* pointer – C / C++ – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

* pointer – C / C++ – Fórum – Programujte.com* pointer – C / C++ – Fórum – Programujte.com

 

Honza
~ Anonymní uživatel
450 příspěvků
12. 6. 2012   #1
-
0
-

Dobry den,

Teprve se seznamuji s pointry v C a zajímalo by me zda muzu natvrdo, treba na adresu 5 zapsat urcita data.

Diky za reakce.

Nahlásit jako SPAM
IP: 91.217.53.–
cibule
~ Anonymní uživatel
100 příspěvků
12. 6. 2012   #2
-
-1
-
Mimo téma

#1 Honza
To určite ne na te adrese muže neco byt, a když to přepišeš muže spadnou system, system vybira adresy a s tema mužeš manipulovat

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.70.207.–
TheOndrap+2
Super člen
12. 6. 2012   #3
-
0
-

No, tak jak chápu virtuální prostor já, tak můžeš. Jde o to, že proces má přidělenou VIRTUÁLNÍ paměť od procesoru. V žádném případě nemůžeš spůsobit nestabilitu systému,, s tím teda nesouhlasím, protože OS ti nikdy nepřidělí nějakou problematickou paměť.

takže:

pointer VŽDY ukazuje do virtuální paměti = paměť přidělena pouze procesu (Pokud se nejedná o nějaký velmi spec. kompilátor)

můžeš přepsat adresu, na kterou pointer ukazuje, ale mohl by ses trefit někam hodně blbě. Ale vždy se trefíš do dat TVEHO procesu. Tzn mohl by ses dostat na adresu, na které je zásobník (tvého procesu), to by způsobilo problémy s během aplikace atd.

Tohle je můj názor :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.102.250.–
ZČU v Plzni je mnohem víc, než jenom právnická fakulta !!
Fakulta aplikovaných věd www.fav.zcu.cz
"Když nedokážete říci věci jednoduše, pak jim dostatečně nerozumíte"
cibule
~ Anonymní uživatel
100 příspěvků
12. 6. 2012   #4
-
0
-

#3 TheOndrap
No ja jsem pochopil dotaz takhle:

int * p = 5; //adresa 5

*p=20;//20 zapsano na adrese 5

Tohle určitě nejde, nebot spadne program

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.70.207.–
cibule
~ Anonymní uživatel
100 příspěvků
12. 6. 2012   #5
-
0
-

#4 cibule
EDIT

Samozrejme nespadne system,to jsem prehnal, ale aplikace spadne no.System ti vyhodi segmentation fault

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.70.207.–
TheOndrap+2
Super člen
12. 6. 2012   #6
-
0
-

No tak ale to je přece hodně velikej rozdíl :) Problém není v "přemapování pointeru" ale o tom, kam se trefíš, přesně jak sem to psal.

Dotaz si pochopil správně, odpověděl si špatně .. teda pokud tazatel pod slovem "třeba" myslí například. tzn NAVRDO zapsat samozřejmě lze

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.102.250.–
ZČU v Plzni je mnohem víc, než jenom právnická fakulta !!
Fakulta aplikovaných věd www.fav.zcu.cz
"Když nedokážete říci věci jednoduše, pak jim dostatečně nerozumíte"
cibule
~ Anonymní uživatel
100 příspěvků
12. 6. 2012   #7
-
0
-

#6 TheOndrap
Samozrejme natrvdo jde vsechno jde o to jestli to bude delat to co chceme, jestli tazatel chce pracovat natvrdo na adrese 5 s daty, tak to asi nepujde natrvdo, bude potrebovat alokovat pamet bud lokalne nebo dynamicky

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.70.207.–
TheOndrap+2
Super člen
12. 6. 2012   #8
-
0
-

Uvidíme až odpoví tazatel .. podle mě řešil princip jestli může zapsat na libovolnou adresu .. to jde, ale jak říkám, můžeš se trefit blbě a vyvoláš chybu.

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.102.250.–
ZČU v Plzni je mnohem víc, než jenom právnická fakulta !!
Fakulta aplikovaných věd www.fav.zcu.cz
"Když nedokážete říci věci jednoduše, pak jim dostatečně nerozumíte"
cibule
~ Anonymní uživatel
100 příspěvků
12. 6. 2012   #9
-
0
-

#8 TheOndrap
Muže se trefit blbe?Myslim si že se určitě trefi blbe

Je vubec zpusob jak si napsat rucne adresu ktera je volna,nejak to zjistit?

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.70.207.–
TheOndrap+2
Super člen
12. 6. 2012   #10
-
0
-

Co třeba zjistit kam pointer ukazuje a zvětšit jí ... to je uložení natvrdo a na 99% se trefíš do paměti vyhrazenou pro data?!

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.102.250.–
ZČU v Plzni je mnohem víc, než jenom právnická fakulta !!
Fakulta aplikovaných věd www.fav.zcu.cz
"Když nedokážete říci věci jednoduše, pak jim dostatečně nerozumíte"
cibule
~ Anonymní uživatel
100 příspěvků
12. 6. 2012   #11
-
0
-

#10 TheOndrap
Ale to je neco jineho, to už máš pamět přidelenou, neco jako tohle:

int p[5];
p[6] = 6;

kdyz system prideluje pamet pro promene tak to prideluje po blocich a vzdycky jsou tam nevyužite zbytky

Ale ja jsem mel spis namysli že čiste si do pointeru das rucne adresu a to se netrefis

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.70.207.–
TheOndrap+2
Super člen
12. 6. 2012   #12
-
0
-

To teda neni ubec nic jiného ...

int p[5];

p[0] = 100; == *p = 100;

p[3] = 100 ... vezmeš adresu pointeru(to kam pointer ukazuje) a přičteš k tomu 3 a na tu adresu uložíš 100.

p[3] = 100 ... *p+3 = 100; /možná je to *(p+3) = 100; nevím přesně, ale spíš ten první způsob/

p je pointer, ukazuje na adresu .. třeba 0xFF0000 .. v tuhle chvíli, když dáš do p = FF0003 tak na 99% budeš zapisovat OK.

EDIT: správně je to *p + sizeof(int) * 3

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.102.250.–
ZČU v Plzni je mnohem víc, než jenom právnická fakulta !!
Fakulta aplikovaných věd www.fav.zcu.cz
"Když nedokážete říci věci jednoduše, pak jim dostatečně nerozumíte"
~ Anonymní uživatel
0 příspěvků
12. 6. 2012   #13
-
0
-

#12 TheOndrap
no s tym polom a adresou prvku je to myslim trochu inak:

int p[5];

adresa sa vypocita:

p + sizeof(int) * index

Nahlásit jako SPAM
IP: 95.103.185.–
TheOndrap+2
Super člen
12. 6. 2012   #14
-
0
-

#13
Souhlasím, je to ukazatel na int a ten je mapován na 32 bitech

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.102.250.–
ZČU v Plzni je mnohem víc, než jenom právnická fakulta !!
Fakulta aplikovaných věd www.fav.zcu.cz
"Když nedokážete říci věci jednoduše, pak jim dostatečně nerozumíte"
cibule
~ Anonymní uživatel
100 příspěvků
12. 6. 2012   #15
-
0
-

#12 TheOndrap

No to je to same co sem psal s tim polem prispevek vys,ale ja jsem myslel že se netrefis s adresou  čiste bez žadnych deklaraci bloku pameti, neco jako ten muj druhy přispevek

int * p = 5; //adresa 5

*p=20;//20 zapsano na adrese 5

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.70.207.–
TheOndrap+2
Super člen
12. 6. 2012   #16
-
0
-

#15 cibule
:) tak to zkus .. já ti prostě říkám, že když máš alespoň nějakou představu o tom, jak se to chová, (jak OS při vytváření procesu přideluje paměť, kam se ukládá zásobník,PCB , jaká pamět je přidělena datovému prostoru) tak zjistíš, kam můžeš "střílet na slepo" a nic se nestane

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.102.250.–
ZČU v Plzni je mnohem víc, než jenom právnická fakulta !!
Fakulta aplikovaných věd www.fav.zcu.cz
"Když nedokážete říci věci jednoduše, pak jim dostatečně nerozumíte"
cibule
~ Anonymní uživatel
100 příspěvků
12. 6. 2012   #17
-
0
-

#16 TheOndrap
No pravě že jsem to zkoušel tohle vyslo:

int p[5];
p[6] = 6;

tohle nevyslo:

int * p = 5; //adresa 5

*p=20;//20 zapsano na adrese 5

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.70.207.–
TheOndrap+2
Super člen
12. 6. 2012   #18
-
0
-

No samozřejmě, protože si porušil segmentaci, to už sem psal.

Přečti si něco o přidělení paměti procesu operačením systém při vytvoření procesu. Zjistiš že přidělená pamět se dělí na kód programu, globální konstanty, globální proměnné, zásobník, heap a asi ještě něco .. .

To znamená že ty když si dal takhle nízkou hodnotu, tak si na 90% zapisoval do nějakého vyhrazeného místa, určeného pro funování procesu.

Pokud zjistíš, kde sou uložený konstanty, proměnný a kde je heap, tam můžeš ukládat jak je libo.

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.102.250.–
ZČU v Plzni je mnohem víc, než jenom právnická fakulta !!
Fakulta aplikovaných věd www.fav.zcu.cz
"Když nedokážete říci věci jednoduše, pak jim dostatečně nerozumíte"
cibule
~ Anonymní uživatel
100 příspěvků
12. 6. 2012   #19
-
0
-

#17 cibule
EDIT

btw Ja mam jenom zakladni znalosti OS pridelovani pameti tak možna nemam pravdu jenom rad programuju, ale mam zkušenost si že zapis mimo vyhrazenou pamet i když se povede je pak problem hlavne u dynamicke alokace pri naslednem uvolnovanim pameti

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.70.207.–
bob
~ Anonymní uživatel
46 příspěvků
12. 6. 2012   #20
-
0
-

#17 cibule
Pardon, ze vam do toho vstupuju, ale co znamena "adresa 5"? Adresa (pointer) je napr. 32 bit cislo (na 32bit systemu). Pokud chces zapsat na nejakou tebou definovanou adresu musis psat:

void* p = (void*)0x25DF6885
// nebo
unsigned int* p = (unsigned int*)0x25DF6885

// ----
unsigned int i = 2012;
p = &i; 
// zapises cislo 2012 do nealokovane pameti na adresu 0x25DF6885, co se pak stane je otazka nahody
Nahlásit jako SPAM
IP: 95.82.154.–
bob
~ Anonymní uživatel
46 příspěvků
12. 6. 2012   #21
-
0
-

#20 bob
sakra chyby mi tam stredniky 

Nahlásit jako SPAM
IP: 95.82.154.–
cibule
~ Anonymní uživatel
100 příspěvků
12. 6. 2012   #22
-
0
-

#20 bob
Jj chyba no, jsem to bral z toho prispevku

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.70.207.–
TheOndrap+2
Super člen
12. 6. 2012   #23
-
0
-

? adresa 5 = 0x00000005 ?

nechapu co je na tom za chybu .. chyba je že tvoje adresa je z nějaký vyšší části adresního prostoru, addr 5 je hned na začátku

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.102.250.–
ZČU v Plzni je mnohem víc, než jenom právnická fakulta !!
Fakulta aplikovaných věd www.fav.zcu.cz
"Když nedokážete říci věci jednoduše, pak jim dostatečně nerozumíte"
vitamin+8
Grafoman
12. 6. 2012   #24
-
0
-

Program sa skladá z viacerých častí. Inštrukcie zaberajú časť pamäťového priestoru, lokálny stack zas inú časť, heap zas inú...

Ak sa náhodou trafíš do časti do ktorej môžeš zapisovať(inštrukcie ti asi OS nedovolí prepísať), tak program "funguje" ďalej, inak spadne.

Takže kľudne môžeš zapísať na adresu 5 (05, 0x5) hoci čo, prekladač to preloží, ale OS ti to počas behu nemusí povoliť (killne proces)

Nahlásit jako SPAM
IP: 95.105.157.–
obfuscate: "The cruel god Malloc will strike you down. "
ZMeson: "That's the C god. C++ has a new god. "
bob
~ Anonymní uživatel
46 příspěvků
12. 6. 2012   #25
-
0
-

mam to samozrejme blbe, pro zapsani hodnoty na konkretni adresu to ma byt takto:

int* p = (int*)0x25DF6885;

// ----
// pri kompilaci OK, pri spusteni to padne

int i = 2012;
*p = i; // access violation writing 0x25DF6885

To plati i pro adresu 0x00000005 nebo jakoukoliv jinou nealokovanou. To ze je adresa "na zacatku" nema zadny vyznam.

Nahlásit jako SPAM
IP: 95.82.154.–
TheOndrap+2
Super člen
12. 6. 2012   #26
-
0
-

prosimtě bobe a cibule, podívejte se co napsal vitamin, napsal to samé co ti tady tvrdím já, já už nevím jak to jinak říct .. tvoje přidělená pamět prostě není homogení prostor!!

To ze je adresa na začátku je sakra veliký rozdíl, protože se dá čekat, že tam budou uložené informace důležité pro běh procesu (viz já, vitamin - stack, PCB atd). Ty, jako programátor můžeš zapisovat jenom do povolených segmentů paměti, a to na 99% nebude na začátku adresního prostoru.

My tady přece neřešíme "styl zápisu na danou adresu". Mě jde o to, že v žádném případě není jedno KAM zapíšeš. Tazatel se ptal na to,  " zda muzu natvrdo, treba na adresu 5 zapsat urcita data. " A podle mě je odpověď:

Ano, samozřejmě můžeš zapsat kamkoli, ale čelíš tomu riziku, že si vybereš místo do kterého nesmíš zapisovat a program spadne (OS ho odstřelí).

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.102.250.–
ZČU v Plzni je mnohem víc, než jenom právnická fakulta !!
Fakulta aplikovaných věd www.fav.zcu.cz
"Když nedokážete říci věci jednoduše, pak jim dostatečně nerozumíte"
vitamin+8
Grafoman
12. 6. 2012   #27
-
0
-

Mozu si skusit tento program:

#include <stdio.h>

const int g = 7;
int main(int argc, char **argv)
{
	int i;
	
	(&i)[200] = 23;			//lokalny zasobnik ma vecsinou +- 1MB, takze tu to nepadne (aspon mne)
	//*((int*)main) = 23;           //adreu funkcie by ti OS nemal dovolit prepisat 
	//*(int*)(int)&g = 44;		//adreu konstanty tiez nie
	
	return 0;
}
Nahlásit jako SPAM
IP: 95.105.157.–
obfuscate: "The cruel god Malloc will strike you down. "
ZMeson: "That's the C god. C++ has a new god. "
bob
~ Anonymní uživatel
46 příspěvků
12. 6. 2012   #28
-
0
-

Honza se ptal jestli "muze", vy odpovidate ano, ale s rizikem padu programu, ja odpovidam jak to udelat at to padne nebo ne. V cem je problem?

Muj prvni post reagoval na cibuli, kde se pokousel inicializovat pointer cislem 5. Ja mu ukazal jak korektne inicializovat pointer konkretni adresou pameti. Jestli se tou pameti zrovna trefi do stacku aplikace nebo ne je mi jedno.

Vubec netusim problem sporu.

Nahlásit jako SPAM
IP: 95.82.154.–
vitamin+8
Grafoman
12. 6. 2012   #29
-
0
-

Len taky dodatok, nie je jedno ci zada cilo 5 v dec, oct, hex formate?

V C ani nemusi dane cislo pretypovat na spravny typ, to az v C++. 

Nahlásit jako SPAM
IP: 95.105.157.–
obfuscate: "The cruel god Malloc will strike you down. "
ZMeson: "That's the C god. C++ has a new god. "
bob
~ Anonymní uživatel
46 příspěvků
12. 6. 2012   #30
-
0
-

#29 vitamin
ve VS to projde kompilatorem s varovanim, v pameti je pak uz hodnota jako 0x00000005, cili to jde, pretypovat nemusi, to je ta typova nekontrolovatelnost C a na to by mohl jednou dojet.

Nahlásit jako SPAM
IP: 95.82.154.–
ingiraxo+15
Grafoman
21. 6. 2012   #31
-
0
-

Jen bych možná ještě dodal, že konstatní hodnotu lze změnit na kompilátoru gcc, ale novější g++ to už zakazuje... čili to jak jste tu měli..

const int a = 10;

*((int*)&a) = 20; // bude fungovat na gcc kompilátoru

Nelsem si ale jistej, jestli novější gcc to už taky neopravilo, dřív mi to fungovalo

Nahlásit jako SPAM
IP: 46.183.64.–
Moje aplikace: http://ophite.cz
Tutoriály na: C#
vitamin+8
Grafoman
21. 6. 2012   #32
-
0
-

V gcc 4.6.3 sa to prelozi a hodnota sa zmeni na 20.

V g++ sa to tiez prelozi ale hodnot sa nezmeni a ostane 10.

Toto plati ale len pre automaticke premenne. Akonahle je premenna staticky alokovana tak nastane chyba: "Segmentation fault"  (na linuxe).

Nahlásit jako SPAM
IP: 95.105.157.–
obfuscate: "The cruel god Malloc will strike you down. "
ZMeson: "That's the C god. C++ has a new god. "
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 20 hostů

Podobná vlákna

Is the pointer to the array — založil Montezo

Delete na pointer — založil Kolemjdouci

Pointer na strukturu — založil Fugii

Pointer na strukturu — založil Pavelv

Pointer na char — založil _Radek_

Moderátoři diskuze

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý