C# WinForm programování – .NET – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

C# WinForm programování – .NET – Fórum – Programujte.comC# WinForm programování – .NET – Fórum – Programujte.com

 

matesz0
Návštěvník
22. 9. 2012   #1
-
0
-

Začínám dělat v C# a chtěl jsem se zeptat co je lepší. Momentálně jsem zkoušel nějaký aplikace pomocí WinForms ( Skládání komponent na formulář ), ale koupil jsem si knížku  a tam se programuje vše... Tak jsem se chtěl zeptat jestli mám dál dělat Formuláře, nebo se učit programovat podle té knihy programovat a né jenom něco naklikat ve WinForms.

Díky

Nahlásit jako SPAM
IP: 90.176.181.–
crazy
~ Moderátor
+10
Grafoman
23. 9. 2012   #2
-
+1
-
Zajímavé

#1 matesz
je to v podstatě jedno, jde akorát o to, že to "naklikání" ti ulehčí/urychlí práci... výsledek by měl být stejný... Nicméně je rozhodně dobré umět to i naprogramovat i naklikat...

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.190.90.–
All you need is vision and time.
ingiraxo+15
Grafoman
23. 9. 2012   #3
-
0
-

Používej to naklikání, dřív nebo později stejně budeš muset umět i vytvořit komponentu bez naklikání (např. generování tlačítek, záložek apod.) a to se naučíš časem automaticky i při naklikávání.

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.168.183.–
Moje aplikace: http://ophite.cz
Tutoriály na: C#
matesz0
Návštěvník
23. 9. 2012   #4
-
0
-

Díky, a nevíte co se více  používá v praxi ? Jesli programování nebo "naklikávání".

Nahlásit jako SPAM
IP: 90.176.181.–
pistolnik0
Newbie
23. 9. 2012   #5
-
0
-

#4 matesz
Já bych řekl, že to záleží na konkrétní situaci, ale dovedu si představit, že se bude používat "naklikávání" kvůli rychlosti vývoje.

Nahlásit jako SPAM
IP: 2001:718:1e02:9120:7886:7...–
Evzen+2
Návštěvník
24. 9. 2012   #6
-
0
-

Ahoj,

nevim jak u WinFormu, ale u ASP.NET a WPF prakticky designer vubec nepouzivam. 

Pri pouzivani komponent tretich stran, svojich vlastnich a pri propojeni s DB a nastylovanim se designer povetsinou zacne chovat vice ci mene silene a clovek je nucen ho prakticky uplne ignorovat.

Maximalne, pokud mam hodne rozsahlou stranku nebo komponentu zanorenou nekolikanasobne v ruznych panelech, tak nekdy vyuziju toho, ze po nakliknuti komponenty v designeru se oznaci i v ASP.NET/XAML prehledu.

Nicmene designer nezatracuj, v pocatcich ti urcite pomuze pochopit co se deje "na pozadi" pri tom ci onom nastaveni.

Evzen

Nahlásit jako SPAM
IP: 193.179.183.–
VladislavK0
Super člen
Nahlásit jako SPAM
IP: 89.24.49.–
Manželka programátora pošle svého muže koupit chleba s dovětkem kdyby měly housky přines jich deset! Co přinese programátor??
mephi0
Expert
25. 9. 2012   #8
-
0
-

Jsou 3 levely:

  1. pouzivas designer a nevis co delas
  2. nepotrebujes designer, vsechno umis/dokazes zjistit
  3. nemas cas uz ani len psat, a proto se ucis pouzivat designer

Nahlásit jako SPAM
IP: 2001:718:2:80a:6ca3:7dd8:...–
Program nemusi fungovat rychle, staci ze funguje dostatecne rychle.
Vaizo0
Stálý člen
26. 9. 2012   #9
-
0
-

Pokud zažínáš a učíš se, tak nevidím důvod proč nepoužít designer. Pokud ho však použiješ, doporučil bych ti se pokusit zjistit, co dělá na pozadí. Až získáš dostatek zkušeností a pustíš se do něčeho většího (ať už z vlastního zájmu nebo komerčně), zjistíš že designer často jen zdržuje, nebo pak stejně něco musíš předělávat a pak už nezbývá než jen souhlasit s Evženem, že pro velké věci jsou designery nepoužitelné.

Nemám moc zkušeností s WPF, ale v ASP.NET jsou dle mého názoru dobré právě na to naučení nebo na sestavení dema, ale jinak ne. Neumí pracovat pořádně s CSS, ani knihovnamy třetích stran, Javascript ignorují úplně a jsou hrozně pomalé ...

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.93.127.–
matesz0
Návštěvník
26. 9. 2012   #10
-
0
-

Díky za názory, už jsem myslel že designer používají jenom "pseudo" programátoři   . Nebudu ho zatracovat a snad se to na něm naučím, ale jak pak mám z designeru přejít na programování ?

Evzen:  jak jsi myslel to že uvidím co se děje na pozadí ?

Nahlásit jako SPAM
IP: 90.176.181.–
Evzen+2
Návštěvník
27. 9. 2012   #11
-
0
-

#10 matesz
Ahoj,

designery úplně nezatracuj. Já osobně miluju designer v MSSMS (Microsoft SQL Server Management Studio).

Ano, umím SQL, ale nevidím důvod, proč bych měl dělat otrockou práci s vypisováním vytváření jednotlivých tabulek, sloupců, cizích, primárních klíčů, indexů aj., když lze velice snadno vytvořit diagram a elegantně si všechny tabulky vytvořit a hned vizuálně vidím, co s čím je propojené atd.

Tady třeba já osobně pociťuji přínos.

Ale ta myšlenka s chodem na pozadí, to jsem myslel tak, že když jsem já začínal s ASP.NET, tak jsem přesně nevěděl, jak jednotlivé komponenty stavět ve smyslu plnění v XML struktuře.

Příklad:

<asp:Label ID="lbDisplayName" runat="server" Text="Můj popisek" />

Dřív než jsem pochopil k čemu je runat, tak jsem vypozoroval, že u všech komponent pracující se serverovou částí prostě tento parametr mají vždycky vyplněn a smysl mi časem došel.

To byl jen triviální příklad na pochopení :)

Jde o to, že každá komponenta má milion možných parametrů jak ji přiohnout k obrazu svému, ale nikde se dvakrát nepopisuje, který ty vlastnosti jsou zrovna ty důležitý.

Pokud vezmu opět jako příklad sám sebe, tak například při studiu netriviální komponenty GridView, na kterých jsou postaveny všechny přehledové stránky, jsem postupoval tak, že jsem si naklikal jednoduchý příklad v designeru a zpětně jsem zkoumal, co to ten designer vygeneroval do stránky aspx a takto jsem pochopil, že zde musí být něco jako DataSourceID a definice jednotlivých sloupců zanořených v tagu <Colums>

Jen jsem to využil jako berličku, zjistil jsem si jak nejtriviálněji komponenty používat a pak při samotným používání se ty složitější věci okolo člověk doučí :)

Jak už bylo zmíněno, designer ve VS není všemocný, jakmile do toho zapojíš JS,CSS, jakože bez toho se dnes stránky skoro neobejdou, tak jeho užití jde do kopru. To samý při tvorbě layoutu.

Jakmile se člověk naučí používat komponenty, tak designer nepotřebuje, zapne zdroják a sází to tam jak brambory, přesně tak jak chce a potřebuje ;)

Evžen

Nahlásit jako SPAM
IP: 193.179.183.–
P
~ Anonymní uživatel
212 příspěvků
27. 9. 2012   #12
-
0
-

#11 Evzen
Neptal se na WPF nebo ASP.NET, ale na WinForms, a tam opravdu nevidim duvod proc designer nepouzivat, i kdyz clovek umi napsat formular v kodu.

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.93.116.–
Evzen+2
Návštěvník
27. 9. 2012   #13
-
0
-

#12 P
To byla obecná odpověď a ASP.NET jsem uvedl pouze jako příklad. 

Evžen

Nahlásit jako SPAM
IP: 193.179.183.–
Vaizo0
Stálý člen
27. 9. 2012   #14
-
0
-

#12 P
Tak to se omlouvám. I WinForms sám prvky nepřidávám jinak než designerem ...

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.93.127.–
matesz0
Návštěvník
27. 9. 2012   #15
-
0
-

Ok, jinak ještě jedna otázka. Učí se tohle i na vysokých školách? Co jsem slyšel od známých tak  většinou dělají v konozli, takže bych chtěl vědět jestli se učit GUI aplikace nebo jít na konzoli.

Nahlásit jako SPAM
IP: 90.176.181.–
Evzen+2
Návštěvník
27. 9. 2012   #16
-
0
-

#15 matesz
Osobně mám zkušenost jen s ZČU v Plzni, jde lze programování v C# zapsat jako nepovinný předmět. Dohromady se berou standardní konstrukce jazyka (cykly, větvení aj.), začíná se konzolí a konče to ASP.NET primitivní stránkou. 

O WPF se jen povídalo a jestli se dělalo něco málo dělo ve WinFormech, to ti už nepovím, buď to bylo jen okrajově, nebo vůbec.

Ale kdoví jak to tam vypadá teď.

Stručně řečeno, výška ti ukáže základy, naznačí směr a zbytek je na tobě. Většinou pak mají firmy naopak práci s tím, aby tě odnaučili špatné návyky.

Jestli teprve začínáš, tak začni na konzoli aby sis osvojil základy c#.

Evžen

Nahlásit jako SPAM
IP: 109.80.214.–
ingiraxo+15
Grafoman
28. 9. 2012   #17
-
+1
-
Zajímavé

#15 matesz
na VŠ se delá převážně v konzoli a to v C/C++, Java hlavně a GUI děláš až ve vyším ročníku hlavně v Jave, případně v Qt.. dneska se někdě dělá už i C# místo Qt nebo jako instruktáž ke GUI

Ale jak říká Evžen, tak skola ať je to strední, nebo vysoká, tak ti vždy dá úplný základy a osobně bych řekl, že se naučíš mnohem víc sám za tu dobu co chodíš do skoly... hlavně škola má harmonogram, podle kterého se řídí, a v praxi nebo když něco programuješ, tak z toho co ses naučil použiješ jen opravdu mizivou část

Pokud začínáš v C#, tak klidně začni s WinForm, je to snadný a během týdne si to osvojíš a budeš sí říkat "co jsem na tom nechápal" ;)

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.168.183.–
Moje aplikace: http://ophite.cz
Tutoriály na: C#
matesz0
Návštěvník
2. 10. 2012   #18
-
0
-

Díky moc za názory, asi se budu učit ty WinForms a občas kouknu na tu konzoli.

Nahlásit jako SPAM
IP: 90.176.181.–
Jackxl
~ Anonymní uživatel
2 příspěvky
30. 10. 2014   #19
-
0
-

#15 matesz
Konzole je v mnoha případech jednodušší, když nepotřebuješ GUI. Protože dělat třeba vícevláknovou aplikaci s WinForms je o dost složitější než s konzolí.

Ale proč jednoduché věci jako operace s řetězci dělat ve WinForm, když studentovi potřebuješ ukázat jak se pracuje s řetězci ? ...Toto berte jen jako příklad, né že je konzole jen na řětězce :D

Jinak je rozhodně rychlejší prvky naklikat, než je jednotlivě umisťovat kódem. Toto naklikávání neslouží k tomu, aby jsi do vygenerovaných metod psal dlouhé funkce. To tě má naučit ta kniha.

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.156.159.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 8 hostů

Podobná vlákna

Winsock v WinForm — založil seldik

C++ a winform background-image... — založil Anonymní uživatel

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý