Tutoriáli k Visual C++ 2010 (C++/CLI) – C / C++ – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Tutoriáli k Visual C++ 2010 (C++/CLI) – C / C++ – Fórum – Programujte.comTutoriáli k Visual C++ 2010 (C++/CLI) – C / C++ – Fórum – Programujte.com

 

Toto vlákno bylo označeno za vyřešené — příspěvek s řešením.
stif+1
Stálý člen
11. 5. 2012   #1
-
+1
-
Zajímavé

Vážený kolegovia, rád by som sa Vás opýtal na nejaký vhodný tutoriál k Microsoft Visual C++ 2010 .NET (C++/CLI). Mal by mať 15-20 lekcii, v ktorých by boli obsiahnute základy syntaxe + práca z objektmi. Prípadne môžu byť aj nejaké knihy... Z c++ mám len základne skúsenosti a chcel by som sa dostať aj ku práci z grafikou.Vopred ďakujem!

Nahlásit jako SPAM
IP: 178.40.195.–
Autor programuje v programovacích jazykoch C++ a VB. Je tvorcom e-zinu http://www.programujte.6f.sk/, na ktorom sa nachádzaju info pre začínajúcich prog. a webdesignerov. Stránka zahrňuje aj fórum.
ingiraxo+15
Grafoman
11. 5. 2012   #2
-
0
-

Dopředu řeknu.. zapoměň... na C++/CLI moc tutoriálů neni, hlavně .NET se jede hlavně v C# a pokud znáš C#, znáš C++/CLI tak z 95% (za předpokladu že máš základy C++)

Pokud chceš dělat GUI app v C++ a nepřemluvim tě na C#, tak zvol raději Qt

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.168.183.–
Moje aplikace: http://ophite.cz
Tutoriály na: C#
zlz
~ Anonymní uživatel
634 příspěvků
11. 5. 2012   #3
-
0
-

Z c++ mám len základne skúsenosti

Jaké máš zkušenosti tady víme - 0. C++/CLI rozhodně nepobereš. Zkus ten C#.

Nahlásit jako SPAM
IP: 80.188.216.–
stif+1
Stálý člen
11. 5. 2012   #4
-
0
-

#2 ingiraxo
Diki za radu, skúsim ten Qt framework, ale aký máš názor na visual basic (momentálne ho skúšam (mám knihu Programováni v jazyce Microsoft Visual Basic 2010 od Jána Hanáka ) avšak  problem je v tom, že neviem ako sa tam pracuje z grafikou resp. aká je to graf. knižnica a ako tam funguje tvorba GUI)? Avšak mám na teba ešte jednu otázky...tvorba GUI by určite šla pod nejakou grafickou knižnicou (napr. OpenGL) aj vo visual c++...akú by si mi poradil?

Nahlásit jako SPAM
IP: 178.40.195.–
Autor programuje v programovacích jazykoch C++ a VB. Je tvorcom e-zinu http://www.programujte.6f.sk/, na ktorom sa nachádzaju info pre začínajúcich prog. a webdesignerov. Stránka zahrňuje aj fórum.
ingiraxo+15
Grafoman
11. 5. 2012   #5
-
0
-

#4 stif
Visual Basic je podle mě shit jazyk, má úplně strašnou syntax a jede též na .NET, takže rozhodně sáhnout po C# než po VB a C# má i lepší podporu (hlavně na tutoriály a vývoj)

Ono záleží, jestli chceš dělat aplikaci nebo hru, pokud aplikaci co má náročnější grafiku a hlavně jí chceš rendrovat, tak pro .NET (C#) existuje WPF, kde render grafiky probíhá přes GPU (teď nevim jak to mají přesně řešený, ale přes CPU rozhodně nejde, takže CPU je čistě pro výpočty)

Jestli ti jde o hru, tak bych zvolil spíš XNA framework

Pokud jde o Qt, tak to normálně podporuje OpenGL přímo z knihoven

Ale jestli s tím nemáš moc zkušeností, tak si napřed (klidně i přes CPU) zkus rendrovat nějaky grafický 2D modely

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.168.183.–
Moje aplikace: http://ophite.cz
Tutoriály na: C#
stif+1
Stálý člen
11. 5. 2012   #6
-
0
-

#5 ingiraxo
mám ešte otázku ohľadom C#...tam sa grafika rieši priamo cez Visual C# nie? Akú to ma podporu? Funguje tam OpenGL alebo nejaké iné knižnice? Nevieš mi povedať aká je tam vstavaná grafická knižnica (vo visual basic, c++, c# je bočný panel toolbar tj. nejaká vlastná grafika, otázka je aká...)?

Nahlásit jako SPAM
IP: 178.40.195.–
Autor programuje v programovacích jazykoch C++ a VB. Je tvorcom e-zinu http://www.programujte.6f.sk/, na ktorom sa nachádzaju info pre začínajúcich prog. a webdesignerov. Stránka zahrňuje aj fórum.
stif+1
Stálý člen
11. 5. 2012   #7
-
0
-

Zabudol som dodať, že mojou prioritou do budúcnusti sú hlavne silné aplikácie z prívetivým GUI, hry budú len občasným rozptýlením...

Nahlásit jako SPAM
IP: 178.40.195.–
Autor programuje v programovacích jazykoch C++ a VB. Je tvorcom e-zinu http://www.programujte.6f.sk/, na ktorom sa nachádzaju info pre začínajúcich prog. a webdesignerov. Stránka zahrňuje aj fórum.
ingiraxo+15
Grafoman
11. 5. 2012   #8
-
0
-

mám dojem, že v .NET není OpenGL, musel by sis sehnat knihovnu, která s ním pracuje např. http://csgl.sourceforge.net/ a nějaký Buttony, ListView, Label a cokoli z Toolbaru jsou už hotový komponenty (není tak težký si udělat vlastní)

Ale nějak nechápu, k čemu chceš používat OpenGL, když se ti jedná hlavně o app s přívětivým GUI

Ale jak už jsem napsal, tak na tohle bohatě stačí WPF, ten rendruje okno přes GPU (pokud teda počítáš, že budeš mít graficky tak náročný app.. osobně WPF moc nemam rád)

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.168.183.–
Moje aplikace: http://ophite.cz
Tutoriály na: C#
stif+1
Stálý člen
11. 5. 2012   #9
-
0
-

#8 ingiraxo
diki za link...ohľadom GUI, tak mne ide i o silné programi, z vysokou funkcionalitou...hlavný problem je - neviem ako sa pracuje s tými ponúknutými grafickými prvkami (buttony, save dialogy atď.) hlavne na tieto veci potrebujem nejaký tutoriál poprípade knihu...každá grafická knižnica má svoju syntax... ale....nepoznáš nejakú literatúru na tú csgl?

Nahlásit jako SPAM
IP: 178.40.195.–
Autor programuje v programovacích jazykoch C++ a VB. Je tvorcom e-zinu http://www.programujte.6f.sk/, na ktorom sa nachádzaju info pre začínajúcich prog. a webdesignerov. Stránka zahrňuje aj fórum.
ingiraxo+15
Grafoman
11. 5. 2012   #10
-
0
-

ne, ale doporučim ti zapomenou na nějaký OpenGL.. jednak dost přebíháš, když nevíš základy a taky .NET je imho blbost používat OpenGL, když má WPF, kde veškerej render okna probíhá přes GPU... a hlavně myslim, že ze začátku ti postačí na všechno CPU, zatím jsem neměl problém s ničím a to jsem dělal hlavně přes CPU jenom

Tutoriálů je plno, ať už na youtube nebo googlu pod pojmem "C# tutorials"

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.168.183.–
Moje aplikace: http://ophite.cz
Tutoriály na: C#
stif+1
Stálý člen
11. 5. 2012   #11
-
0
-

#10 ingiraxo
áno chápem, to WPF určite skúsim taktiež C#, ale premňa by boli priatelnejšie tutoriály v rodnom jazyku (angličtinu neovládam až tak excelentne aj keď mám za sebou už 8 rokov angličtiny...)...o C# by som nejaké určite našiel, ale WPF asi ťažko...poprípade by som bol potešený nejakou recenziu na knihu  o C# a WPF.

Nahlásit jako SPAM
IP: 178.40.195.–
Autor programuje v programovacích jazykoch C++ a VB. Je tvorcom e-zinu http://www.programujte.6f.sk/, na ktorom sa nachádzaju info pre začínajúcich prog. a webdesignerov. Stránka zahrňuje aj fórum.
ingiraxo+15
Grafoman
11. 5. 2012   #12
-
0
-

S knihou ti neporadim, ja knihy v životě nečet.. učim se praxí

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.168.183.–
Moje aplikace: http://ophite.cz
Tutoriály na: C#
naromax
~ Redaktor
+1
Návštěvník
12. 5. 2012   #13
-
0
-

#5 ingiraxo
Teda, používám taktéž C#, ovšem odrazovat začátečníka od Visual Basicu, hmm...

Visual Basic už jen logicky, protože má za sebou mnohem delší vývoj, než C#, by měl mít více tutoiálů a návodů. Potom syntaxe, pro začátečníka naprosto perfektní, protože se nepoužívá středník, složené závorky, klíčová slova jsou jako strojová angličtina, takže není problém se v tom vyznat a navíc má jako jazyk, prakticky stejný možnosti jako C#.

Sice zatím není přímá podpora pro XNA, ale jinak WPF, Winforms a další můžeš programovat stejně jako s C#. Pokud má knížku o VB, šel bych do něj !

Nahlásit jako SPAM
IP: 86.61.239.–
Pořádek je pro blbce, inteligent zvládá chaos.
naromax
~ Redaktor
+1
Návštěvník
12. 5. 2012   #14
-
0
-
Nahlásit jako SPAM
IP: 86.61.239.–
Pořádek je pro blbce, inteligent zvládá chaos.
stif+1
Stálý člen
12. 5. 2012   #15
-
0
-

#13 naromax
ďakujem za obšírnu radu, ale mám na teba ešte jednu otázku...V knihe, ktorú vlastním sú 4 kapitoly - Základy algoritmizace, Základy programováni vo Visual Basic 2010, Základy OOP vo Visual Basic 2010, .NET framework 4.0 a vývoj aplikací .NET - avšak ohľadom kombinácie VB+WPF tam nieje vôbec nič ... nevedel by sim mi poradiť nejaký vhodný tutoriál/knihu o tejto kombinácii? Vopred ďakujem za odpoveď!

Nahlásit jako SPAM
IP: 178.40.195.–
Autor programuje v programovacích jazykoch C++ a VB. Je tvorcom e-zinu http://www.programujte.6f.sk/, na ktorom sa nachádzaju info pre začínajúcich prog. a webdesignerov. Stránka zahrňuje aj fórum.
naromax
~ Redaktor
+1
Návštěvník
12. 5. 2012   #16
-
0
-

#15 stif
Ano, jako kniha pro začátečníky je nejspíše uspůsobena tak, že ukazuje buď vůvoj konzolových anebo Winforms aplikací, protože je to do začátku nejčastější. Nejdříve se pořádně nauč ten Visual Basic, aby ses v dalším studiu nestrácel.

Nepreferuji přímo učení z knih, ale na internetu určitě najdeš spoustu návodů. Kupříkladu na tom webu, co jsem ti poslal vychází seriál článků o základech WPF, ale je to vyloženě o WPF. Seriál bohužel ukazuje kód v C#, ale tam jde stejně jen o XAML a ty nové třídy a vlastnosti...

Nahlásit jako SPAM
IP: 86.61.239.–
Pořádek je pro blbce, inteligent zvládá chaos.
naromax
~ Redaktor
+1
Návštěvník
Nahlásit jako SPAM
IP: 86.61.239.–
Pořádek je pro blbce, inteligent zvládá chaos.
stif+1
Stálý člen
12. 5. 2012   #18
-
0
-

#16 naromax
o to mi ide, na začiatok by mi stačilo aj WinForms, lenže v tekj knihe je obsiahnutý vývoj konzolových aplikácii, vývoj cez WinForms alebo WPF tam netvorí žiadnu úlohu...preto hľadám niečo  o WPF alebo Winforms... 

Nahlásit jako SPAM
IP: 178.40.195.–
Autor programuje v programovacích jazykoch C++ a VB. Je tvorcom e-zinu http://www.programujte.6f.sk/, na ktorom sa nachádzaju info pre začínajúcich prog. a webdesignerov. Stránka zahrňuje aj fórum.
ingiraxo+15
Grafoman
12. 5. 2012   #19
-
0
-

#13 naromax
heh, právě proto, že VB nepoužívá složený závory, středníky a kolikrát samotná syntax tak trochu odbočuje z normy ostatních jazyků... tohle je právě veliká nevýhoda pro začátečníka...

setkal jsem se s lidma, který dělali ve VB nebo pascalu a všude potom vynechávali středníky, složený závorky nedělali asi jen z principu...

C# se hlavně podobá dost syntaxí ostatním jazykům, takže není takovej problém přejít na jinej.. natož VB.NET je úpně tak trochu na hlavu a při přestupu se musíš učit více, protože i samotná syntax je tak trochu VB like =)

Co se týče tutoriálu, tak mě se spíš zdá, že na C# toho je víc, hlavně C# je ze strany MS i víc podporovanej, VB.NET i když se stále ještě používá je tak trochu historie a říkám tomu inovace pascalu

stif: napřed začni s WinForms (jsou lehčí) v C# a potom jdi na WPF, většina věcí je tam stejná, ale něco je odlišný

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.168.183.–
Moje aplikace: http://ophite.cz
Tutoriály na: C#
naromax
~ Redaktor
+1
Návštěvník
12. 5. 2012   #20
-
0
-

#19 ingiraxo
Jsem živoucí příklad toho, že lze v pohodě začít na VB a přejít na  C# (teda já nejdříve začal na pascalu a až potom jsem přešel na .Net) :)

Visual Basic je jistojistě pro začátečníka ta nejpřijatelnější volba. Pokud se člověk naučí VB a pracuje s ním, není opravdu žádný problém přijít na C#. Člověk už zná třídy v .Netu a zapamatovat si, že mám psát středníky a složené závorky, to snad nebude problém ;)

Jinak obrovská podpora C# je v dnešní době samozřejmá, protože je to primární jazyk .Netu. Proto vzniká více a více materálů, což jen dobře. Ovšem že by se na VB zapomělo, či že je to minulost, je holí nesmysl. VB se stále hojně používá třeba na poli zakázkového vývoje, ve firmách a obecně ...

Nahlásit jako SPAM
IP: 86.61.239.–
Pořádek je pro blbce, inteligent zvládá chaos.
ingiraxo+15
Grafoman
12. 5. 2012   #21
-
0
-

#20 naromax
Já mám spíš odpor ke každýmu jazyku, kterej nemá středníky ani složený závorky

Mám rád jazyky C#, C++, PHP a to ne kvuli možnostem, ale kvůli syntaxi, prstě se mi to líbí a připomíná mi to, že pracuju se vyšším jazyku

Tak či tak si myslim, že i C# je pro začátečníka ideální a jak si napsal, tak psát tředníky a složený závorky není žádnej problém ;)

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.168.183.–
Moje aplikace: http://ophite.cz
Tutoriály na: C#
naromax
~ Redaktor
+1
Návštěvník
12. 5. 2012   #22
-
0
-

#18 stif
Ve Winforms není žádný problém, tam jsou akorád ty komponenty a nějaký blbosti, s kterýma se musíš naučit pracovat. Myslím, že nějaké tutoriály jsou i zde na webu, ale nevím, abych Ti nekecal...

Nahlásit jako SPAM
IP: 86.61.239.–
Pořádek je pro blbce, inteligent zvládá chaos.
naromax
~ Redaktor
+1
Návštěvník
12. 5. 2012   #23
-
0
-

#21 ingiraxo
Ano, já taky dělám v C# a naprosto ho zbožňuju právě kvůli C-like syntaxi, ale když se bavíme o jazyku, který se lépe učí, jsem pro VB...

Nahlásit jako SPAM
IP: 86.61.239.–
Pořádek je pro blbce, inteligent zvládá chaos.
Řešení
ingiraxo+15
Grafoman
12. 5. 2012   #24
-
0
-
Vyřešeno Nejlepší odpověď

Necháme to na stifovi ať si vybere =)

ukázka VB.NET 

Imports System
 
Public Class Test
   Public Shared Sub Main() 
       Dim n As Integer
       n = Console.ReadLine
       Do While n <> 42
           System.Console.WriteLine(n)
           n = Console.ReadLine
       Loop
   End Sub
End Class

Ukázka C# 

using System;

public class Test
{
    public static void Main()
    {
        int n;
        while ((n = int.Parse(Console.ReadLine())) != 42)
        Console.WriteLine(n);
    }
}

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.168.183.–
Moje aplikace: http://ophite.cz
Tutoriály na: C#
stif+1
Stálý člen
12. 5. 2012   #25
-
0
-

#24 ingiraxo
Ukážka bola dobrá, poznám syntax VB, avšak s toho všetkého som usúdil, že sú to takmer rovnaké jazyky a výber by bol ťažký. Avšak tentokrát bude výber jednoduchý pretože som si dal podmienku - Rozhodovať bude množstvo zdrojov  (literatúry) - VB + WinForms/WPF  alebo  C# + WinForms/WPF. Z čoho ste sa učili vy?

Nahlásit jako SPAM
IP: 178.40.195.–
Autor programuje v programovacích jazykoch C++ a VB. Je tvorcom e-zinu http://www.programujte.6f.sk/, na ktorom sa nachádzaju info pre začínajúcich prog. a webdesignerov. Stránka zahrňuje aj fórum.
ingiraxo+15
Grafoman
12. 5. 2012   #26
-
0
-

Mám dojem, že tu budeme všechno už jen opakovat... prostě si vyber, je to na tobe...

většiná tutoriálů jen jsem výše psal je na googlu "C# tutorials" nebo "VB.NET tutorials" a to samí na youtube nebo google.videos...

Pokud se ti víc líbí syntax ala Java/C++, tak zvol C#, pokud si zastánce pascal like syntax, tak VB.NET

Osobně si myslim, že nějaká literatura je na nic, všechno je na netu, plno pdf, stránek a hlavně ukázek, který jsou mnohem lepší, páš tě to nutí pochopit a tím si to líp zapamatuješ

PS: Jen pro zajímavost.. VB.NET se na VŠ vůbec neučí, začíná se na Javě, pak C a C++, případně Qt a na navazujících oborech pak C#... a tím chci říct, že začátečník začíná hlavně na Javě a C a myslim si, že C# je ještě lehčí než Java

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.168.183.–
Moje aplikace: http://ophite.cz
Tutoriály na: C#
stif+1
Stálý člen
12. 5. 2012   #27
-
0
-

#26 ingiraxo
Ďakujem za tvoj čas...asi začnem s tým C#

Nahlásit jako SPAM
IP: 178.40.195.–
Autor programuje v programovacích jazykoch C++ a VB. Je tvorcom e-zinu http://www.programujte.6f.sk/, na ktorom sa nachádzaju info pre začínajúcich prog. a webdesignerov. Stránka zahrňuje aj fórum.
bob
~ Anonymní uživatel
46 příspěvků
12. 5. 2012   #28
-
0
-

Sice pouzivam vyhradne C# a nedam na nej dopustit, ale na obranu VB musim rict, ze napr. Word a Excel jsou psany ve Visual Basicu, takze mrtvy urcite neni.

Co se tyka XNA tak pro VB.NET je to stale v beta fazi, ale v novem XNA 5.0, ktery snad vyjde brzo po Visual Studiu 2012 by mela uz byt plna podpora.

Nahlásit jako SPAM
IP: 95.82.154.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 9 hostů

Moderátoři diskuze

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý