Sizeof bool – C / C++ – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu
Reklama
Reklama

Sizeof bool – C / C++ – Fórum – Programujte.comSizeof bool – C / C++ – Fórum – Programujte.com

 

Hledá se programátor! Plat 1 800 € + bonusy (firma Boxmol.com)
Porcepoque0
Newbie
21. 6. 2012   #1
-
0
-

Dobrý den,

chtěl bych se zeptat: proč má typ bool velikost 1 bajt, když logicky by měl mít velikost 1 bit?

dík

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.102.98.–
Reklama
Reklama
ondra.holub+1
Stálý člen
21. 6. 2012   #2
-
0
-

Protože pak by sizeof(bool) muselo vracet 0,125 - což moc neodpovídá typu size_t. Jestliže vrací počet bajtů, které jsou potřeba na uložení v paměti, tak je jasné, že do 0 bajtů se ten bool nevejde, takže nejmenší použitelné množství je 1.

Nahlásit jako SPAM
IP: 194.138.12.–
KIIV+42
God of flame
21. 6. 2012   #3
-
0
-

Nejmensi mozna jednotka po ktere se da adresovat je jeden Byte (8bitu) vse ostatni se musi delat extra.. pokud chces vyuzit jednotlive bity v bajtu, neni problem, s tim se da pracovat.

Mimochodem jeste taky zalezi na prekladaci jak si zoptimalizuje data ... muze klidne zarovnat bool na celejch 8B na 64b procesoru....

napriklad struktura:

struct x { bool a,b,c; } ma velikost 3Bajty

struct x { bool a,b,c; uint64_t d; } ma ale uz 16Bajtu -> abc sou za sebou ale 64b data se lepe nacitaji kdyz sou na spravne pozici, takze se jen doplni 5bajtu prazdna... a d zabere 8bajtu tak jak tak.. kdyz se pak prida jeste jedna 8bitova promenna je hned zabrano 24B....

Nahlásit jako SPAM
IP: 62.168.56.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
TheOndrap+2
Super člen
21. 6. 2012   #4
-
0
-

Tak tak, pokud bys chtěl být super-truper optimalizátor, tak si uděláš proměnnou typu char (jednobytovou) a máš 8 jednobitových proměnných, těm se většinou říká flagy a pracuje se pomocí logických operací AND, XOR.

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.102.250.–
ZČU v Plzni je mnohem víc, než jenom právnická fakulta !!
Fakulta aplikovaných věd www.fav.zcu.cz
"Když nedokážete říci věci jednoduše, pak jim dostatečně nerozumíte"
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 43 hostů

Podobná vlákna

Sizeof — založil p4f

Sizeof — založil Avidius

Sizeof — založil sexmachina

Bool — založil Anonym

Náhrada za sizeof — založil yaqwsx

Moderátoři diskuze

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032016 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý