Parser (+ sématická analyza) – C / C++ – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Parser (+ sématická analyza) – C / C++ – Fórum – Programujte.comParser (+ sématická analyza) – C / C++ – Fórum – Programujte.com

 

vitamin+8
Grafoman
21. 8. 2012   #1
-
+1
-
Zajímavé

Potrebujem poradiť s nasledovný problémom:

Mám parser ktorý pomocou parsovacej tabulky vygenerovanej z LL(1) gramatiky vytvára derivačný strom. V podstate každý terminál ktorý akceptuje token zo vstupu spusti sématicku funkciu a tá podľa potreby vloží objekt do derivačného stromu (+kontroluje správnosť identifikátorov...). Ak sa narazí na neterminál tak sa nahradí za jeho pravidlo získané z tabuľky a spustí sa sématická funkcia. Každý terminál/neterminál môže mať vlastnú sématickú funkciu ktorá robí dačo iné.

Problém je že niektoré časti sa nedajú zapísať pomocou LL(k) gramatiky:

príklad:

ID < ID > ID;         //ID je terminál akceptujúci token reprezentujúci slovo, zvyšok sú terminálne symboly akceptujúce operátory 

//v parsovanom texte môžu nastať nasledovné konflikty:
typ < template_parameter > meno_premennej ;   //deklaracia lokalnej premennej

premenna1 < premenna2 > premenna3 ;	//obyčajný výraz

Zatiaľ to mám tak, že neterminál môže obsahovať konfliktné pravidlá ak majú rôznu prioritu. V parsovacej tabuľke niesu potom pointre na pravidlá ale vektor pravidiel zoradených podla priority. Ak nastane chyba pri volaní sématickej funkcie pri neterminály tak sa parser pokusí nájsť iné pravidlo z nižšou prioritou. 

Dá sa to riešiť lepším spôsobom?

Nahlásit jako SPAM
IP: 95.105.157.–
obfuscate: "The cruel god Malloc will strike you down. "
ZMeson: "That's the C god. C++ has a new god. "
ondra.holub+1
Stálý člen
21. 8. 2012   #2
-
0
-

Zaveď si pro oba případy jenom jedno pravidlo, které naparsuje neco < neco > neco. Až to budeš mít celé načtené, teprve se rozhodni, jak to interpretovat.

Nahlásit jako SPAM
IP: 212.96.189.–
vitamin+8
Grafoman
22. 8. 2012   #3
-
0
-

Mne stačíi načítať prvé ID a podľa neho sa už viem rozhodnúť. Problem je že sa neviem rozhodnút na úrovni syntaktkickej analýzy ale až na úrovni sématickej. Samotná parsovacia tabulka sa generuje len na základe gramatiky ktorá nebere do úvahy sématiku.

Ja som nemal na škole nič s prekladačmi (len gramatiky, turingove stroje, automaty a ich redukcie... ) Čo som si posťahoval rôzne materiály k prekladačom, tak tam sú väčšinou len jednoduché príklady a všetky predpokladajú že sa dá gramatika upraviť na jednoznačnú.

Moje riešenie s pridaním konfliktných pravidiel z rôznymi prioritami síce funguje, ale zaujímalo by ma či sa to dá riešiť inak, prípadne ako sa to rieši v dnešných c/c++ prekladačoch?

Nahlásit jako SPAM
IP: 95.105.157.–
obfuscate: "The cruel god Malloc will strike you down. "
ZMeson: "That's the C god. C++ has a new god. "
reciproke0
Návštěvník
22. 8. 2012   #4
-
0
-

...mohl by jsi se podívat, jaký jakým způsobem si vyjádří tvou gramatiku ANTLR. Tutorial pro eclipse najdeš na http://vimeo.com/groups/29150/videos/

edit: Teď mi došlo že je to tutoriál pro Javu, ale snad to k něčemu bude

Nahlásit jako SPAM
IP: 82.208.4.–
vitamin+8
Grafoman
22. 8. 2012   #5
-
0
-

Asi to spravím ako v tom videu, urobím syntax jazyka trochu ukecanejšou.

Vzhľadom na to čo som sa dočítal o parsovaní c++ jazyka tak radšej pôjdem inou cestou a inšpirujem sa viac syntaxou  UnrealScriptu alebo Lua. Dám pred deklaraciu kľúčové slovo (napr local, var, ...) a aspoň bude preklad rýchlejší :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 95.105.157.–
obfuscate: "The cruel god Malloc will strike you down. "
ZMeson: "That's the C god. C++ has a new god. "
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 11 hostů

Podobná vlákna

Parser v c# — založil Misiak

Parser — založil flyer

Parser z M Onlajny — založil JirkaX

C# a Sql parser — založil ondra

Moderátoři diskuze

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý