Psaní Win API – C / C++ – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Psaní Win API – C / C++ – Fórum – Programujte.comPsaní Win API – C / C++ – Fórum – Programujte.com

 

matesz0
Návštěvník
8. 4. 2012   #1
-
0
-

Zdravím, 

Koukal jsem se na tutoriál Win32 API a  když jsem se dozvěděl kolik je tam funkcí tak nechápu jak je možné aby si někdo pamatoval při psaní většinu fcí co chce v programu použít. A chtěl jsem se zeptat jestli když se něco píše jestli je to dělá jako "lepení kódu" nebo se to všechno třeba hledá na webu atd.

Díky

Nahlásit jako SPAM
IP: 90.176.181.–
yaqwsx+9
Posthunter
9. 4. 2012   #2
-
+2
-
Zajímavé

WinAPI je rozsáhlé, to je pravda. Důležité je pochopit logiku věci, jak fungují okna, putování dat, jejich předávání mezi okny atd. Postupným používáním si nejpoužívanější funkce zapamatuješ. Funkce mají svou logiku pojmenovávání a parametry ti poradí IntelliSence. Na zbytek je tu MSDN - rozsáhlý vývoj ve WinAPI je bez MSDN prakticky nemožný.

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.160.41.–
Life is too short to remove USB mass storage safely...
Správný drsňák udělá z konzole cokoliv
liborb
~ Redaktor
+18
Guru
10. 4. 2012   #3
-
0
-

Práce ve WinAPI je na oko pracná, ale dostáváš za to maximální možnou kontrolu na výsledkem, můžeš ovlivnit naprosto všechno ... je velmi dobře popsané a příklady najdeš "všude". Samozřejmě je rychlejší použít nějakou knihovnu, ale ono pochopit princip fungování woken, také není k zahození ;).

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.80.52.–
matesz0
Návštěvník
10. 4. 2012   #4
-
0
-

Díky za odpovědi. Neznáte nějakou literaturu co bych mohl použít do začátku ?

Nahlásit jako SPAM
IP: 90.176.181.–
liborb
~ Redaktor
+18
Guru
10. 4. 2012   #5
-
+1
-
Zajímavé

No začni třeba tady (builder.cz) a knihu jako takovou asi tuto, ale otázka je, jestli ji seženeš.

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.80.52.–
matesz0
Návštěvník
10. 4. 2012   #6
-
0
-

Díky, na builder.cz jsem se koukal ale tam jsem skončil u zdrojů    ( vůbec mě tam ty ikony nejdou nacpat :D ). Doufám že tu knížku seženu.

Nahlásit jako SPAM
IP: 90.176.181.–
liborb
~ Redaktor
+18
Guru
10. 4. 2012   #7
-
0
-

#6 matesz
Tak sem šoupni, co ti nejde a dáme to do kupy. Pro WinAPI mám slabost :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.80.52.–
matesz0
Návštěvník
10. 4. 2012   #8
-
0
-

#7 liborb
Pak jsem se ješte na to samý koukal tady v kurzu Win 32 API a přišlo mě to líp vysvětlený, ale stejně mě to pořád nejde. :D  . Dělám to v Dev C++  a sem asi upně blbej protože ii když je to tam napsaný krok po kroku tak mě to nejde :D 

Nahlásit jako SPAM
IP: 90.176.181.–
liborb
~ Redaktor
+18
Guru
10. 4. 2012   #9
-
0
-

Tak sem hoď celý projekt a uvidíme :)

A jinak bych doporučil přechod na něco, co je živé (VS2010, Code::Blocks) ... DevCpp je mrtvé.

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.80.52.–
matesz0
Návštěvník
10. 4. 2012   #10
-
0
-

#9 liborb
On není problém v kódu, ale v tom že se nějak neorientuju kam co definovat. Dám definici zdrojů a zobrazí se bez_nazvu.rc a ve složce s projektem mám ještě nazevapi.h a nazevapi.rc a teď se neorientuju kam co definovat. Snad si to z toho pochopil  

Díky

Nahlásit jako SPAM
IP: 90.176.181.–
liborb
~ Redaktor
+18
Guru
10. 4. 2012   #11
-
0
-

Každému, kdo tu měl problémy s IDE jako takovým a ne s tím, co v tom dělá, tak jsem radil přejít na Visual Studio, kde takové věci řešit nejspíš nebudeš :).

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.80.52.–
matesz0
Návštěvník
10. 4. 2012   #12
-
0
-

#11 liborb
Ok, opatřím si ho a zkusím to v něm. Dík

Nahlásit jako SPAM
IP: 90.176.181.–
matesz0
Návštěvník
12. 4. 2012   #13
-
0
-

Tak jsem si stáhnul Visual C++ 2008 express, ale když tam chci přidat .rc script tak to píše že nejsou podporovaný v express edici, ale nějak nemůžu najít jinou než tu express. Nevíte jak to "obejít " nebo něco takovýho    

Nahlásit jako SPAM
IP: 90.176.181.–
ingiraxo+15
Grafoman
12. 4. 2012   #14
-
+1
-
Zajímavé

#13 matesz
pro .rc scripty potřebuješ minimálne Professional verzi, ale klidně stáhni Ultimate + pujč si key na netu (pokud budeš používat VS pro osobní účely), nebo můžeš použít Qt Creator, ten máš free a nebo Netbeans, ten by měl taky podporovat C++

Nahlásit jako SPAM
IP: 46.183.64.–
Moje aplikace: http://ophite.cz
Tutoriály na: C#
yaqwsx+9
Posthunter
12. 4. 2012   #15
-
+1
-
Zajímavé

#13 matesz
Tak si do Visual Studia přidej ResEdit - http://www.resedit.net/ - je zdarma. Dokonce mi v některých případech jeho ovládání přišlo lepší než ve VS.

Další možností je využít studentského programu - pokud máš kartu ISIC. Na DreamSparku si pak můžeš pro nekomerční účely stáhnout verzi Proffesional.

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.160.44.–
Life is too short to remove USB mass storage safely...
Správný drsňák udělá z konzole cokoliv
matesz0
Návštěvník
12. 4. 2012   #16
-
0
-

Díky snad se v tom vyznám  

Nahlásit jako SPAM
IP: 90.176.181.–
matesz0
Návštěvník
13. 4. 2012   #17
-
0
-

Tak ještě jedna malá otázečka. Jakou má podle Vás Win32 API budoucnost? Když se třeba někde objeví  inzerce většinou je poptávka po PHP, JAVE, .NET atd. A  učí se to vůbec na VŠ ?  

Nahlásit jako SPAM
IP: 90.176.181.–
ingiraxo+15
Grafoman
13. 4. 2012   #18
-
+1
-
Zajímavé

#17 matesz
Osobně si myslim, že WinAPI moc dobrou budoucnost nemá a na Windows8 se objevilo už WinRT, což by měla být nadstavba Win32 API... na WinRT funguje třeba .NET (existuje sice i na CLR, ale to se moc nepoužívá)

Největší poptávka bývá po C/C++ a .NET.. semtam i Java popř. tvorba app pro iOS a Android a co se týče webu, tak PHP + čistej JS + jQuery a AJAX (podotýkám, že HTML nebo CSS není součást programování)

Na VŚ se učí hlavně základy C/C++/C++ Qt, trochu rozšířený základy Javy a potom směs od každýho (což ti je stejně k ničemu)

Pokud se ale rozhodněš pro nějakej jazyk, tak doporučuju spíš C++ nebo C# a ze scriptovacích PHP a JS (jako celek)

Nahlásit jako SPAM
IP: 46.183.64.–
Moje aplikace: http://ophite.cz
Tutoriály na: C#
matesz0
Návštěvník
13. 4. 2012   #19
-
0
-

#18 ingiraxo
Takže jak to tak vidím, tak  se WinAPi asi učit nebudu a přejdou rovnou k C#. Ještě  k tomu  C/C++  na VŠ, to je konzole a pak Qt ? To škola asi moc na budoucí zaměstnání asi nepřipraví ?

Nahlásit jako SPAM
IP: 90.176.181.–
yaqwsx+9
Posthunter
13. 4. 2012   #20
-
0
-

Psát v čistém API nemá smysl ;) - leda jako takové mentální cvičení. Na okna jsou tu frameworky. Ale jak říkám vůbec není špatné WinAPI rozumnět - jsou věci, které člověk bez něj snadno neudělá. Např. nedávno jsem dělal malou aplikaci - klienta k meterologické stanici. Je to aplikace, která má mít ikonu v tray. Nemá velké GUI. Napsat v API ji bylo snad i rychlejší, ale hlavně má 100KB a nepotřebuje několikamegabytové knihovny...

Jako další příklad mě napadají pokročilejší funkce - např. práce s uživateli, napíchávání se na interní funkce Windows, atd...

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.160.44.–
Life is too short to remove USB mass storage safely...
Správný drsňák udělá z konzole cokoliv
ingiraxo+15
Grafoman
13. 4. 2012   #21
-
0
-

#19 matesz
yop.. máš konzoli a pak Qt, ale jak říkam, i VŠ ti dá pouze základ popř. tě nasměruje, ale pokud něco opravdu chceš, tak to musíš udělát sám.. a ještě jsem zapoměl dodat, že většinou na Ing. oborech se začíá s .NET, ale též pouze základy

yaqwsx: taky si myslim, že není na škodu znát aspoň základní funkce winAPI, ale na druhou stranu programovat v tom je blbost, pokuď plánuješ vytvářet app jako cross-platform a někde jsem i čet, že windows pomalu opouští winAPI a jde na winRT

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.168.183.–
Moje aplikace: http://ophite.cz
Tutoriály na: C#
matesz0
Návštěvník
14. 4. 2012   #22
-
0
-

Díky za objasnění. Jestli se můžu zeptat co byste mi doporučili se teda učit. Zůstat u C++, jít na C# a. NET nebo něco jinýho. Vím že hlavní je naučit se programátorsky myslet,  ale doufám že věčně nebudu dělat v konzoli (nebo se pletu ? ) takže by mě zajímalo na co se zaměřit, co se bude používat atd...

Nahlásit jako SPAM
IP: 90.176.181.–
ingiraxo+15
Grafoman
14. 4. 2012   #23
-
+1
-
Zajímavé

#22 matesz
Konzole je dobrá na to myšlení, u toho netřeba gui, ale pouze výpis něčeho... pokud chceš dělat gui, tak doporučuju pro C++ Qt nebo přímo C# winForm (popř. WPF ale to nemám moc rád)

a pokud jde o ten jazyk, tak to je na tobě, já jsem třeba přes rok dělal v C#, pak jsem přešel na Qt, ale když zpětně něco potřebuju udělat v C#, tak si říkám, že to je prostě dokonalej jazyk... je to na tobě, zkus třeba oboje a v čem se ti bude líp dělat tak u toho zůstaň... je podlě mě zbytečný dělat něco jen z toho důvodu, že je to nejvíce žádaný, důležitý je, aby tě to bavilo... vždy najdeš nějakej tým/pár lidí, který dělaj to co ty (ať to je třeba i pascal)

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.168.183.–
Moje aplikace: http://ophite.cz
Tutoriály na: C#
yaqwsx+9
Posthunter
14. 4. 2012   #24
-
0
-

#22 matesz
Jazyk skutečně neřeš - zkusíš, uvidíš. Přjít se dá vždycky - resp. se dá říci, že dnes bez přecházení mezi jazyky v podsatě neobejdeš.

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.160.45.–
Life is too short to remove USB mass storage safely...
Správný drsňák udělá z konzole cokoliv
matesz0
Návštěvník
14. 4. 2012   #25
-
0
-

 ingiraxo

Díky za nakopnutí, asi se kouknu na to  C#.

 yaqwsx

Já jsem chtěl hlavně zjistit jak je co používané a pak co se učí na VŠ. Jak to tak ale vidím, tak se nebudu zaměřovat na jeden jazyk a xkusím i další.

Nahlásit jako SPAM
IP: 90.176.181.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 10 hostů

Podobná vlákna

Win API — založil Midnight

Win 32 API — založil radvis

Win API - Listbox — založil FP91

WIN API WM_PAINT — založil unk

Win 32 API - Podokno — založil FanatiK

Moderátoři diskuze

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý