nejvetsi podil na prisernem upadku kvality programatoru maji hlavne scriptovaci jazyky a java!  (co ten clovek nenajde uz naprogramovane v balicich, jako by neexistovalo, a sam naprogramovat nezvladne - protoze v zivote nedelal nic jinyho nez lepeni kodu z netu a nikdy se nezabyval jak to vlastne funguje)

Nahlásit jako SPAM
IP: 62.168.56.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
yetty
~ Redaktor
+5
Super člen
28. 3. 2012   #6
-
+1
-
Zajímavé

Myslím, že je důležité učit se programovat a ne pouze lepit kód.

Některé programovací jazyky k tomu svádějí více, některé méně. Vesměs všechny interpretované jazyky (PHP, Python...) ti dovolí lepit hodně. V Céčku tolik lepit nejde a proto se zdá být trochu obtížnějším. Jinak řečeno, začni v čem chceš a co se ti bude líbit, ale dej si pozor na to, abys vždycky věděl, co do programu píšeš - aby se ti z toho nestaly řádky plné volání neznámých cizích funkcích, o kterých nemáš tušení, jak fungují.

K tomu bych doporučil začít i s teorií - základní algoritmy, grafy, dynamické programování. Pro středoškoláky existuje korespondenční seminář KSP. Pořádají jednou za půl roku soustředění, na jaře je pro začátečníky, takže pokud chceš rychle kopnout dopředu, doporučuji ti jet. Ještě máš šanci se na jarní dostat. 

K nastudování bych pak doporučil kspácké kuchařky, z tištěné literatury knížku od pana Töpfera.

Nahlásit jako SPAM
IP: 46.23.51.–
Doomista+1
Stálý člen
28. 3. 2012   #7
-
0
-

začal jsem s HTML a CSS, které jsem se učil z příručky (mnohem lepší než netové tutoriály), pak jsem se rozhodl přejít na programování a rozhodování Java/C++ vyšlo vítězně C++ (a když mám dnes už něco nastudováno, tak soudím, že jsem udělal dobře). Garantuji ti, že začátky tě absolutně nebudou bavit. Začínal jsem se učit z tutoriálů tady na tomhle webu a vůbec mě to nebavilo. Rok jsem C++ dělal takovým velmi podivným způsobem, pak jsem si koupil velmi kvalitní příručku Mistrovství v C++, kterou popravdě stále nemám dočtenou (zůstal jsem zakotvenej na třídách, se kterými se moc nekamarádím, protože dělat hry bez tříd je stokrát jednodušší) a bavit mě to začalo až ve chvíli, kdy jsem měl jakési základní znalosti a začal jsem si vymýšlet různé problémy, na netu hledal rady a pak to teprv začlo být zajímavý.

Rozhodně je důležitý začít, osobně bych fakt doporučil C++, jednak má standardy OOP, jednak na rozdíl od Pythonu se dnes masivně využívá v komerčních projektech (kupříkladu celej Unreal Engine a IDTech jedou na C++) a jednak nemá garbage collector (pro někoho je to mínus, pro někoho plus). Pokud máš rád hry, doporučuju učit se to pomocí her, minimálně budeš mít víc nápadů než na tvorbu užitečnýho softu. A hlavně si kup pořádnou knížku

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.113.191.–
Na vše stačí iostream...
Ugo
~ Anonymní uživatel
5 příspěvků
28. 3. 2012   #8
-
0
-

protože to s tím myslím opravdu vážně a chtěl bych se s tím i živit a být v tom sakra dobrej

nechci tě odrazovat, ale koukni se kolem sebe, dneska 7/10 lidí umí tvorbu webu (php, sql, html, css), 2/10 umí javu nebo c#, 1/15 umí C/C++, 7/10 se chce živit programováním, 6/10 se chce živit designem (+ programování jelikož to zvládá) a 2/10 se chtějí živit správou sítí a SW podporou. 1/1 000 000 chápe tvorbu SW (na HW úrovni) a 1/10 000 000 chápe tu HW úroveň. Projdi si inzeráty, koukni po čem je poptávka a přiřaď si to k mejm číslům a vyjde ti, že máš jít do javy která je nezaslouženě hodně preferovaná a nebo do C/C++. Ale úplně nejlepší je od tý debiloviny který se říká počítač zmizet hodně daleko, pokud na to máš schopnosti:-), jen si představ že to máš dělat přes 50 let, člověka to prudí už po roce když se to učí a dělá příležitostně.
btw. začít s C chce buď hodně sebezapření v tom že je ti fuk že nemáš tuchy jak co funguje a nebo hodně trpělivosti, sme si jist ale, že s tím prvním tu nikdo krom mě problém nemá
 

Nahlásit jako SPAM
IP: 92.63.50.–
thopter0
Duch
29. 3. 2012   #9
-
0
-

( Thopter = Lukáš ) Čau. Díky moc za všechny odpovědi a názory. Podle všech komentářů a odpovědí jsem si tedy řekl, že začnu Pascalem, budu následovat Java, a budu "zakončovat" s C++. Myslím že začít s C++ je zbytečné, když je to jeden z pokročilých jazyků. Pascal byl vytvořen pro výuku programování, tak že to bude správná volba - co myslíte ?. Tak že díky moc všem za názory. 

Nahlásit jako SPAM
IP: 86.49.119.–
crazy
~ Moderátor
+10
Grafoman
30. 3. 2012   #10
-
+1
-
Zajímavé

#9 thopter
dobrá volba začít Pascalem, ale vynechal bych ten mezistupeň (Javu), protože tě akorát zkazí...

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.190.90.–
All you need is vision and time.
thopter0
Duch
30. 3. 2012   #11
-
0
-

Proč myslíš ? Četl jsem tady na webu že je o jednoduší než C++ a podobný C++ a programuje se v něm dost aplikací. Proč myslíš že by mě zkazil ? V jakém směru ? Ano, psal tu pán že Java kazí programátory a dokonce má 3+ souhlasy ale pořád je to jeden názor jednoho člověka. Ale tak dobře, co bych tedy měl nahradit místo Javy/Java ? 

Nahlásit jako SPAM
IP: 86.49.119.–
crazy
~ Moderátor
+10
Grafoman
30. 3. 2012   #12
-
0
-

#11 thopter
u Javy se nenaučíš programovat, ale tzv. "lepit" kód ... budeš používat to, co za tebe už naprogramovali jiní... uznávám, že když umíš Javu, tak v ní lze celkem rychle vyvíjet kvalitní aplikace, ale na naučení programování to prostě není... Doporučil bych ti začít tím Pascalem, pak C (kde se naučíš pracovat velmi dobře s pamětí, datovými strukturami, atp.) a poté bych přešel na C++.

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.190.90.–
All you need is vision and time.
ingiraxo+15
Grafoman
30. 3. 2012   #13
-
0
-

No.. já si myslim, že i kdyby šel takto postupně a to (pascal -> C -> C++), tak stejně jednou bude chtít dělat okenní app, takže na 95% sáhne po nějakým frameworku nebo jazyku, co to umožňuje...

A potom tak či tak bude nucen se učit věci (skutečné programování), protože tyto jazyky nedisponujou vším, co člověk potřebuje...

Takže v první řadě si musíš položit otázku, v čem nebo co by si chtěl programovat a podle toho jít tím směrem

Pokud chceš dělat aplikace typu .exe, tak bych doporučil jít tímto směrem:

1) na pascal se vyser.. tě nenaučí nic pořádnýho a ta jeho syntaxe tě může psychicky narušit...

2) začni v tom, v čem jsou syntaxe podobný (pokud chceš začít postupně teda)

3) na Javu bych se vykašlal pokud k ní nemáš vrozenej cit (zkus a uvidíš jak na tom seš)

4) další je tu C#, využívá sice .NET framework, syntax je ale z nějakých 90% stejná jak v Jave a to i názvy metod! Ale zdá se mi, že je to mnohem lehčí než Java a umí toho víc (sám jsem v tom dělal přes rok.. v Jave zhruba půl roku)

5) pak tu je rodina C a C++, je pravda, že na nich se naučíš skutečný programování, ale díky tomu je to taky těžší, protože na rozdíl od zmíněných nepoužívá to lepení kódu

6) v poslední řadě můžeš začít v Qt, je to normální C++, jen s frameworkem (to vaše lepení kódu), ale je potřeba znát C++ jako takový


Ono dneska se každej snaží vytvořit app co nejrychleji a pokud chce někdo dělat okení aplikace, tak sáhne po hotovým řešení, kde jen stačí vytvořit si hezký GUI a dát tomu nějakou funkcionalitu... zkoušel jsem dělat GUI v čistým C++ a jako - horror a to ještě nemluvim o např. událostech, který čistý C++ nemá a musíš si sám napsat "systém", kterej bude takto fungovat, opravdu radši volim Qt nebo C# :)

To by bylo asi z mé strany vše...

Nahlásit jako SPAM
IP: 46.183.64.–
Moje aplikace: http://ophite.cz
Tutoriály na: C#
thopter0
Duch
30. 3. 2012   #14
-
0
-

Zdravim - no dobře, Javu tedy vylučuji protože se shodují názory že se tam kod pouze "lepí" a to by mě nenaučilo základům programování a porozumění programování což já na začátek potřebuji. Dobře, tak že Java ne. Potom tedy C++ ( četl jsem že když chce někdo dělat C tak to ať jde radši rovnou na C++ ) ale to je na začátek dost složité ne ? Tak že teda jaký ? Už bych rád začal no. Bojím se že kdybych teda začal v C++ že by mě po pár měsících přestal bavit kvůli složitosti jazyka a to nechci. Tak že co myslíte ?

Nahlásit jako SPAM
IP: 86.49.119.–
KIIV
~ Moderátor
+43
God of flame
30. 3. 2012   #15
-
0
-

#14 thopter
pokud si budes davat vhodne cile tak to pujde... nejhorsi je zacinat 3D hrama ve stylu FarCry a tak :D

Nahlásit jako SPAM
IP: 94.112.32.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
yetty
~ Redaktor
+5
Super člen
30. 3. 2012   #16
-
0
-

#14 thopter
Tak se neboj a začni. Když ti to nebude sedět, zkusíš něco jiného. Ale dokud nezačneš, nikdy nezjistíš, jak by to bylo dopadlo ;)

Nahlásit jako SPAM
IP: 46.23.51.–
thopter0
Duch
30. 3. 2012   #17
-
0
-

Tak samozřejmě, žiju v realitě a vím že to nepůjde hned a v programování dvojnásob ( hry typu FarCry počítám tak možná za 5 let ) ale třeba za rok až dva bych už chtěl vytvořit pěkně fungující aplikaci. No uvidíme. Ještě jednou teda díky všem za názory a za pomoc. Začínám tedy s C++ ( ještě než jsem napsal jsem jsem s nim asi dva dny "pracoval" a docela se mi líbil ). Ale kdyby byly ještě nějaké názory určitě napište - budu rád. A ještě bych se tedy zeptal - stáhnul jsem si Code Blocks 10.05 na to C++ - zvolil jsem správně ? Zatim mi vyhovuje. A plánuji koupit knihu C++ bez předchozích znalostí od CPress - dobrá volba ne ? 

Nahlásit jako SPAM
IP: 86.49.119.–
ingiraxo+15
Grafoman
30. 3. 2012   #18
-
0
-

#17 thopter
Pokud používáš windows, tak zvol spíš Visual Studio na C++.. má nejdokonalejší debuger za všech IDE, co jsem viděl a je to celkem silnej nástroj

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.168.183.–
Moje aplikace: http://ophite.cz
Tutoriály na: C#
Šťouchal0
Stálý člen
30. 3. 2012   #19
-
+2
-
Zajímavé

#17 thopter
Osvědčilo se mi učit C a C++ pouze v jednoduchém textovém editoru a kompilovat pomocí příkazové řádky. Jelikož takto jdou snadno a rychle psát konzolové aplikace - což mi příjde na učení se jazyku ještě lepší :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.168.191.–
Doomista+1
Stálý člen
30. 3. 2012   #20
-
0
-

Nedoporučuju Visual Studio. Hodí se na velký projekty, ale ten bordel co dokáže nadělat jen kvůli kompilaci jednoho .cpp souboru je příšernej. Dříve jsem používal Dev-Cpp, jehož debugger mi zatím vždy pomohl a nyní mám notepad++ nalinkovanej na devko, takže jednoduchý kódy můžu kompilovat přímo z něj (ve winXP devko neumí na české klávesce psát ostrý závorky a pro konzolové aplikace mám jednu dobrou funkci na jednoduché psaní s diakritikou). C++ mě vyhovuje právě kvůli té absenci lepení (ale přiznám se, že než abych se pral s dx, tak mám radši allegro)

Nahlásit jako SPAM
IP: 83.240.1.–
Na vše stačí iostream...
thopter0
Duch
30. 3. 2012   #21
-
0
-

Doomista - na mě tam máš docela dost pro mě neznámých pojmů ale ok, díky za názor. Tak že zase nevim - jeden doporučí Visual druhý ho odmítne. Já teda pojedu v tom Code Blocks 10.05. Ale jestli bude další názor - budu za něj rád. Díky všem za pomoc.

Nahlásit jako SPAM
IP: 86.49.119.–
crazy
~ Moderátor
+10
Grafoman
30. 3. 2012   #22
-
0
-

#21 thopter
já tedy jedu na linuxech, ale na programování používám Vim a kompiluju přes g++...

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.190.90.–
All you need is vision and time.
axza
~ Anonymní uživatel
1 příspěvek
31. 3. 2012   #23
-
-1
-
Mimo téma

jen takovy ot

Visual Studio je bezkonkurencne nejlepsi a nejkvalitnejsi IDE co vubec existuje, mluvej ze me zkusenosti, tak ho tady nehante

Nahlásit jako SPAM
IP: 80.188.252.–
yaqwsx+9
Posthunter
31. 3. 2012   #24
-
+1
-
Zajímavé

#23 axza
Ačkoliv jsem  velký zastánce VS (to se tady o mě na fóru asi hodně ví), tak bych s těmi superlativy šetřil. Přeci jen VS je opravdu kvalitní a přívětivé prostředí, má však některé droubné mouchy. Co mu však nelze upřít je IntelliSence - to je bezkonkurenčně nejlepší.

Ale řekl bych, že do začátků je úplně jedno v čem začne. Každé má své pro a proti. Když začne s Code::Blocks, tak se z počátku bude trápit s nastavením... Když si stáhne VS, tak sice nebude mít problém s konfigurací, ale zaplaví ho spousta věcí (předpokpilované hlavičky, linkování knihoven MT, MTD, apod..)

Hlavní je začít, jedno jak. Až nabere nějaké zkušenosti, tak sám pochopí, co je pro něj nejlepší.

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.160.47.–
Life is too short to remove USB mass storage safely...
Správný drsňák udělá z konzole cokoliv
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 8 hostů

Moderátoři diskuze

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý