S cím dřív začít ? – C / C++ – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

S cím dřív začít ? – C / C++ – Fórum – Programujte.comS cím dřív začít ? – C / C++ – Fórum – Programujte.com

 

Lucinka
~ Anonymní uživatel
7 příspěvků
9. 5. 2012   #1
-
0
-

Dobrý den, chtěla bych se zeptat dostala sem k narozeninám knihu XML programováni pro .NET, Mistrovství programování v C++, Perl a PHP.  Jediné co umím je HTML a chtěla bych se zeptat co se mám učit jako první ? Umím pár základů i v C++  doporučili by jste mi nějaké pořadí jak začít ? Děkuji

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.103.10.–
crazy
~ Moderátor
+10
Grafoman
9. 5. 2012   #2
-
0
-

#1 Lucinka
Záleží na tom, co bys chtěla programovat... jestli weby nebo aplikace (desktopové, pro embedded zař., atd.)... trochu napiš, jaké máš představy, co bys chtěla dělat :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.160.28.–
All you need is vision and time.
ingiraxo+15
Grafoman
9. 5. 2012   #3
-
0
-

#1 Lucinka
Moje rada by byla asi taková...

pokud chceš dělat weby, tak tvému současnéme HTML přidej PHP, XML a klidně ten Perl (ale ten spíš přeskoč úplně), ale budeš se muset doučit aspoň základ Javascriptu + CSS

a pokud chceš dělat aplikace, tak se rozhodni mezi C++ a .NET (C++/CLI, C#), tady je to spíš v čem se ti bude dělat líp a bude tě eventuálně bavit

Nahlásit jako SPAM
IP: 46.183.64.–
Moje aplikace: http://ophite.cz
Tutoriály na: C#
Lucinka
~ Anonymní uživatel
7 příspěvků
9. 5. 2012   #4
-
0
-

#2 crazy
asi spíš vlastní aplikace pro windows. Umím i velmi dobře modelovat v Cineme 4D  a sem přemýšlale jestli by se nějak ty jazyky dali skloubit dohromady s modelama... Třeba.. 

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.103.10.–
ingiraxo+15
Grafoman
9. 5. 2012   #5
-
0
-

Ono záleží, co Cinema 4D využívá, vim určitě že lze psát vlastní scripty, ale nevim co to je za jazyk ale přes XPresso se "programuje" graficky, mám dojem, že existuje i scriptovací nastavba

Ale to by spíš patřilo do sekce Cinema 4D už :)

Ale pokud chceš app pro win, tak bych šlo jedině dělat hru a použít vlastní modely z Cinemy, jinak využití nějak nevidim, modelování a tvorba app jsou odlišný věci

Nahlásit jako SPAM
IP: 46.183.64.–
Moje aplikace: http://ophite.cz
Tutoriály na: C#
Lucinka
~ Anonymní uživatel
7 příspěvků
9. 5. 2012   #6
-
0
-

#5 ingiraxo
Ano to určitě ano. Ale pro APP win stači pouze c++ ze ? někde sem četla že když se člověk naučí c++ umí základ skoro v kazdém jazyku proto se ptám co dřív :) a k cemu se dá využít c++ a .net. Jinak Cinema podporuje Python

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.103.10.–
stif+1
Stálý člen
9. 5. 2012   #7
-
0
-

#6 Lucinka
Moja rada bybola asi taká-

  • pre vývoj app alebo hier je perfektný Visual Basic (2010) .NET preňho si kúp knihu: http://www.computermedia.cz/knihy/programovani-ve-visual-basicu-2010-CD.html - ja ju mám je unikátna!!!
  • môžeš skúsiť aj C++ ale tam je zložitou stránkou grafika - výhoda je, že grafika c++ je veľmi rozvinutá a to isté nechýba ani Visual basicu
  • možno by bol vhodný C++/CLI tj. Visual c++.NET

Ostatné je na tebe...osobne odporúčam Visual basic 2010.NET...

Nahlásit jako SPAM
IP: 178.40.195.–
Autor programuje v programovacích jazykoch C++ a VB. Je tvorcom e-zinu http://www.programujte.6f.sk/, na ktorom sa nachádzaju info pre začínajúcich prog. a webdesignerov. Stránka zahrňuje aj fórum.
ingiraxo+15
Grafoman
9. 5. 2012   #8
-
0
-

#6 Lucinka
Win aplikaci můžeš udělat v několika jazykách, né jenom v C++. C++ patří podle mě mezi ty těžší jazyky, takže pokud chceš spíš modelovat a baví tě to, tak neni moc na místě se učit C++, ale spíš ten python

on každej vyšší jazyk má stejnej základ jako C++, takže je celkem jednom v jakým jazyku začneš, tady jsou rozdíly hlavně ve správě paměti a hodně se využívají ukazatelé/reference apod. takže jestli zvolíš C++, .NET, Javu, tak všude je to ostatní stejný

Otázka ale je, k čemu přesně chceš využít ten jazyk pro GUI app, to si stále neřekla... jestli na zobrazení modelů, tvorbu her + tvý modely.. ja nevim, řekni ty :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 46.183.64.–
Moje aplikace: http://ophite.cz
Tutoriály na: C#
Lucinka
~ Anonymní uživatel
7 příspěvků
9. 5. 2012   #9
-
0
-

#8 ingiraxo
Řeknu to asi takhle, možná se někdo i nad tím zasměje a řekne si, že jsem asi hodně naivní ale můj sen je programovat pro nějakou  firmu. Tohle mě furt láká. Chtěla bych dělat programátorku. Je mi 18 a tento cíl mám už od 16ti let, kdyz sem otevřela knihu HTML. Hodně čtu, že se hledá programátor c++ ale furt nevím co tohle obnáší a co vše musí takový programátor umět za jazyky. O modely v cineme nejde to je spíš pouze můj koníček na odreagování.

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.103.10.–
Chrasty
~ Redaktor
+4
Posthunter
9. 5. 2012   #10
-
0
-

#9 Lucinka
Mno, když hledají C++ programátora, tak očekávají především znalost C++ :-) Většinou ještě napíšou co za další technologie chtějí podle konkrétního zaměření - nejčastěji např. znalost relačních databází nebo další věci.

Osobně doporučuji začít buďto s tím C++ anebo se C# (C# je o něco jednodušší jazyk a na začátek asi lepší, krom toho kolem něj existuje spousta zajímavých technologií a je Microsoftem docela dost propagovaný). Se C# si bez problému vystačíš i v praxi - když někde uvidíš inzerát na .NET programátora, tak to je nejčastěji právě člověk, který umí v C# nebo VB.NET.

Nahlásit jako SPAM
IP: 193.179.196.–
tečka0
Návštěvník
9. 5. 2012   #11
-
0
-

#9 Lucinka
pokud chceš programovat pro firmu, dělej v C++. já osobně se jím nezabývám, ale pokud je Cinema, vytvořena v C++
tak sama vidíš výsledky. možná si to někdo neuvědomuje, ale stačí se podívat na nastavení barev:


tento grafický komponent bych asi dost těžko programoval v Javě, kterou používám :)
jinak je dobré začít něčím jednoduším a to je C#
potom přejdi na C++, ale i tak doporučuji se naučit i Javu :) 

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.70.57.–
nikdy neříkej nikdy. až na to že teď jsem toto pravidlo dvojnásobně porušil
Lucinka
~ Anonymní uživatel
7 příspěvků
9. 5. 2012   #12
-
0
-

#11 tečka
Tak jo děkuji všem :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.103.10.–
tečka0
Návštěvník
9. 5. 2012   #13
-
0
-

#12 Lucinka
možná ještě k tomu pořadí: nauč se C# potom C++, přidej Perl a PHP. možná po C++ a C# budeš na PHP zírat se zamyšlením proč je to tak složité ale brzy tomu přijdeš na kloub :))  

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.70.57.–
nikdy neříkej nikdy. až na to že teď jsem toto pravidlo dvojnásobně porušil
Lucinka
~ Anonymní uživatel
7 příspěvků
9. 5. 2012   #14
-
0
-

#13 tečka
Takže není pravidlo že ten kdo umí c++ tak zároveň umí C# ?

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.103.10.–
tečka0
Návštěvník
9. 5. 2012   #15
-
0
-

#14 Lucinka
ne. C# jen z C++ přebírá některé prvky. je od Microsoftu. C++ je nástupce jazyka C a byl vyvinut jako objektový jazyk
C++ je složitý jazyk. C# ho zjednodušuje a přidává další prvky :) 

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.70.57.–
nikdy neříkej nikdy. až na to že teď jsem toto pravidlo dvojnásobně porušil
Lucinka
~ Anonymní uživatel
7 příspěvků
9. 5. 2012   #16
-
0
-

#15 tečka
no když na to C# koukam tak nevím asi sem udělal chybu že sem se naučila už c++ až do funkcí a to C# mi přijde divný.

Tak nevím mno

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.103.10.–
tečka0
Návštěvník
9. 5. 2012   #17
-
0
-

#16 Lucinka
C# má podle mě moc složitou náročnost na psaní složených závorek. zase má ale tu výhodu, že programy napsané v tomto jazyce se nemusí překompilovávat. to v C++ jo, ale jestli ti vyhovuje C++ tak jdi do něj. případně doporučím Javu.
V Javě se učit je podle mě mnohem lepší. Všechny základy se naučíš a vše pochopíš a potom stačí se v C# naučit je příkazy a další důležité věci, ale vyber si sama co ti vyhovuje, neboť C++ taky není špatná volba 

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.70.57.–
nikdy neříkej nikdy. až na to že teď jsem toto pravidlo dvojnásobně porušil
ingiraxo+15
Grafoman
9. 5. 2012   #18
-
0
-

Každej jazyk má své kouzlo... každej jazyk, kterej začínáš víc a líp poznávat, tak tě vtáhne do sebe a "zakoření se v tobě" =)

Já začínal na Javě, to mě ale nějak nechytlo, ať už vzhled syntax, funkce, paměťová náročnost za*raný .jar(ky) apod... další byl na řadě čisté C, to už mělo do sebe ale nebylo to ono, potom jsem chtěl dělat v GUI, takže jsem trochu odmigroval k .NET, k C#, to mě dost chytlo, prostě nádherná syntax, výborná směs mezi Javou a C++, krom toho není problém použít v C# C++... no a poslední bylo C++, který jsem si pak rozšířil o Qt framework, a dneska můžu říct, že C++Qt a C# jsou nejlepší jazyky (frameworky pokud chcete)

Jinak máš odemě +, protože holka a programování, to jsou kolikrát protiklady :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 46.183.64.–
Moje aplikace: http://ophite.cz
Tutoriály na: C#
tečka0
Návštěvník
9. 5. 2012   #19
-
0
-

#18 ingiraxo
VERY FUNNY

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.70.57.–
nikdy neříkej nikdy. až na to že teď jsem toto pravidlo dvojnásobně porušil
ingiraxo+15
Grafoman
9. 5. 2012   #20
-
0
-

#19 tečka
můžeš bejt konkrétnější, co tě rozesmálo? =)

Edit: Aha chápu... ty si velkej zástance "kvalitního" jazyku Java že? A já ti ho tady pomlouvám.. jako sry, ale Java jde úplně jinou evoluční cestou... a co se týče OOP, tak je lepší C#, kterej je též kompletně OOP... Java je jen cross-platform, jediná výhoda z milionu .. :P

Nahlásit jako SPAM
IP: 46.183.64.–
Moje aplikace: http://ophite.cz
Tutoriály na: C#
tečka0
Návštěvník
9. 5. 2012   #21
-
0
-

#20 ingiraxo
no já nesnáším psát něco co je k ničemu (složené závorky za koncem příkazu, cin.get () téměř na každém řádku)
k čemu to je. v Javě píšeš závorky jen když něco píšeš do soustavy (nediv se tomu slovu "soustava" ale lepší vyjádření mě nenapadlo):
if (String_promenna == "velkejprd")
system.out.println ("ty seš prd")

u tohoto příkladu psát závorky nemusím, ale když je akcí po podmínce víc, tak tam tu závorku napsat musím, ale nevidím důvod psát tohle:

using system ();
 { // proč?????
 namespace nejakejnamespace1;
   { // proč????

public static void main ();
public class nejakatrida {
int neco1
int neco2
 }
Console.WriteLine ("já se mám dobře a ty??");
{
Console.ReadLine ();
     }

   }

}

prosím neměj mi za zlé když tam bude chyba, ale v tomto jazyce opravdu neprogramuji.

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.70.57.–
nikdy neříkej nikdy. až na to že teď jsem toto pravidlo dvojnásobně porušil
ingiraxo+15
Grafoman
9. 5. 2012   #22
-
+1
-
Zajímavé

možná chápu na co narážíš...

nepleť si C# a C++... cin.get(); je z C++ a nemá žádný složený závorky (pokud myslíš kulatý), tak z toho důvodu, že get() je funkce

ale v C# to je úplně stejný jako všude jinde... pokud podmínka vykonává více, než jednu věc, která je oddělena středníkem, tak musíš dát složený závorky (uzavřít to do bloku) v každým jazyce snad nevyjímaje Javy

Udělám ukázku základní konzolový app v C# a předem se omlouvám, že to píšu jak pro blbí :) 

// něco jako "using namespace std" v C++,
// jinak by se všude muselo psát System.XYZ
using System;

// jmenej prostor, ve kterém je "root" programu
// musí se použít všude (pokud vytvoříš novou složku,
// tak stejně jako v jave se přidá pod-prostor.. třeba
// jako Bagr.Slozka apod.
namespace Bagr
{
    // C# je kompletně OOP, takže v každým souboru musí být
    // nějaký objekt (class,interface,enum,struct...)
    // toto je hlavni název třídy programu (lze přejmenovat)
    // a modifikátor "internal" je pro použití pouze z tohoto
    // programu
    internal class Program
    {
        // privátní proměnná (statická kvůli tomu, že hlavní
        // funkce Main je statická)
        private static int cislo;

        // hlavní funkce Main() stejná jako všude (Java, C++ apod.)
        private static void Main(string[] args)
        {
            // vypsání textu
            Console.Write("Zadej čislo: ");

            // převod vstupu na číslo (bez ošetření)
            cislo = int.Parse(Console.ReadLine());

            // podmínka bez složených závorek, protože nejsou potřeba
            if (cislo > 10)
                cislo += 1;

            Console.WriteLine(cislo); // vypíše číslo
            Console.ReadKey(); // obdoba cin.get(), getchar() ...
        } // ukončuje funkci Main()
    } // ukončuje hlavní třídu
} // ukončuje hlavní prostor

A pokud jde o lamby výrazy, tak tady se možná ptáš proč složený závorky.. něco jako 

// list pro 10 čísel
List<int> cisla = new List<int>(10);

// přidá 5 hodnot
cisla.AddRange(new int[] { 1, 2, 3, 4, 5 });

// přes lambdu vypíše do konzole list čísel
cisla.ForEach(c => { Console.WriteLine(c); });

Nahlásit jako SPAM
IP: 46.183.64.–
Moje aplikace: http://ophite.cz
Tutoriály na: C#
Chrasty
~ Redaktor
+4
Posthunter
9. 5. 2012   #23
-
0
-

#21 tečka

A navíc

1) Pokud je za "if" pouze jeden příkaz, taky nemusíš psát závorky. Ale to už napsal ingiraxo

2) Za "using" se závorky v C# nepíšou, ani kulaté, ani složené

3) V C# cin.get() vůbec není, to si pleteš s C++ - taky mě už předběhl ingiraxo :D

4) namespace se ohraničuje závorkami z úplně stejného důvodu jako se to dělá u tříd - je to jeden logický blok aplikace (ty bys to asi nazval "soustava")

Nahlásit jako SPAM
IP: 193.179.196.–
Jimi
~ Anonymní uživatel
75 příspěvků
9. 5. 2012   #24
-
0
-

Ja som urcite za C# a .NET. Co sa tyka vsetkeho je to jedna z najmodernejsich platforiem na programovanie a hlavne je podla mojho nazoru velmi dobra na ucenie. Teda podla mna skus ten .NET a C#. Potom uz prejdi na hocico ine trebarz aj ten C++. No myslim ze pracovat hned s 3D grafokou urcite aj tak nebudes lebo je to dost zlozita tema. No zelam vela zdaru

Nahlásit jako SPAM
IP: 188.112.119.–
tečka0
Návštěvník
10. 5. 2012   #25
-
0
-

#23 Chrasty
no vždyť to jsem psal s těmi závorkami, a i to cin.get () jsem myslel v C++ neboť jsem komentoval složitost céček.
už v tom ale začínám mít logiku. asi přestoupím na C#

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.70.57.–
nikdy neříkej nikdy. až na to že teď jsem toto pravidlo dvojnásobně porušil
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 41 hostů

Moderátoři diskuze

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý