Triaková regulace střídavého napěti 15V s u2008b – Číslicová technika – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu
Reklama
Reklama

Triaková regulace střídavého napěti 15V s u2008b – Číslicová technika – Fórum – Programujte.comTriaková regulace střídavého napěti 15V s u2008b – Číslicová technika – Fórum – Programujte.com

 

Hledá se programátor! Plat 1 800 € + bonusy (firma Boxmol.com)
Korny0
Newbie
22. 9. 2012   #1
-
0
-

Dobrý den, 

řeším problém, kde potřebuji regulovat střídavé napětí, které jde z toroidního transformátoru a bude připojené na

halogenové žárovky na nízké napětí. Mám celkem tří větve, 15V 10A, 12V 8,33A, 12V 1A. Každá z větví, pak

bude mít měření výstupu, který ukáže kolik tam jde voltů. Voltmetr je na atmelu, s tím problém není. 

Po delším hledání, 

kdy už se mi i google směje, jsem postavil regulaci, ale obávám se, že není na tak nízké napětí, žárovka se

ani nerozsvítí. Přidávám schéma a prosím o připomínky. Chtěl jsem si jej nasimulovat, ale v multisim je jen 

dražší regulace fázového napětí a moc mi to tam s těmi osciloskopy nejde. 

DPS vypadá takto:

Ty svorkovnice jsou tam z důvodu prodloužení vývodu tyristoru a trimru na chlazení

a na ovládací panel. Pod rezistorem R2 je drátová propojka.

Korny

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.80.114.–
Reklama
Reklama
Korny0
Newbie
22. 9. 2012   #2
-
0
-

#1 Korny
Do triaku jde asi jen 1,2V. 

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.80.114.–
KIIV+42
God of flame
22. 9. 2012   #3
-
+1
-
Zajímavé

proc zrovna triakova regulace? (krom toho se dela obvykle pred primarem)

proc to neusmernit a pouzit PWM -  treba 555 + mosfet?

Nahlásit jako SPAM
IP: 93.91.152.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
Korny0
Newbie
22. 9. 2012   #4
-
0
-

#3 KIIV
Střídavé napětí jsem ještě nereguloval. Navrhování není zrovna mou silnou stránkou, 

pokud mohu poprosit schéma, tak jej rád postavím. Hodnoty na 555 bych si spočítat

snad zvládnul. Mimochodem už jsem se bavil s jedním bastlířem, který tvrdí,

že u2008b nebude fungovat s nižšími napětími, asi má pravdu. 

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.80.114.–
Korny0
Newbie
22. 9. 2012   #5
-
0
-

Mimochodem usměrnění bych měl, už jsem to dřív používal: 

dal by se použít? 

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.80.114.–
KIIV+42
God of flame
22. 9. 2012   #6
-
+1
-
Zajímavé
Nahlásit jako SPAM
IP: 93.91.152.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
Korny0
Newbie
22. 9. 2012   #7
-
0
-

Super, děkuji za nový směr, kterým se budu ubírat. Jen je tady otázka, jak měřit ten výstup? Ten můj voltmetr 
je na stejnosměrné, takže buď se to bude muset usměrnit na měření, nebo udělám regulaci vstupu, jak
bylo na schématu, ale pak by mi asi přestával fungovat 555 při nižších voltážích. Bude to tedy ok, když
vezmu paralelní vlákno, co jde do žárovky a poté ho usměrním a změřím? 

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.80.114.–
KIIV+42
God of flame
23. 9. 2012   #8
-
+1
-
Zajímavé
Nahlásit jako SPAM
IP: 93.91.152.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
remmidemmi0
Super člen
23. 9. 2012   #9
-
0
-

Korny, kdyz se kouknes do datasheetu Atmelu na U2008B, tak to tam vsechno mas. U2008B potrebuje vlastni napajeni min -15V DC, spise ale vice. Samozrejme pak muze regulovat zatez v pohode. Je jedno, jestli je zatez na primaru nebo na sekundaru.

Daleko podstatnejsi je, ze je nutno si pohrat s hodnotama odporu a kondiku okolo U2008, protoze budto ten datasheet od ATMELu docela keca, anebo ty obvody U2008 ktere se daji koupit v GESu a GEMu maji docela veky rozptyl (anebo nejsou od ATMELu a jsou to asijske pajcy). Fakt je, ze kdyz si pohrajes s hodnotama R a C tak to das do hromady. K tomu ale v kazdem pripade potrebujes osciloskop a koukat se jak a kde se otvira triak.

Nahlásit jako SPAM
IP: 194.228.20.–
Korny0
Newbie
23. 9. 2012   #10
-
0
-

#9 remmidemmi
Ten datasheet popravdě moc nechápu. Zkusil jsem změnit dvě hodnoty - tedy žádný odpor na vstupu a 680k zaměnit za 1,2K, ale nic přínosného. Osciloskop bohužel nemám a jelikož jsem nenašel u2008b v knihovně multisim, isis, atp,  nemůžu si to nasimulovat na pc.

Ty levné osciloskopy do USB nemohu nikde najít. Z Číny to asi objednávat nebudu, vzhledem k dodacím lhůtám 50 dní. Mám to mít hotový do konce měsíce.

Dále budu postupovat tak, že zapojím pwm 555 regulaci a na výstup zdvojím, druhý bude na měření. Měřící tišták
má už od začátku můstkové zapojení na vstupu, takže myslím že to půjde. Jen nevím, jestli jsem ty diody nedal moc velký, použil jsem 4x P1000G. Může to být na škodu? Dostane se tam vůbec 10A?

A k tomu mosfetu, může to být IRF9540? Nejvýkonější žárovka má 15V 150W.
 

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.80.114.–
KIIV+42
God of flame
23. 9. 2012   #11
-
0
-

na tydle proudy bude stacit i  irf540 ..

mustek by mel snest alespon tolik co jde do skratu (a nezapomen ze kondenzator se pri zapnuti napajeni chova taky jako zkrat

mimochodem pokud to neni domaci ukol... proc nekoupit impulsni zdroj na 15V s potenciometrem na dostelovani napeti? nebo na 12V a jde to dostat tak +- 1.5V kolem 12V ..  150W tech 10A na 15V zvladne a ani to nebude priserne topit

Nahlásit jako SPAM
IP: 93.91.152.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
Korny0
Newbie
23. 9. 2012   #12
-
0
-

#11 KIIV
Protože už jsem dostal toroidní transformátor do ruky a "mám si poradit"  Bude to taková velká pájka, která nefouká vzduch. Použití na opravy mobilních telefonů a notebooků. Skřín už je prý nachystaná.

Takže ve větvi s 1A stačí obyčejné diody a usměrnění, OK?

Dále pak mám otázku, jestli z té 1A větve můžu použít část na podpůrné napájení, zejména voltmetrů - 5V a větráků - 12V. Nebo pro to bude lepší mít trafo zvlášť, aby mi to nesnižovalo výkon? Přikláním se k druhé variantě.

Mimochodem postavil jsem si také soft-start (což se teď hodí, když nebude u2008b), který bude před primárem. Vyšel v amaru 4/2002. Nemám jej ještě odzkoušený, ale myslím že půjde.

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.80.114.–
KIIV+42
God of flame
23. 9. 2012   #13
-
+1
-
Zajímavé

neni potreba ... z tech 12V to jen usmernis a pak pres  7805  stabilizujes... akorat nezapomenout na chladic.. 12V efektivnich dela po usmerneni a vyhlazeni cca 18V...  pak je ubytek na stabilizatoru cca 13V a ztratovy vykon je pak nasobek tohoto ubytku napeti a proudu, ktery jim projde - pokud ti vemou ty hracky 200mA tak uz mas 13*0.2 -> 2,6W ztratoveho tepla ... pri pul amperu je to uz pres 6,5W .. a to uz chce nejaky rozumny chlazeni.. (a nebo nejakej DC-DC menic, nebo si primotat jedno vinuti na toroid :D)

Nahlásit jako SPAM
IP: 93.91.152.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
Korny0
Newbie
25. 9. 2012   #14
-
0
-

Pánové, mám problém. Postavil jsem tedy pwm regulaci, podle http://pokusy.chytrak.cz/schemata/wmp.htm Bohužel mi to nejde. Do žárovky nejde nic, do celého obvodu asi jen 1,2V. Počítám že mám asi něco přehozený. 

Můj výtvor v Eagle.

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.80.114.–
KIIV+42
God of flame
25. 9. 2012   #15
-
0
-

clovek by nerekl, ze je to tak narocny.. 

od oka to vypada v pohode.. kdyztak postupne prochazet casti.. hlavni je neprohodit vyvody, mosfet a tak

nehazet tam stridavinu, neprohodit napajeni, nehazet tam moc velky napeti (mohl by se prorazit Gate u mosfetu)

Nahlásit jako SPAM
IP: 94.112.32.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
Korny0
Newbie
25. 9. 2012   #16
-
0
-

Možná jsem poprvé mosfet zapojil špatně, na podruhé taky. Teď by měl jít a nic se neděje, ale obvod už nejde do skratu. Bude spálený? I když zdá se mi to divné, protože jsem postupoval podle toho, jak mi to navrhl Eagle. Podle datasheetu vidím G vlevo, počítal jsem, že je v prostřed. Nebo mi může bránít ta dioda. 

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.80.114.–
KIIV+42
God of flame
25. 9. 2012   #17
-
0
-

pokud si ji obratil tak klidne muze

kazdopadne na spinani zarovek je to zbytecny mit ji tam... to se pouziva na indukcni zateze, kdy tam vznikaj napetovy spicky opacne polarity

Nahlásit jako SPAM
IP: 94.112.32.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
Korny0
Newbie
25. 9. 2012   #18
-
0
-

Tak ji dám pryč. Zdála se mi tam trochu divná. No teď napětí na výstupu měřím, ale jen stejnosměrné. Naíc se mi párkrát zabliklo z regulace zdroje a funguje jen do 3V a pak dá hned 17... Regulace na 555 pro jistotu nevykazuje nic. Prostě vstup = výstup, nehledě na uživatelovy snahy regulovat... 

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.80.114.–
KIIV+42
God of flame
25. 9. 2012   #19
-
0
-

krom toho na ty hodnoty by mohla byt moc pomala takze by stejne neplnila ucel kdyby se tam dalo neco indukcniho

Nahlásit jako SPAM
IP: 94.112.32.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
remmidemmi0
Super člen
26. 9. 2012   #20
-
0
-

#10 Korny
NEJDRIVE si porid zakladni merici pristroje a  POTOM se poustej do staveni cehokoliv.

Pripominas mi zednika, ktery chce postavit dum, nerozumi stavebni dokumentaci a nema naradi. Koupi si material a ruzne ho patla na sebe a divi se, ze dum je sisaty a padaji mu zdi

Nahlásit jako SPAM
IP: 194.228.20.–
Korny0
Newbie
26. 9. 2012   #21
-
0
-

Osciloskp si pořizovat nehodlám, je to na mě drahé a tak často ho opravdu nevyužiji. Ale nakoupil jsem dnes nepájivé kontaktní pole a nasimuloval jsem si pár 555 zapojení. Došel jsem k tomu, že asi na výstupu není oněch 50 Hz, nebo mám slabou regulaci napětí na vstupu. Každopádně lampa se nerozsvítí, ale když jsem tedy zkusil servo, tak to jde regulovat krásně. Tento obvod se mi osvědčil: http://www.sentex.ca/~mec1995/circ/pwm555.html Když jsem se tak díval na hodnoty, tak se zdá že by tam těch 50 Hz jít mělo. 

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.80.114.–
yaqwsx+9
Posthunter
26. 9. 2012   #22
-
0
-

#21 Korny
Myslím, že na takové domácí bastelení multimetr do 200 Kč bohatě stačí.

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.160.55.–
Life is too short to remove USB mass storage safely...
Správný drsňák udělá z konzole cokoliv
Korny0
Newbie
26. 9. 2012   #23
-
0
-

#22 yaqwsx
To byl překlep. Multimetr mám, myslel jsem osciloskop.

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.80.114.–
Korny0
Newbie
26. 9. 2012   #24
-
0
-
Nahlásit jako SPAM
IP: 78.80.114.–
KIIV+42
God of flame
27. 9. 2012   #25
-
0
-

klidne muze byt i N mosfet .. jen zapojit mezi zatez a zem

Nahlásit jako SPAM
IP: 62.168.56.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
Korny0
Newbie
27. 9. 2012   #26
-
0
-

#25 KIIV
Takže můžu nechat oba mosfety stejný? ( To nemusim do města :-) )

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.80.114.–
KIIV+42
God of flame
27. 9. 2012   #27
-
0
-

ne .. nemusis tam mit vubec ty dva mosfety... v tom zapojeni cos dal je to zapojeny do polomostu s kondenzatorem -- tak abys mohl prepinat polaritu napeti na civce... ty nemas zadnou civku a uz vubec nemas potrebu hnat do zarovky zaporny napeti (+ by to trosku rusilo vyhodu regulace, kdyz bys tam hnal proud furt - tedy nez by se zpolarizoval kondenzator) proste misto P-Mosfetu tam hodis zarovku

Nahlásit jako SPAM
IP: 62.168.56.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
Korny0
Newbie
4. 10. 2012   #28
-
0
-

Tak po delším zkoušení jsem nerozchodil ani jedno zapojení s 555. Na led to stačilo, na lampu ne. Vrátil jsem se tedy k původnímu plánu, ale s u2008b taky nic. Nakonec jsem našel v literatuře velmi jednoduché zapojení: 

Jako triak jsem použil BTB12. Regulace funguje, ale jde mi tam maximálně 5V. Čím to může být? 

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.80.114.–
KIIV+42
God of flame
4. 10. 2012   #29
-
0
-

no jestli do ty 555 poustis stridavinu tak se ani nedivim ze si to nerozchodil

kazdopadne doma mam funkcni pwm s irf540, kterym zhavim drat na rezani polystyrenu a kdyz tam necham poradny pulzy tak to v pohode pretavi... (a chladic je minimalni + moc to netopi)

takze nejspis jen neumis elektro

Nahlásit jako SPAM
IP: 94.112.32.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
Korny0
Newbie
4. 10. 2012   #30
-
0
-

#29 KIIV
Neboj, pouštěl jsem tam ss. Myslím, že při zatížění mi to "usměrňovátko" (regulace z vyššího postu)prostě odmítlo pustit proudy. Docela se tam pak hřály diody. Asi to ještě zkusím s jednodušším usměrňovátkem - jen můstek na více A. Ale stávalo se to jen při připojení zátěže, do té doby tam šlo i něco měřit. Ale pak to kleslo.. 

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.80.114.–
KIIV+42
God of flame
4. 10. 2012   #31
-
0
-

no je dobry si pripojit 555 pres dalsi usmernovaci diodu a za ni kondenzator.. kdyz zatez strhne napajeni tak na ty 555 to vydrzi diky kondiku ... ja sem to nepotreboval protoze spinam autonabijecku co dava asi 10 amperu

Nahlásit jako SPAM
IP: 94.112.32.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
Peter
~ Anonymní uživatel
2551 příspěvků
5. 10. 2012   #32
-
0
-

A na SPŠE sa budem učiť takéto zložité obvody?

A budeme tvoriť aj nejaké projekty(elektronické obvody,etc.)?

Teraz som ešte len prvák na SPŠE, tak by som chcel vediť čo ma čaká.

Nahlásit jako SPAM
IP: 87.239.56.–
hlucheucho+10
Posthunter
5. 10. 2012   #33
-
0
-

#32 Peter
složité? Jestli tohle považuješ za složité, tak jsi měl jít raději k lopatě.

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.178.67.–
KIIV+42
God of flame
5. 10. 2012   #34
-
0
-

SPSE uci vetsinou zaklady... zaklady elektrotechniky, elektronika (ruzny vypocty, polovodicode prvky), ale ze by se probiraly integrace a co se s nima dela to vetsinou ne - to uz je spis pro samouky... (kazdopadne pokud pocitas s tim ze te vsechno nauci na skole bez nejakeho sebevzdelavani - tak to te zklamu). Skola maximalne nakopne pres ty zaklady, aby se clovek mohl dostat pres funkcnost ruznych zarizeni (hlavne ji pochopit)

Nahlásit jako SPAM
IP: 62.216.147.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
Peter
~ Anonymní uživatel
2551 příspěvků
5. 10. 2012   #35
-
0
-

#33 hlucheucho
Nevyzerá to zložito, len som sa ešte nenaučil polovodičové prvky a súčiastky.

Stiahol som si pár e-kníh o elektronike.

Napr.: Electronics for dummies, atď...

#34 KIIV
Radšej sa spýtam jedného kamoša, ktorý študuje aplikovanú informatiku na STU FEI v BA.

Chodil do tej istej školy ako ja. On bude vedieť. A študoval slaboprúd-(počítačové systémy).

Ďakujem za rady.

Nahlásit jako SPAM
IP: 87.239.56.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 1 host

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032016 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý