Jakou linuxovou distribuci - podmínka je rychlost – OS - GNU / Linux – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Jakou linuxovou distribuci - podmínka je rychlost – OS - GNU / Linux – Fórum – Programujte.comJakou linuxovou distribuci - podmínka je rychlost – OS - GNU / Linux – Fórum – Programujte.com

 

Toto vlákno bylo označeno za vyřešené.
Šťouchal0
Stálý člen
9. 8. 2012   #1
-
0
-

Zdravím,

chtěl bych se zeptat, jakou bych měl zvolit linuxovou distribuci k instalaci na notebook, popř. i hlavní PC. Několik podmínek:

  1. systém poběží v dual-bootu (s Windows 7) - to by neměl být problém, že?
  2. chci, aby byl systém svižný (měl jsem Ubuntu s jejich novým grafickým prostředím a nebaví mě čekat víc než musím)
  3. systém nemusí být graficky dokonalý, má být prostředkem pro rychlé programování (C, C++, Java, další jazyky později) a hraní si (shell) v Unixu - pro účely učení se s Unixem obecně

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.168.191.–
nergal+1
Návštěvník
9. 8. 2012   #2
-
+2
-
Zajímavé

vo vsobecnosti ak nevies o linuxe a jeho srprave mas par moznosti Ubuntu a jeho odnoze (Mint, Xubuntu, Lubuntu), Mageia, OpenSuse, Fedora.

A graficke prostredie ak sa ti Unity zda pomale by som zvolil bud Xfce alebo LXDE. to su tie lahsie teda rychlejsie. Popripade mozes skusit aj klasicke GNOME alebo KDE ale to su dost velke molochy samozrejme vyber co ti vyhovuje nainstalujes jednym kliknutim a po odhlaseni sa prihlasis do noveho prostredia...

na shell ti vystaci daky terminalovy emulator gnome-terminal kterminal xterm alebo nieco ine zalezi od grafickeho prostredia tak aby tam zapadal BASH je standartne vsade. na kompilovanie C/C++ sa pouziva vacsinou GCC, ako IDE sa zaujimas aj o Javu by som odporucil Netbeans alebo Eclipse nech to mas vsetko v jednom. Pri vyvoji javy potrebujes este JDK, napriklad OpenJDK alebo to od Oraclu zalezi co ma tvoja distribucia v repozitaroch.

Ak ta zaujima aj Unixovy shell nieje na skodu naucit sa(aspon zaklady) Vi alebo Vim je vsade a nepotrebuje X server k behu.

Dufam ze som nic nepoplietol a aspon troska pomohol :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.135.182.–
viem že neviem čo viem
yetty
~ Redaktor
+5
Super člen
9. 8. 2012   #3
-
+2
-
Zajímavé

#1 Šťouchal
Téměř jakýkoliv. S tím, že nainstaluješ nějaké lehké okenní prostředí - zde hodně záleží na tom, na co jsi zvyklý a nakolik až jsi ochotný své zvyky měnit. Můžeš jít od těch nejsnáze použitelnějších (XFCE), přes ty méně (FluxBox), až k těm nejvíc hardcore (Ratpoison).

Já v současnosti používám Ubuntu + Ratpoison a všechno je velmi svižné. Nemám nainstalované různé přihlašovací utility (GDM), po startu jsem rovnou v prostředí.

Pokud se chceš naučit pracovat s Linuxem, doporučuji vyzkoušet Gentoo. Už jen samotná instalace tě mnohému naučí ;)

Nahlásit jako SPAM
IP: 90.180.203.–
Šťouchal0
Stálý člen
9. 8. 2012   #4
-
0
-

Supr, děkuji vám za bleskurychlé odpovědi. Moc mi pomohly. Ještě dnes budu instalovat ;)

Něco málo ponětí mám (už jsem pár úloh - školních - programoval), ale chci to vylepšit ;)

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.168.191.–
TheOndrap
~ Anonymní uživatel
305 příspěvků
9. 8. 2012   #5
-
0
-

#3 yetty
Tak tak .. a nebyl by to první ani poslední user, který by tím s linuxem i skončil :D

btw.: mám čistý debian + KDE a všechno běží OK. windows virualizuju

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.102.250.–
Šťouchal0
Stálý člen
9. 8. 2012   #6
-
0
-

#5 TheOndrap
To by bylo špatné :D

Xfce stáhnuto. Udělal jsem si instalaci Ubuntu do dual-bootu (windows musím ponechat). A nyní si už hraji (narozdíl od virtualizace, jak jsem měl Linux původně - tak je nyní rychlejší).

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.168.191.–
Lordest0
Super člen
10. 8. 2012   #7
-
+2
-
Zajímavé

Ja napr. pouzivam Arch Linux s GNOME3 (co je uuplne iny level voci GNOME2 podla mna, hlavne co sa tyka optimalizacie a rychlosti, ale musi ti sadnut jeho filozofia pouzivania), co je myslim najlepsi kompromis medzi user-friendly zabalastenymi linuxmi (Ubuntu a pod.) a linuxmi ako Gentoo.

Uplne mi vyhovuje a nemenil by som, cely princip systemu je proste skvely. Ak sa niekedy rozhodnes ist dalej, tak este pred Gentoo by som radil vyskusat ;)

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.216.198.–
sleepy0
Stálý člen
9. 4. 2013   #8
-
0
-

Len tri slova: "Awesome window manager". Pre programovanie to prave, ked vies (C, C++, Java,...), tak te Lua script upravis, len letmim pohladom do toho co je tam pred tym napisane, bez toho aby si Lua vobec vedel, podla svojho gusta. Tu je nieco o awesome: http://awesome.naquadah.org/ a tu je nieco ku konfiguracii: http://urukrama.wordpress.com/2008/07/10/first-steps-with-awesome-window-manager/ . Z tychto zdrojov som sa to naucil.

Druha vec osekaj co nepotrebujes, zbytocne ti na pc bezi apache, ked vies ze nebudes robit stranky, sshd, ked vies ze sa nikdy nebudes prpajat z vonka na svoj pc atd... .

Nahlásit jako SPAM
IP: 158.195.204.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 4 hosté

Moderátoři diskuze

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý