Počítání písmen – Delphi – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu
Reklama
Reklama

Počítání písmen – Delphi – Fórum – Programujte.comPočítání písmen – Delphi – Fórum – Programujte.com

 

Hledá se programátor! Plat 1 800 € + bonusy (firma Boxmol.com)
MadKing
~ Anonymní uživatel
2 příspěvky
29. 5. 2012   #1
-
0
-

Zadání :

Na vstupu je dána věta.

a) Kolik různých písmen angl. abecedy se ve větě nachází?

Dosavadní kód:

procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
var s:string;
    i,count:integer;
    c:char;
begin
s:=Edit1.text;
count:=0;
while Length(s) > 0 do

  begin
    Inc(Count);
    c := s[1];
    i := 1;
    while i <= Length(s) do
    begin
      If (c=s[i]) then
        delete(s,i,1)
      else
        Inc(i);
  end;
      end;
 label2.caption:='Počet různých písmen ve větě je '+InttoStr(Count);
 end;

Problém mám tedy akorát s tím, že počítám všechny znaky, nikoliv jen písmena. Nevím, jak tam správně hodit nějaký ten cyklus. Další úkoly, jako například vypsat písmena, která se nachází právě jednou nebo písmena, která se nachází alespoň třikrát, z toho doufám následně odvodím. Díky všem za pomoc.

Nahlásit jako SPAM
IP: 188.75.182.–
Reklama
Reklama
JoDiK
~ Anonymní uživatel
981 příspěvků
29. 5. 2012   #2
-
0
-

#1 MadKing
Řek bych, že na to jdeš dost blbě - především velmi neefektivně.

1. písmena anglické abecedy jsou a-z a je jich 26.

2. mělo by být jedno jestli je písmeno velké či malé

3. už i vzhledem k dalším úkolům by bylo určitě vhodné spočítat počet výskytů každého jednoho písmene zvlášť - na to ale jedna proměnná stačit nebude...

Takže doporučení - projdi jedním cyklem ten zadaný řetězec a pro každé písmenko (převedené na velké) přičti jedničku do odpovídající proměnné (už jste dělali pole?) Pak stačí projít tyto výsledky a spočítat kolik jich je nenulových a máš první úkol hotový - ty další jsou už pak jasné...

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.103.236.–
MadKing
~ Anonymní uživatel
2 příspěvky
30. 5. 2012   #3
-
0
-

#2 JoDiK
Díky za radu. Tady přikládám řešení, kdyby někdo chtěl mrknout.

procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
var s:string[255];
    pole:array[65..90] of integer;
    i,j,poc,poc1,poc2:integer;
begin
poc:=0;
s:=edit1.text;
For j:=65 to 90 do
pole[j]:=0;
For i:=1 to length(s) do
If ord(upcase(s[i])) in [65..90] then pole[ord(upcase(s[i]))]:= pole[ord(upcase(s[i]))]+1;
for j:=65 to 90 do
If pole[j]>0 then poc:=poc+1;
If poc=0 then label2.caption:='Musíte psát pomocí znaků anglické abecedy'
          else Label2.caption:='Počet různých písmen obsažených ve větě je '+IntToStr(poc);

//______________________________________________________________________________________________________  //

poc1:=0;
Label3.caption:='Písmena vyskytující se v textu právě jednou: ' ;
for j:=65 to 90 do
If pole[j]=1 then begin
                  Label3.caption:=Label3.caption+chr(j)+', ';
                  poc1:=poc1+1;
              end;
If poc1=0 then label3.caption:='Ve větě se nenachází písmeno s jedním výskytem';
//______________________________________________________________________________________________________  //

poc2:=0;
Label4.caption:='Písmena vyskytující se v textu alespoň 3-krát: ' ;
for j:=65 to 90 do
If pole[j]>=3 then begin
                  Label4.caption:=Label4.caption+chr(j)+', ';
                  poc2:=poc2+1;
              end;
If poc2=0 then label4.caption:='Ve větě se nenachází písmeno obsažené alespoň 3-krát';





end;
Nahlásit jako SPAM
IP: 188.75.182.–
JoDiK
~ Anonymní uživatel
981 příspěvků
30. 5. 2012   #4
-
0
-

#3 MadKing
Vidím, že se rád procvičuješ v používání převodních funkcí.

Leda, že bys nevěděl, že typ char je taktéž ordinální, takže ho lze použít jako řídící proměnnou cyklu i index do pole - takže by se ti to dost zjednodušilo a možná i zpřehlednilo (místo 65 je lepší vidět A)...

pole:array['A..'Z'] of integer;

For j:='A' to 'Z' do

znak:=upcase(s[i])
If znak in ['A'..'Z'] then pole[znak]:= pole[znak]+1;

Label3.caption:=Label3.caption+j+', ';
Nahlásit jako SPAM
IP: 88.103.236.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 12 hostů

Podobná vlákna

Detransformace písmen — založil Mamut008

Převod písmen — založil pazdy

Převod písmen na čísla — založil Merlin

Defragmentace znaku(písmen) — založil Mamut008

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032016 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý