Programování v Linuxu – OS - GNU / Linux – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Programování v Linuxu – OS - GNU / Linux – Fórum – Programujte.comProgramování v Linuxu – OS - GNU / Linux – Fórum – Programujte.com

 

Decide0
Návštěvník
11. 12. 2006   #1
-
0
-

Chtěl sem se zeptat,jestli nevíte o nějaký stránce, na který bych našel návody na to,jak začít progamovat pod Linuxem

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
"Minulost je jen prolog"
myth
~ Anonymní uživatel
55 příspěvků
12. 12. 2006   #2
-
0
-

A co konkretnejsie popisat?

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Jirka
~ Anonymní uživatel
305 příspěvků
12. 12. 2006   #3
-
0
-

Sp?? n?m ?ekni v ?em chce? programovat. "programuju pod linuxem" v C, C#, PHP a stejn? tak bych to mohl programovat pod Windows nebo v jin?m OS. JEstli se ti jedn? o n?jak? v?vojov? prost?ed?, z?le?? to samoz?ejm? na jazyku ve kter?m chce? programovat, pokud ti jde o p?eklada?e, plat? to sam? atd. atd. ...

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
sn3d0
Věrný člen
12. 12. 2006   #4
-
0
-

To Decide:www.root.cz

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
shutdown -h now
12. 12. 2006   #5
-
0
-

I agree: WWW.root.cz , www.abclinuxu.cz is good too

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Decide0
Návštěvník
12. 12. 2006   #6
-
0
-

Chtěl bych programovat pod Linuxem v C++

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
"Minulost je jen prolog"
Michal Zima0
Super člen
12. 12. 2006   #7
-
0
-

P?edpokl?d?m, ?e bude? cht?t programovat nativn? linuxov? aplikace v nativn?m linuxov?m programovac?m jazyce. Nejnativn?j?? je c??ko, p??p. c?plusplus. N?sleduje perl (cgi) a python. Nejv?ce asi "programuji" v BASHi (ono to je sp?? skriptov?n?). C??ko a python najde? tady a ten perl t?eba na www.linuxsoft.cz. O se BASHi m??e? na www.abclinuxu.cz nebo anglicky http://www.tldp.org/LDP/Bash-Beginners-Guide/html/. Zdroj? je spousta, sta?? hledat.

Pokud bys cht?l n?kdy prezentovat svoje v?tvory, tak nyn? vznik? nov? port?l - http://www.tuxportal.cz. Je?t? nen? spu?t?n?, ale snad brzy bude. M??e? tam sv?j projekt zdarma hostovat.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Mandriva Linux 2007.1, KDE 3.5, Opera 9.22, vim 7.0...
Ondřej Němec0
Stálý člen
12. 12. 2006   #8
-
0
-

jako prostředí doporučuji anjutu, mám s ní zkušenosti ....

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Ubuntu rulez, Arch rulez... Linux rulez!!!
Martin0
Grafoman
13. 12. 2006   #9
-
0
-
Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Pavel Tobiáš0
Super člen
22. 1. 2007   #10
-
0
-

Co se takhle vys..t na Linux? Já mu fandím, je dobrej, ale málo rozšířenej, nic tam nejde.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Pavel 'Colpik' Tobiáš - Developer & Music Producer [br] http://colpik.webstudio4u.eu
Michal Zima0
Super člen
22. 1. 2007   #11
-
0
-

GNU/Linux je naopak nejlepší prostředí na programování (ostatně právě k tomuto účelu byl vytvořen). Rozšířenost je jen relativní - záleží na jaké skupiny lidí se díváš. A nic tam nejde je taky kravina - mně jede snad úplně všechno (z hardwaru úplně a z linuxového softwaru taky (windowsáckej soft neemuluju - mám rád nativní aplikace)). Ono kompilátor ve standardní instalaci windows najdeš těžko - v GNU/Linuxu je to samozřejmost. A dalo by se pokračovat... Pokud se chceš programování v prostředí GNU/Linuxu věnovat (či pokud se věnuješ), tak věnuj pozornost i rozvíjejícímu se webu TuxPortál.cz (http://www.tuxportal.cz/), který se na tuto oblast specializuje. Navíc tu můžeš zdarma umístit svůj linuxový open-source projekt.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Mandriva Linux 2007.1, KDE 3.5, Opera 9.22, vim 7.0...
22. 1. 2007   #12
-
0
-

To Colpik: Fandis Linuxu, ale pises abychom se na nej vysrali??? Ano, je malo rozsirenej, proto tam take nekolik veci (rozhodne ne vetsina) nejde.. Cim vic lidi ho ale bude pouzivat, tim vic veci na nej pobezi... Taky fandim Linuxu, ale rozhodne nikomu nerikam, aby se na nej vysral. Naopak ho vnucuju kazdymu na potkani. No nic.. Treba se jednou dockame casu, kdy budou muset chudaci Woknari emulovat Linux, aby vubec neco spustili..

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Michal Zima0
Super člen
22. 1. 2007   #13
-
0
-

Zelenáč píše:#
# Treba se jednou dockame casu, kdy budou muset chudaci Woknari emulovat Linux, aby vubec neco spustili..


Tak na to se těším! :ms_0019: A přeju jim to! :ms_0009:

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Mandriva Linux 2007.1, KDE 3.5, Opera 9.22, vim 7.0...
myth
~ Anonymní uživatel
55 příspěvků
22. 1. 2007   #14
-
0
-

Zelenáč píše:#
# To Colpik: Fandis Linuxu, ale pises abychom se na nej vysrali??? Ano, je malo rozsirenej, proto tam take nekolik veci (rozhodne ne vetsina) nejde.. Cim vic lidi ho ale bude pouzivat, tim vic veci na nej pobezi... Taky fandim Linuxu, ale rozhodne nikomu nerikam, aby se na nej vysral. Naopak ho vnucuju kazdymu na potkani. No nic.. Treba se jednou dockame casu, kdy budou muset chudaci Woknari emulovat Linux, aby vubec neco spustili..



Tak ponukat mozes, ale obycajnemu userovi staco windows a jeho okna a nepresvedcis ho na linux

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Beduin
~ Anonymní uživatel
15 příspěvků
22. 1. 2007   #15
-
0
-

To myth: Obyčejnému userovi stačí windows, protože ani nic jiného nezná. :(

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
myth
~ Anonymní uživatel
55 příspěvků
22. 1. 2007   #16
-
0
-

possibly Necakam, ze by sa v blizkej dobe bez podpory velkych spolocnosti doslo k spontalnej migracii uzivatelov pod linux - a ostane stale len, malou ciernou dierou v oku microsoftu. Par ludi (ti ktori sa venuju PC viac ako obycajny user ktory uziva Word,excel and thats it) napokon pridu na to ze ten operacny system je predsa len o podstatny krok vpred.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Pavel Tobiáš0
Super člen
23. 1. 2007   #17
-
0
-

To xHire: Delphi - nejede, Visual Basic - nejde, C++ - musím mít neaký special knihovny... - v Linuxu mi chybí, že nejde programovat ve Win32 API.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Pavel 'Colpik' Tobiáš - Developer & Music Producer [br] http://colpik.webstudio4u.eu
Pinkava Pavel0
Stálý člen
23. 1. 2007   #18
-
0
-

Colpik píše:#
# To xHire: Delphi - nejede, Visual Basic - nejde, C++ - musím mít neaký special knihovny... - v Linuxu mi chybí, že nejde programovat ve Win32 API.



omg, na co by ti byly v linuxu Win32 API???

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Něco tak nepatrného, jako je mávnutí motýlích křídel, může způsobit uragán, který zasáhne celý svět. -- teorie chaosu --
Alan0
Věrný člen
23. 1. 2007   #19
-
0
-

Colpik píše:#
# To xHire: Delphi - nejede, Visual Basic - nejde, C++ - musím mít neaký special knihovny... - v Linuxu mi chybí, že nejde programovat ve Win32 API.

Delphi - existují obdoby(Lazarus,Kylix). Visual Basic - K Cemu? C++ - a tos slyšel kde? C++ ti běhá v pohodě hned po nainstalování OS. ANi nemusíš stahovat překladaš, jelikož je součástí instalace :ms_0049:

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
PSP user|Web developer|C4D user||Maya Lamer|Photoshop User|Guitar player
Jakub0
Super člen
23. 1. 2007   #20
-
0
-

xHire píše:#
#

Zelenáč píše:#
# Treba se jednou dockame casu, kdy budou muset chudaci Woknari emulovat Linux, aby vubec neco spustili..

#
#Tak na to se těším! :ms_0019: A přeju jim to! :ms_0009:


Dealer by ti určitě řekl, že všechno začne za chvíli běhat pod .NET(em), takže bych zas až tak horký neviděl... ;)

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Věřím, že můžete v životě získat všechno, co budete chtít, když budete pomáhat druhým lidem, aby dostali to, co si přejí oni. - Zig Ziglar TOPlist
Tommz.0
Stálý člen
23. 1. 2007   #21
-
0
-

myth píše:#
# Tak ponukat mozes, ale obycajnemu userovi staco windows a jeho okna a nepresvedcis ho na linux



Zvláštní ... mně se někdy naopak zdá windows pro obyčejného usera zbytečně složitý a náročný. Aby taky ne, po instalaci tam nic nefunguje, všechny aplikace musím shánět kdovíkde a to ani nemluvím o ovladačích :-/ Hrůza, na to člověk potřebuje aspoň dvě vysoké ... Když se mně lidi ptají, proč používám linux a né windows, odpovídám jim : "Windows je moc složitý, potřebuji systém jednoduchý a přitom výkonný a použitelný. Proto používám linux." <- To je můj pohled na věc ...

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Michal Zima0
Super člen
23. 1. 2007   #22
-
0
-

Colpik píše:#
# To xHire: Delphi - nejede, Visual Basic - nejde, C++ - musím mít neaký special knihovny... - v Linuxu mi chybí, že nejde programovat ve Win32 API.


a) Programy napsané v Delphi (podle mých informací) jdou otevřít v Kylixu, který je též od Borlandu. Tím tyto aplikace bez problémů spustíš i na GNU/Linuxu.
b) Visual Basic - existuje náhrada, psalo se tu o ní, ale už nevím, jak se jmenuje. Takže taky není problém.
c) Kde jsi slyšel, že musíš mít pro rozběhání C++ nějaké speciální knihovny?! Programy v C++ můžeš kompilovat jedna radost (pokud nepoužívají knihovnu typu `win.h` apod., které souvisejí čistě s Windowsem). Jinak já na GNU/Linuxu v céčku (kdybych chtěl, tak i C++) programuji levou zadní - není potřeba nic instalovat. Jo Windows nejsou primárně určené k programování, takže tam to jde o dost hůř... Linus napsal Linux, aby měl open-source unixové jádro (a důvodů je daleko více - viz film Revolution OS) a taky proto, aby se mu na něm dobře programovalo. Kompilátor gcc byl už v první verzi Linuxu...
d) A Win32 API? To jako kdybys řekl, že ti tu chybí ten pomalý a padající Explorer... :ms_0022: No komento.

2 D1ce: Pod .NETem bude běhat tak maximálně WV, ale rozhodně ne linuxové apps. :-)

2 tommz9: Naprostý souhlas.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Mandriva Linux 2007.1, KDE 3.5, Opera 9.22, vim 7.0...
Pavel Tobiáš0
Super člen
24. 1. 2007   #23
-
0
-

Kdyby nebyl linux zadarmo a byl od Microsoftu, tak byste ho tak nechválili.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Pavel 'Colpik' Tobiáš - Developer & Music Producer [br] http://colpik.webstudio4u.eu
Jakub0
Super člen
25. 1. 2007   #24
-
0
-

2 D1ce: Pod .NETem bude běhat tak maximálně WV, ale rozhodně ne linuxové apps. :-)


Zase nemůžeš popřít, že v tom nejdou psát Linuxové apps, přestože teď převládá výrazná většina programů psaná v cěčku. Možná asi určitě to zatvrzelá z převážně céčkovská komunita nepřijme, ale vyjímky se určitě najdou. Dovolil bych si tvrdit, že za nějaký čas bude Wine deprecated because of .NET compatible apps. ;)

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Věřím, že můžete v životě získat všechno, co budete chtít, když budete pomáhat druhým lidem, aby dostali to, co si přejí oni. - Zig Ziglar TOPlist
Tommassino
~ Anonymní uživatel
5 příspěvků
28. 1. 2007   #25
-
0
-

V dnešní době je kylix už mrtvý projekt proto doporučuju oss Lazarus

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Peter Rexa0
Newbie
15. 2. 2007   #26
-
0
-

Pokial chces programovat v C++ pod linuxom nieje problem is precitat serial o C++ aj tuna na portale, to nieje problem, staci si pod linuxom stiahnut g++ a vsetko pojde..

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
eidam19950
Newbie
29. 10. 2008   #27
-
0
-

Lidičky,asi su uplnej idiot ale jak to mám v tom gcc kompilovat?S linuxem začinam a vubec nechapu jak se tam preklada.Prosim poradte.

Nahlásit jako SPAM
IP: 193.86.138.–
Hledám vhodný podpis[br]Zn. spěchá
Al0
Věrný člen
29. 10. 2008   #28
-
0
-

V terminále najedeš do složky se zdrojákem a dáš příkaz:

gcc zdrojak.c -o nazev

a spustíš příkazem
nazev

Nahlásit jako SPAM
IP: 77.48.132.–
PSP user|Web developer|C4D user||Maya Lamer|Photoshop User|Guitar player
Earl Cash0
Věrný člen
29. 10. 2008   #29
-
0
-

spustis prikazem (pokud jsi v aktualni slozce):

./nazev

Nahlásit jako SPAM
IP: 193.85.177.–
Oh my goodness, shut me down! Machines making machines. How perverse. (C-3PO)
Miro17010
Stálý člen
8. 2. 2009   #30
-
0
-

dobre, ale aky je najlepsi free softver v linuxe na programovanie, vo win je to c++ 2008 visual studio, ci tak nejak, este si len vyberam jazyk z ktoreho by som to mohol skompilovat do win aj linuxu

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.248.47.–
začinajúci programátor v .Net: C# & OpenTK: OpenGL( pouzivam ), OpenAL( zatial nepouzivam ), OpenCL( este som neskusal )
Wizard0
Stálý člen
8. 2. 2009   #31
-
0
-

To Miro1701 : To bola otazka? :) Ked ano tak kompilator pod linuxom 'gnu gcc' ten existuje aj na win pozri 'mingw32'.

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.216.182.–
8. 2. 2009   #32
-
0
-

To Miro1701 : A jestli myslíš IDE na programování, můžeš to psát v různých jednoduchých editorech a pak kompilovat v konzoli (např Geany), IDE i s integrovaným kompilerem se mi osvědčilo Code::Blocks, Eclipse nebo NetBeans s podporou C++.

Nahlásit jako SPAM
IP: 83.240.78.–
Podpis: Do podpisu nelze vložit obrázky ani HTML kód. Je podporován nový řádek tagem
.
cecil0
Newbie
Nahlásit jako SPAM
IP: 217.112.163.–
Miro17010
Stálý člen
8. 2. 2009   #34
-
0
-

cize mozem aj v klude robit na c++ express edition 2008 od MS, alebo to tam uz pouzije nejake kniznice, este len uplne zacinam s programovacich jazykoch, doteraz som len skriptoval v GMK, ale to je len pre WIN a s obmedzeniami, a pri Code::Blocks, Eclipse to mezem potom bez problemov aj rekompilovat do windowsu??

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.248.47.–
začinajúci programátor v .Net: C# & OpenTK: OpenGL( pouzivam ), OpenAL( zatial nepouzivam ), OpenCL( este som neskusal )
Wizard0
Stálý člen
8. 2. 2009   #35
-
0
-

To Miro1701 : Kazdy C/C++ kompilator by mal skompilovat kod, ktory je piasany pre kompilator iny (teoreticky). Cize ano mozes pisat pod linuxom a kompilovat na gcc a mal by si to bez problemom skompilovat aj na Visual C++ pod winom.

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.216.182.–
Quiark0
Věrný člen
8. 2. 2009   #36
-
0
-

Ano, ano, teoreticky lze C++ kompilovat jak v Linuxu, tak ve Windows. V praxi ale narazíš na 1000 problémů, které se sice dají vyřešit, ale situaci ti zkomplikují. Hlavně když jsi začátečník. Na druhou stranu po měsíci řešení těhle problémů se naučíš docela dost o tom, jak to tam vevnitř funguje :)

Pokud ti opravdu jde o snadnou přenositelnost, potom nejjistější volba bude Java, ta byla navržena s přenositelností na mysli. Oblíbená IDE jsou NetBeans a Eclipse. A není to špatný jazyk, v reálném programování se používá dost, je poměrně snadný, moderní... samozřejmě má i své nevýhody, ale to má každý jazyk..

Nahlásit jako SPAM
IP: 193.86.140.–
Miro17010
Stálý člen
9. 2. 2009   #37
-
0
-

ale java, ten sa mi zda dosť pomalý, náročný na pc, ak pouzijem sdl tak by mi to slo na aj aj, a ake su napr tie problemy

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.248.47.–
začinajúci programátor v .Net: C# & OpenTK: OpenGL( pouzivam ), OpenAL( zatial nepouzivam ), OpenCL( este som neskusal )
Miro17010
Stálý člen
9. 2. 2009   #38
-
0
-

a ak by som robil v ms visual studio c++ express 2008, tak by sa to dalo potom skompilovat do linuxu??

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.248.47.–
začinajúci programátor v .Net: C# & OpenTK: OpenGL( pouzivam ), OpenAL( zatial nepouzivam ), OpenCL( este som neskusal )
KIIV
~ Moderátor
+43
God of flame
9. 2. 2009   #39
-
0
-

To Miro1701 : pokud bys nevyuzil nic extra tak je tu moznost ze to pofici ale pochybuju ze by se na neco takoveho nenarazilo... urcite nepocitej s nicim pro winapi, nekdy poradne ani sockety...

Nahlásit jako SPAM
IP: 80.188.94.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
Quiark0
Věrný člen
9. 2. 2009   #40
-
0
-

Miro1701 napsal:
ale java, ten sa mi zda dosť pomalý, náročný na pc, ak pouzijem sdl tak by mi to slo na aj aj, a ake su napr tie problemy



Do javy přepsali Quake 2 (Jake nebo tak se to jmenovalo) a běhalo to pěkně.

Ty problémy - nejlepší když si to sám vyzkoušíš :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 193.86.140.–
Miro17010
Stálý člen
1. 3. 2009   #41
-
0
-

v Code::Blocks som si dal OpenGL projekt a bez editu som spustil, ale v debuge mi pisalo ze nevie najst gl/??.h a x11/??.h
s tym gl som to opravil, stiahol som nieco a dal som to do priecinku projektu ale neviem najst to x11/...,

tu je zaciatok kodu

/* A simple program to show how to set up an X window for OpenGL rendering.

* X86 compilation: gcc -o -L/usr/X11/lib main main.c -lGL -lX11
* X64 compilation: gcc -o -L/usr/X11/lib64 main main.c -lGL -lX11
*/
#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>

#include <GL/glx.h> /* this includes the necessary X headers */
#include <GL/gl.h>

#include <X11/X.h> /* X11 constant (e.g. TrueColor) */
#include <X11/keysym.h>

tu su zasa subory pre glx.h, vsetky mam okrem x11/??
#include <X11/Xlib.h>

#include <X11/Xutil.h>
#include <X11/Xmd.h>
#include <GL/gl.h>
#include <GL/glxtokens.h>

neviete kde ich mam zohnat??

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.248.47.–
začinajúci programátor v .Net: C# & OpenTK: OpenGL( pouzivam ), OpenAL( zatial nepouzivam ), OpenCL( este som neskusal )
Quiark0
Věrný člen
1. 3. 2009   #42
-
0
-

Zkus /usr/include

Pokud tam nebudou, tak zkus doinstalovat balíček, který má ve jménu něco jako x11 případně xorg a dev

Nahlásit jako SPAM
IP: 193.86.140.–
Miro17010
Stálý člen
1. 3. 2009   #43
-
0
-

a to cele mam skopirovat do projektu ale nastavit cestu v kompilatore?? teraz skusim skopirovat

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.248.47.–
začinajúci programátor v .Net: C# & OpenTK: OpenGL( pouzivam ), OpenAL( zatial nepouzivam ), OpenCL( este som neskusal )
Miro17010
Stálý člen
1. 3. 2009   #44
-
0
-

dikes, uz mi to ide nastavil som to ako cestu v kompilatore, ale blbne mi to nevidim to iba ak n a to kliknem tak sa mi to ukaze a ak het tak to zmizne

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.248.47.–
začinajúci programátor v .Net: C# & OpenTK: OpenGL( pouzivam ), OpenAL( zatial nepouzivam ), OpenCL( este som neskusal )
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 1 host

Podobná vlákna

Distribuce linuxu — založil ospaly.stanislav

Sleel v Linuxu? — založil Hans

Delphi v linuxu? — založil vojtano_k

Moderátoři diskuze

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý