MCU 8051 IDE – Assembler – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu
Reklama
Reklama

MCU 8051 IDE – Assembler – Fórum – Programujte.comMCU 8051 IDE – Assembler – Fórum – Programujte.com

 

Hledá se programátor! Plat 1 800 € + bonusy (firma Boxmol.com)
Tomas.P0
Newbie
19. 8. 2012   #1
-
0
-

Zdravím, stáhnul jsem si MCU 8051 IDE, ale nemůžu najít příklady v assembleru, kde bych si mohl otestovat simulátor jednoduchých elektronických periferií: ledky, LED displaye, maticové LED displaye, LCD displaye, atd. Můžete mi prosím poradit? Předem děkuji za odpověď

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.100.249.–
Reklama
Reklama
hlucheucho+10
Posthunter
19. 8. 2012   #2
-
0
-

měl bys napsat jaké máš IDE, zkoušel jsem v minulosti 3 a jsou mezi nimi rozdíly i v psaní kódu v assembleru. Jinak ukázky bývají součástí instalace, někdy i na stránkách výrobce IDE

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 188.95.60.–
Tomas.P0
Newbie
20. 8. 2012   #3
-
0
-
Nahlásit jako SPAM
IP: 88.100.249.–
hlucheucho+10
Posthunter
20. 8. 2012   #4
-
0
-

Stáhnout ukázkové kódy ze stránek výrobců procesorů např. od Atmelu. Ale hodně z nich je v C.

Sehnat učebnice Mikroprocesorové techniky pro průmyslovky z 80 let, tam se 8051 učil a bylo v tom dost příkladů.

Nebo vzít instr. sadu a zkoušet sám vymýšlet a řešit úlohy. Začít od jednoduchých blikátek přes obsluhu přerušení a časovačů až po práci se složitějšími periferiemi (ADC na SPI, znakový LCD...). 

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.178.67.–
Tomas.P0
Newbie
22. 8. 2012   #5
-
0
-

Uvidím, co se dá dělat, ale s tou učebnicí to bude problém =(

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.100.249.–
Tomas.P0
Newbie
29. 8. 2012   #6
-
0
-

#2 hlucheucho
P.S.: můžeš prosím upřesnit, jaké IDE a odkazy bys upřednostnil? Předem děkuji za odpověď

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.100.249.–
hlucheucho+10
Posthunter
30. 8. 2012   #7
-
0
-

Atmel má všechno psaný pro Keil u-vision, ten je placený. Používám EW 8051 od IAR systems, taky placený.

Ukázkové kódy najdeš v sekci Application notes na stránkách výrobce. Např. Atmel http://www.atmel.com/products/microcontrollers/8051architecture/default.aspx?tab=documents  . Ukázkové kódy jsou jak v C tak v Assembleru, převážně zaměřený na obsluhu SPI, IIC a dalších on-chip periférií.

Pokud bys chtěl začít na novějším procesoru, doporučuji Atmel AVR. Mají lepší poměr výkon/cena, nevyžadují skoro žádné externí součástky (není třeba krystal a kondenzátory, oscilátor je na čipu, reset také). Výrobce je masivně podporuje, je pro ně IDE zdarma, celá řada hotových řešení. Více na http://www.atmel.com/products/microcontrollers/avr/default.aspx

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.178.67.–
yaqwsx+9
Posthunter
30. 8. 2012   #8
-
0
-

#7 hlucheucho
Anebo rovnou začít s AMR - např. s Dicovery kity od STM. Kity jsou levné (v ceně cca. 300-350 Kč je i programátor a debugger ST-Link), je k nim vývojové prostředí zdarma. Procesory mají obrovský výkon, spoustu periferií, obrovské množství paměti - a za cenu občas i nižší než AVR. Sice nemají zatím takovou tradici a komunutní podporu jako AVR, ale časy se postupně mění a komunita se rozrůstá. Složitost  vývoje je hodně individuální - občas člověk trochu musí laborovat s nastavením periferií, které mají obrovské množství nastvení, na druhou stranu se téměř nemusí omezovat strany výkonu a paměti a může se zbavit těch zrůdností stylu PORTC &= 0x80 | (~0x20), u kterých po půl roce neví, co znamenají.

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.160.33.–
Life is too short to remove USB mass storage safely...
Správný drsňák udělá z konzole cokoliv
hlucheucho+10
Posthunter
30. 8. 2012   #9
-
0
-

v Starter Kitech jsou IDE omezená na velikost kódu na pár kB. Na osahání, co to umí to sice stačí, ale ostrý projekt bych si s takovým omezením udělat netroufl. A ty IDE (bývají to u - Vision a EWARM), která se v kitech používají, jsou v ostré verzi cenově kolem 90 000,-. 

Pokud se dobře pamatuji, tak takto limitované verze lze u Keil nebo IAR systems stáhnout zdarma pro 8051 i ARM, stačí registrace.

IDE zdarma jsem zaznamenal jen u Atmelu pro ARM Cortex, je to to zase AVR Studio. Tenhle procesor je na aplikace, které měly běžet na 8051, silně předimenzovaný a navíc je cenově asi 10x dražší než vyhovující AVR. 

Silná stránka AVR je schopnost portů "utáhnout" proudy i několik desítek mA, takže lze budit LED přímo (zvládne i 4-místný LED displej) nebo i citlivější relé.

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.178.67.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 150 hostů

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032016 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý