Pointer na sub triedu – C / C++ – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu
Reklama
Reklama

Pointer na  sub triedu – C / C++ – Fórum – Programujte.comPointer na sub triedu – C / C++ – Fórum – Programujte.com

 

Hledá se programátor! Plat 1 800 € + bonusy (firma Boxmol.com)
vitamin+8
Grafoman
14. 4. 2012   #1
-
0
-

Mam 2 nasledovne triedy:

//subor   A.h
class B;

class A{
	B *b;
    public:
	class X{

	};
};
//subor   B.h
class A;

class B{
	A *a;	
	
	A::X *x;	//tu je chyba
};

Je daka moznost ako v subore B.h povedat prekladacu ze trieda A ma podtriedu X bez toho aby som includoval A.h?

Samozrejme v suboroch A.cpp  a B.cpp      budem includovat A.h aj B.h

Nahlásit jako SPAM
IP: 178.143.60.–
obfuscate: "The cruel god Malloc will strike you down. "
ZMeson: "That's the C god. C++ has a new god. "
Reklama
Reklama
ingiraxo+15
Grafoman
14. 4. 2012   #2
-
0
-

Nevím, zda jsem tě dobře pochopil, ale např. takto je jedno možnost: 

#include <iostream>

using namespace std;

class X;

class B
{
    int valueB;
    X* ptrX;

public:
    B() : valueB(20), ptrX(0) { }
    int ValueB() const { return valueB; }
    void setPtrX(X* ptr) { ptrX = ptr; }
    X* PtrX() { return ptrX; }
};

class A
{
    int valueA;
    B* ptrB;

public:
    A() : valueA(10) { ptrB = new B(); }
    int ValueA() const { return valueA; }
    B* PtrB() { return ptrB; }

    class X
    {
        int valueX;

    public:
        X() : valueX(50) { }
        int ValueX() const { return valueX; }
    };
};


int main()
{
    A a;

    cout << a.ValueA(); // 10
    cout << a.PtrB()->ValueB(); // 20

    A::X x;

    cout << x.ValueX(); // 50

    B b;

    b.setPtrX(&(X&)x);

    cout << x.ValueX(); // 50

    return 0;
}

On je hlavně problém, pokud máš sub-classu ve třídě A a chces mít ukazatel na sub-class ve třídě B, tak je nutný to přetypoval, protože typ je A::X a né jenom X.. tady nastavá ten problém, že nelze použít konstruktor bez přetypování (nebo aspoň neznám jinej způsob)

Jinak ještě jeden příklad vypisu: 

    A a;

    cout << a.ValueA(); // 10
    cout << a.PtrB()->ValueB(); // 20

    // alokuje pamet sub-tridy X ve tride A do tridy B
    a.PtrB()->setPtrX((X*)new A::X());

    cout << ((A::X*)a.PtrB()->PtrX())->ValueX(); // 50
Nahlásit jako SPAM
IP: 213.168.183.–
Moje aplikace: http://ophite.cz
Tutoriály na: C#
vitamin+8
Grafoman
14. 4. 2012   #3
-
0
-

To mozem rovno pouzit void* miesto neuplnej triedy X*   .

Nahlásit jako SPAM
IP: 178.143.60.–
obfuscate: "The cruel god Malloc will strike you down. "
ZMeson: "That's the C god. C++ has a new god. "
ingiraxo+15
Grafoman
14. 4. 2012   #4
-
0
-

Pokud myslíš to přetypování, tak void* můžeš použít ve třídě, kde je ukazatel na X*, ale pokud budeš chtít přistupovat k prvkům X, tak to stejně budeš muset přetypovat

A přetypování z A::X na X a obráceně je bez ztráty a rizika

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.168.183.–
Moje aplikace: http://ophite.cz
Tutoriály na: C#
vitamin+8
Grafoman
14. 4. 2012   #5
-
0
-

Mne ide o to ze ak by som to obchadzal cez pretypovanie tak sa v tom casom nevyznam (dost velky projekt), to radsej spravym toto:

class A_X;
class A{
    public:
	typedef A_X X;
        friend class A_X;
};
class A_X{   //v B pozuiem A_X miesto A::X
};
Nahlásit jako SPAM
IP: 178.143.60.–
obfuscate: "The cruel god Malloc will strike you down. "
ZMeson: "That's the C god. C++ has a new god. "
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 96 hostů

Podobná vlákna

Ako loadovat vyexportovanu triedu? — založil Anonymní uživatel

* pointer — založil Honza

Pointer na char — založil _Radek_

File of pointer — založil Garret Raziel

Moderátoři diskuze

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032016 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý