Převod arabských čísel na římské a naopak – C / C++ – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu
Reklama
Reklama

Převod arabských čísel na římské a naopak – C / C++ – Fórum – Programujte.comPřevod arabských čísel na římské a naopak – C / C++ – Fórum – Programujte.com

 

Hledá se programátor! Plat 1 800 € + bonusy (firma Boxmol.com)
Honza
~ Anonymní uživatel
393 příspěvků
8. 5. 2012   #1
-
0
-

Dobrý den, potřeboval bych radu, v programu, který teď dělám, když zadám druhou volbu, přes příkaz switch, tak ta druhá volba projede, bez toho aniž by vůbec nečetla něco od uživatele a rovnou vypíše, že převedené číslo je rovno nule. Děkuji za radu


#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>
#include <string.h>
#include <ctype.h>
int main()
 {
  int volba;
  int cislo,temp,a,i;
  char str[20];
  int ary[20];
  int kontrola;
  int soucet;
  
  printf ("\n |Vitejte v programu pro prevod arabskych cisel na rimske a naopak|\n");
  printf (" -----------------------------------------------------------------\n");
  printf (" |  Pokud chcete prevadet arabske cislice na rimske, zmacknete 1  |\n");
  printf (" |  Pokud chcete prevadet rimske cislice na arabske, zmacknete 2  |\n");
  printf (" -----------------------------------------------------------------\n");
  scanf("%d",&volba);
   
  switch(volba)
  {
  case 1:
  printf ( " \nZadejte arabske cislo:  " ) ;
  scanf ( "%u", &cislo ) ;
  temp = cislo ;

  while( temp <= 0 || temp >= 5000)
   {
     printf ( "\n Cislo nemuze byt prevedeno na rimske" ) ;
     exit(0) ;
   }

  printf ( "\n Odpovidajici rimske cislo je : " ) ;
  if ( cislo >= 1000 )
   {
    a = cislo / 1000 ;
    for ( i = 0 ; i < a ; i++ )
     printf ( "M" ) ;
     cislo = cislo - ( a* 1000 ) ;
   }

  if ( cislo>=500 )
   {
    if ( cislo>=900 )
     {
      printf( "CM" ) ;
      cislo = cislo -900 ;
     }
  else
   {
    printf ("D" ) ;
    cislo = cislo - 500 ;
   }
   }

  if ( cislo >= 100 )
   {
    a = cislo / 100 ;
    for ( i = 0 ; i < a ; i++ )
     printf ( "C" ) ;
     cislo = cislo - ( a* 100 ) ;
   }

  if ( cislo >= 50 )
   {
   if ( cislo >= 90 )
    {
     printf ( "XC" ) ;
     cislo = cislo - 90 ;
    }

  else
   {
    printf ( "L" ) ;
    cislo = cislo - 50 ;
   }
   }

  if ( cislo >= 10 )
   {
    a = cislo / 10 ;
    for ( i = 0 ; i < a ; i++ )
     printf ( "X" );
     cislo = cislo - (a*10) ;
   }

  if ( cislo >= 5 )
   {
    if ( cislo >= 9 )
     {
      printf ( "IX" ) ;
      cislo = cislo - 9 ;
     }

  else
   {
    printf ( "V" ) ;
    cislo = cislo - 5 ;
   }
   }

  if ( cislo >= 1 )
   {
    a = cislo / 1 ;
    for ( i = 0 ; i < a ; i++ )
    printf ( "I" );
    cislo = cislo - (a*1) ;
   }
  break;
  
case 2:
 while (1)
 {
  soucet = 0;
  cislo = 0;
  for (i = 0; i < 20; i++)
   {	
    str[i] = NULL;
    ary[i] = 0;
   }

   printf ("Napiste rimske cislo, ktere chcete prevest na arabske (max 20 znaku)\n");
   fgets(str, sizeof (str), stdin);
   kontrola = strspn(str, "IVXLCDM");
   soucet = strlen (str);


  if (kontrola != soucet - 1)
   {
    printf("Nezadali jste rimske cislo.\n");
    printf("Rimske cislice vypadaji nasledovne:\n");
    printf("I,V,X,L,C,D,M\n");
    printf("Zadavejte prosim vzdy velka pismena.\n");
    printf("Zkuste to znovu a zadejte spravne rimskou cislici\n\n\n\n");
   }
  else
   {

    for (i = 0; i < soucet - 1; i++)
     {	
	  if (str[i] == 'I')
      ary[i] = 1;
      if (str[i] == 'V')
      ary[i] = 5;
      if (str[i] == 'X')
      ary[i] = 10;
      if (str[i] == 'L')
      ary[i] = 50;
      if (str[i] == 'C')
      ary[i] = 100;
      if (str[i] == 'D')
      ary[i] = 500;
      if (str[i] == 'M')
      ary[i] = 1000;
	}

   for (i = 0; i < soucet - 1; i++)
    {	

     if (ary[i] >= ary[i + 1])
     cislo += ary[i];
     if (ary[i] < ary[i + 1])
     cislo -= ary[i];

    }	
   printf("Prevedene cislo je %d", cislo);
  }	
 break;
 }
}
return 0;
} 
 
Nahlásit jako SPAM
IP: 80.251.245.–
Reklama
Reklama
Fenry0
Newbie
8. 5. 2012   #2
-
0
-

Problém bude nejspíš v tom, že když se začne vykonávat tento kód

fgets(str, sizeof (str), stdin);

, tak prvním znakem ve vstupním proudu je znak nového řádku, do str se tedy nic nenačte (fgets načítá po znak nového řádku) ...

hodně štěstí ...

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.101.235.–
Honza
~ Anonymní uživatel
393 příspěvků
8. 5. 2012   #3
-
0
-

#2 Fenry
Děkuji za odpověď, nevíte, jak by se to dalo obejít? Nebo poupravit? 

Nahlásit jako SPAM
IP: 80.251.245.–
Fenry0
Newbie
8. 5. 2012   #4
-
0
-

#3 Honza
No ještě před tím řádkem ten znak nového řádku ze vstupního proudu odstranit, například

getchar();


Ono totiž, když zadáváte, jaký druh převodu se má uskutečňovat, tak se do vstupního proudu vloží '2' a '\n', scanf ze vstupního proudu načte '2', ale znak nového řádu tam nechá, fgets následně načítá řádek až do znaku nového řádku, ale protože je znak nového řádku hned tím prvním, tak nic nenačte ...

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.101.235.–
ingiraxo+15
Grafoman
8. 5. 2012   #5
-
0
-

Zajímavá podmínka :)

  while( temp <= 0 || temp >= 5000)
   {
     printf ( "\n Cislo nemuze byt prevedeno na rimske" ) ;
     exit(0) ;
   }

A můžeš to vylepšit, kde místo samé podmínky to dej do switche, každou římskou číslici a doporučuju si udělat 2 funkce, kde jedna převede na římský a druhá zpět, takto to začíná být trochu nepřehledný

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.168.183.–
Moje aplikace: http://ophite.cz
Tutoriály na: C#
Honza
~ Anonymní uživatel
393 příspěvků
8. 5. 2012   #6
-
0
-

#4 Fenry
To bylo přesně ono, děkuji moc :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 80.251.245.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 43 hostů

Moderátoři diskuze

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032016 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý