Správa fotografií v aplikaci – PHP – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Správa fotografií v aplikaci – PHP – Fórum – Programujte.comSpráva fotografií v aplikaci – PHP – Fórum – Programujte.com

 

Toto vlákno bylo označeno za vyřešené.
artorie
~ Anonymní uživatel
14 příspěvků
7. 7. 2012   #1
-
0
-

Pracuji na stránce, na které očekávám i více než 1000 obrázků. Potřebuji je vypisovat, stránkovat, vybírat náhodný z nich, mazat, přidávat nové atd.

Jaký systém by jste pro toto zvolili? ukládání do databáze, nebo jen tak do složky? co je nejlepší? neexistuje popřípadě již vytvořená knihovna nebo systém

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.226.238.–
yetty
~ Redaktor
+5
Super člen
7. 7. 2012   #2
-
0
-

#1 artorie
Kombinaci - seznam obrázků mít uložený v DB, samotné obrázky pak ve složkách.

A asi by bylo vhodné je nemít všechny v jedné složce, ale rozdělit si to do více podsložek. Třeba podle počátečních písmen. 

Nahlásit jako SPAM
IP: 90.180.203.–
An
~ Anonymní uživatel
19 příspěvků
31. 7. 2012   #3
-
0
-

Zda-li je lepší mít obrázky v souborech nebo v databázi (a to včetně obsahu), viz např. http://forum.root.cz/index.php?… (zdrojak.cz nebo root.cz) o tom existoval článek, který citoval studii, která říkala, že co se týče rychlosti, tak pokud je velikost dat do určité hodnoty (a myslím, že to byl 1 MB), pak se vyplatí databáze, pro větší pak soubory.

Výhody ukládání obrázků v databázi (včetně obsahu):

* Nemůže se stát, že by se někdo (ať už z jakéhokoli důvodu) dostal na ftp a tam ti nekontrolovaně smazal, přepsal nebo přesunul pár obrázků a ty by ses o tom nedozvěděl do okamžiku, kdy bys je chtěl zobrazit. (Nutno říci, že byť k tomu dojít může, je to málo pravděpodobné.)
* Pokud chceš ke každému obrázku spravovat i popisek (ať už jeden či více, v jednom jazyku či multilinválně), pak se víc hodí víc databáze.
* Pokud chceš mít pro každý obrázek i miniaturu (ať už jednu nebo různé velikosti), pak se víc hodí databáze.
* Pokud chceš mít v názvu obrázku diakritiku a znaky, které by jinak nešly zobrazit (\ : ? \0 \n…), pak jedině přes databázi.
* Pokud plánuješ možnost ukládat víc verzí stejného obrázku nebo možnost mít více obrázků stejného jména, pak jedině přes databázi

Je to proto, že databáze drží obrázek a všechny informace a metainformace o něm v jednom záznamu.

Nevýhody ukládání do databáze:

* Při zálohování a exportech databáze sql soubory nabobtnají na desítky až stovky megabajtů a manipulace s nimi začne být o trochu náročnější.
* Velikost databáze může být také problém (to si zjisti sám, jestli by to případně nebyl problém),
* Úkoly typu "u tohohle obrázku se mi nelíbí tenhle pixel a chtěl bych ho upravit" bývají při ukládání do databáze složitější.
* Větší nároky na databázi, když má najednou "vyplivnout" obsah stovek obrázků. (U řešení přes soubory je zátěž (na webserver jako celek) v podstatě stejná, v tomto případě je ale soustředěna celá na databázi ("úzké hrdlo"))
* Naopak, při použití sendfile() (kdy v databázi je jen cesta k souboru) je šance, že systém (je-li tak nakonfigurován) pošle soubor asynchronně.

1000 souborů snad ještě jde zvládnout přečíst a poslat během zlomku sekundy. Rozhodneš-li se pro další dělení do adresářů, klíč podle počátečních písmen nemusí být efektivní, doporučil bych nějakou jednoduchou hashovací funkci.

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.151.77.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 6 hostů

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý