Kvaterniony a rotace – C / C++ – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Kvaterniony a rotace – C / C++ – Fórum – Programujte.comKvaterniony a rotace – C / C++ – Fórum – Programujte.com

 

kosta
~ Anonymní uživatel
6 příspěvků
7. 7. 2012   #1
-
0
-

Zdravím, řeším rotace pomocí kvaternionů. mám kvaternion z osy otáčení a úhlu a vektor, který chci natočit. Rád bych věděl, jak získat nový vektor natočení. Vzorec je

v_new = qvq'

, kde v_new je nový vektor natočení, q je kvaternion z osy-úhlu, v je vektor, který chci natočit a q' je inverzní kvaternion - ale ČEHO?

Mohl by mně někdo polopaticky vysvětlit, jak tuto rotaci provést? Po dosazení do vzorce mně rotace nevychází. Předem díky za odpovědi,

resp. jestli by mně mohl někdo vysvětlit následující C++ kód (já píšu jenom v C a tady tomuto nerozumím):

resQuat = vecQuat * getConjugate();
	resQuat = *this * resQuat;

kde resQuat a vecQuat jsou kvaterniony.

Nahlásit jako SPAM
IP: 217.115.249.–
Martin Kozibrátka0
Stálý člen
7. 7. 2012   #2
-
0
-

Pitomej editor...

podívej se sem, snad to pochopíš: http://pastebin.com/EKt0qq5D

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.83.169.–
Savana.cz - neomezený webhosting za pár kaček :)
kosta
~ Anonymní uživatel
6 příspěvků
8. 7. 2012   #3
-
0
-

tak problém vyřešen, normalizoval jsem vektor natočení, a to se nemá :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 217.115.249.–
kosta
~ Anonymní uživatel
6 příspěvků
9. 7. 2012   #4
-
0
-

Zdravím, opět jsem v koncích :-),

mám napsanou rotaci přes kvaterniony, neboli z původního vektoru natočení, vektoru osy otáčení a úhlu získám nové natočení vektoru.

otázky mám 2:

-jak provést samotnou transformaci bodu (o souřadnicích x, y, z), když znám vektor rotace viz. výše?

-jak posunout bod po jeho lokálních souřadnicích?

předem díky za odpovědi

Nahlásit jako SPAM
IP: 217.115.249.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 14 hostů

Podobná vlákna

Rotace 3D objektu — založil SoLi

Otočení- rotace — založil Klobma

PS rotace pohledu — založil Baldur

Rotace v jazyce C — založil Karell

Rotace článků v JS — založil Aleš Koukal

Moderátoři diskuze

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý