CSS vertikalne...? – CSS – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu
Reklama
Reklama

CSS vertikalne...? – CSS – Fórum – Programujte.comCSS vertikalne...? – CSS – Fórum – Programujte.com

 

Hledá se programátor! Plat 1 800 € + bonusy (firma Boxmol.com)
Prog.
~ Anonymní uživatel
398 příspěvků
8. 12. 2006   #1
-
0
-

v css layoutoch som viacmenej zaciatocnik, neviem prelomit nasledujuci problem, ani som nan nikde nenasiel riesenie...

nespravny boxing ie, riesim cez "matriosky":



.outer { width: 202px; }
.inneer { border: solid 1px #000; }

...

<div class="outer"><div class="inner">...</div><div>

..tymto zarucim ze vnutro je presne 200px siroke a ramcek 1px skazdej strany, dokopy mam 202px. Vsetko funguje na pixel presne ako ma.

ok, teraz by som chcel to iste s height. Existuje nejake moznost ako to spravit? ked nastavim .outer.height na nejaky rozmer, aby sa do neho inner automaticky natiahol aj na vysku ako sa to deje so sirkou, ked je width:auto. Jedina moznost, ako mi to funguje, je nepevno nastavit vysku .inner-u:


.outer { height: 202px; }
.inner { height: 200px; border: solid 1px #000; }


...ono by to aj stacilo, ale niekedy potrebujem nastavit .ounter.height =100%, a potom by to chcelo nastavit .inner.height na 100% - 2px, Aj to som skusal, ale ziadny browser mi to neberie, a w3c by sa to tiez asi nepacilo :-)

Da sa to nejako riesit...?

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Reklama
Reklama
8. 12. 2006   #2
-
0
-

Prog. píše:#
# v css layoutoch som viacmenej zaciatocnik, neviem prelomit nasledujuci problem, ani som nan nikde nenasiel riesenie...#
##
#nespravny boxing ie, riesim cez "matriosky":#
##
#

#
#.outer { width: 202px; }#
#.inneer { border: solid 1px #000; }#
##
#...#
##
#<div class="outer"><div class="inner">...</div><div>#
#
#
#..tymto zarucim ze vnutro je presne 200px siroke a ramcek 1px skazdej strany, dokopy mam 202px. Vsetko funguje na pixel presne ako ma.#
##
#ok, teraz by som chcel to iste s height. Existuje nejake moznost? ako to spravit? ked nastavim .outer.height na nejaky rozmer, aby sa do neho inner automaticky natiahol aj na vysku ako sa to deje so sirkou, ked je width:auto. Jedina moznost, ako mi to funguje, je nepevno nastavit vysku .inner-u:#
#
#
#.outer { height: 202px; }#
#.inner { height: 200px; border: solid 1px #000; }#
#
#
##
#...ono by to aj stacilo, ale niekedy potrebujem nastavit .ounter.height =100%, a potom by to chcelo nastavit .inner.height na 100% - 2px, Aj to som skusal, ale ziadny browser mi to neberie, a w3c by sa to tiez asi nepacilo :-)#
##
#Da sa to nejako riesit...?#
##
#



No ono to u height nejde.

M??u se zeptat, pro? zcela zbyte?n? vkl?d?? dva divy do sebe. Ch?pal bych to je?t? kdyby v <div class="outer"> byl krom toho divu inner dal?? obsah, ale, takhle nech?pu pro? to ?e???. Zbyte?n?.

Ale je mo?n?, ?e t? ?patn? ch?pu. Dej sem t?eba screen nebo to vysv?tli. Pak uvid?me.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
New Media Enthusiast[br] http://about.me/lukaschadraba
Martin Šmarda0
Návštěvník
8. 12. 2006   #3
-
0
-

Ty jsi pou?il pixiho "matro?ka hack". J? bych to ?e?il jinak, proto?e v?po?et "100% - 2px" je nesmysl. Zkus podtr??tkov? hack:" _width" a "_height" IE je rozpozn?, ale ostatn? pohl??e?e ne. V?ce najde? na http://www.jakpsatweb.cz/css/mody-prohlizecu.html

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Život je pes, a pes je nejlepš přítel člověka!
Martin Šmarda0
Návštěvník
8. 12. 2006   #4
-
0
-

To Lukáš Chadraba: To je taky možnost jak to nahackovat - pravděpodobně validně, ale já ji nemám rád pro nepřehlednost

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Život je pes, a pes je nejlepš přítel člověka!
8. 12. 2006   #5
-
0
-

RobinHood píše:#
# To Lukáš Chadraba: To je taky možnost jak to nahackovat - pravděpodobně validní, ale já ji nemám rád pro nepřehlednost



Ale mně jde o to proč to vůbec chce. Dva divy v sobě jsou nesémantické a zbytečně v tomhle případě

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
New Media Enthusiast[br] http://about.me/lukaschadraba
Martin Šmarda0
Návštěvník
8. 12. 2006   #6
-
0
-

To Lukáš Chadraba: No ona se někdy funkčnost, sémantika a validita docela vylučuje. Chce to najít nějaký zlatý střed. Cituju Yuhůa, abych ti ukázal princip toho hacku.

Matrjoška

Matroška hack vyžaduje trochu ukecanější html kód, ale přijde mi na hackování rozměrů nejspolehlivejší. Zakládá se na tom, že se vůbec nepoužívá padding. Pokud nějakému prvku chcete přidat padding, uděláte to tak, že celý obsah prvku obalíte ještě jedním divem a tomu nastavíte margin. Margin se v obou režimech interpretuje stejně, takže nevznikají žádné odlišnosti. Příklad když chci mít prvek široký 300 pixelů včetně paddingu (jako by to odpovídalo quirk módu),

tak namísto

<div style="padding: 5px; backgound-color: yellow; width: 300px;">
obsah prvku
</div>

stačí napsat

<div style="backgound-color: yellow; width: 300px;">
<div style="margin: 5px;">
obsah prvku
</div>
</div>

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Život je pes, a pes je nejlepš přítel člověka!
8. 12. 2006   #7
-
0
-

RobinHood píše:#
# To Lukáš Chadraba: No ona se někdy funkčnost, sémantika a validita docela vylučuje. Chce to najít nějaký zlatý střed.#
#cituju Yuhůa abych ti ukázal princip toho hacku.#
##
#

#
#Matrjoška#
##
#Matroška hack vyžaduje trochu ukecanější html kód, ale přijde mi na hackování rozmarů nejspolehlivejší. Zakládá se na tom, že se vůbec nepoužívá padding. Pokud nějakému prvku chcete přidat padding, uděláte to tak, že celý obsah prvku obalíte ještě jedním divem a tomu nastavíte margin. Margin se v obou režimech interpretuje stejně, takže nevznikají žádné odlišnosti. Příklad když chci mít prvek široký 300 pixelů včetně paddingu (jako by to odpovídalo quirk módu),#
##
#tak namísto#
##
#<div style="padding: 5px; backgound-color: yellow; width: 300px;">#
# obsah prvku#
#</div>#
##
#stačí napsat#
##
#<div style="backgound-color: yellow; width: 300px;">#
# <div style="margin: 5px;">#
# obsah prvku#
# </div>#
#</div>#
#



Jasně chápu. To jsem asi četl. Yuhů je třída. Ale přístupnost a sémantiku moc nedodržuje.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
New Media Enthusiast[br] http://about.me/lukaschadraba
Martin Šmarda0
Návštěvník
8. 12. 2006   #8
-
0
-

Nelze mít všechno, buď musíš slevit na sémantice, nebo na validitě. Yuh si to ale muže dovolit.
Nezapomenejme taky na to, že validita a sémantika nejsou účelem, ale prostředkem.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Život je pes, a pes je nejlepš přítel člověka!
Prog.
~ Anonymní uživatel
398 příspěvků
11. 12. 2006   #9
-
0
-

Luk?? Chadraba píše:#
#

RobinHood píše:#
# To Luk?? Chadraba: To je taky mo?nost jak to nahackovat - pravd?podobn? validn?, ale j? ji nem?m r?d pro nep?ehlednost

#
##
#Ale mn? jde o to pro? to vůbec chce. Dva divy v sob? jsou nes?mantick? a zbyte?n? v tomhle p??pad?



Pixy:
http://www.pixy.cz/pixylophone/2004_01_archiv.html#1074594674

Co se t??e prvk? span a div, tak ty na s?mantickou strukturu obsahu maj? nulov? vliv ? pokud jsou spr?vn? pou?ity, maj? nulov? vliv i na fyzickou strukturu dokumentu samotn?ho. T?m m?m na mysli hlavn? "zabalen?" n?jak?ho bloku do dal??ho div, ?i zabalen? ?seku textu do prvku span. Kdy? se nebudou "k???it" se s?mantikou dokumentu (tj. nezbal? se nap?. do jednoho div p?lka prvn? kapitoly s p?lkou druh?) a ponech? se jejich v?choz? rozd?len? (na bloky je div, na ??dkov? obsah span), pak jsou zcela transparentn? a maj? na strukturu dokumentu nulov? vliv.



pouzivam div div, a margin vnutorneho, namiesto padding vonkajsieho, aby som sa vyhol pouzivaniu _width, ktory sa nepaci w3c validatoru... Teraz ale nejde o to, asi som zle opisal problem...

Skusim este raz... Som niekde v dokumente, v nejakom blokovom prvku a potrebujem aby ten prvok mal ramik, ale aby ten ramik bol v nom, nie okolo neho, aby neprekril alebo neposunul okolie. A potrebujem, aby ked nieco strcim dovnutra a nastavim tomu width, height na 100%, aby to neprekrilo ramik, ale aby to bolo v jeho vnutri. Viem ze su to vsetko prkotiny, zlozvyky z tabuliek, teraz sa asi vsetko riesi inak.... Ide mi o pixle, musi to byt presne. S tabulkami to bolo jednoduche, ale bolo to strasne nepriehladne.

Ja som skor na php, ale momentalne nuteny aj nejako formatovat, tak sa snazim naucit nieco pre mna nove, css sa mi paci urcite viac ako tabulky, aj z pohladu php kodera. Programovanie je uz viac o programovani, nie o html a generovani tabuliek... tak vyplujem nejake divy s obsahom a o zvysok sa postara css. A o zvyseni rychlosti po prejdeni na css ani nehovorim, to sa neda ani porovnavat :-)

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 48 hostů

Podobná vlákna

2* .css — založil darkerboy

CSS 2 — založil RobinHood

Css v ie:( — založil Vítězslav Titl

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032016 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý