Zdarec,
mám za úkol vypracovat toto zadání
Zadání: Firma „Napětí a proud“ provozuje fiktivní zdroje elektrické energie (klasické a alternativní) a přenosovou soustavu, kterou dodává elektrický proud firmám a domácnostem. Celkem provozuje jeden klasický zdroj (elektrárnu) o výkonu 150 MW nacházející se přibližně uprostřed území o velikosti 250*250 km a 10 menších rovnoměrně rozmístěných alternativních zdrojů elektrické energie, každý o výkonu 10 MW. Minimální vzdálenost těchto zdrojů je 50 km. Výkon elektrárny se může měnit maximálně o 10% během jedné hodiny, výkon alternativních zdrojů se může měnit v intervalu 0 až 100% během jedné hodiny. Na daném území se dále rovnoměrně vyskytuje 1.100 odběrných míst, z toho je 100 firem o maximálním průměrném příkonu 1MW (příkon firem odpovídá diskrétnímu rovnoměrnému rozdělení na intervalu 500 kW až 1,5MW s krokem 10kW, tento příkon se mění v závislosti na denní době) a 1000 domácností o maximálním průměrném příkonu 100kW (příkon domácností odpovídá diskrétnímu rovnoměrnému rozdělení na intervalu 0 kW až 200kW s krokem 1kW, tento příkon se mění v závislosti na denní době). Elektrárna je přímo spojena se 150 nejbližšími odběrnými místy, každý alternativní zdroj energie je spojen s 50 nejbližšími odběrnými místy. Každé odběrné místo je dále spojeno s 30 dalšími nejbližšími odběrnými místy. Ztráta při přenosu elektrické energie je 0.25% na 1km vedení. Výrobní cena elektřiny je 1,80 Kč/kwh u klasického zdroje, 2 Kč/kwh u alternativních zdrojů energie.
celé zadání: https://docs.google.com/open?id=0B6O78S242hpXcERFQmR2TDl1V3c
Nejprve první problém, který mám... mohu to vypracovat v Javě nebo v Pascalu, v Pascalu již mám nějaké zkušenosti, ale zase mi to nepřijde jako moc dobrý jazyk do praxe, kdežto v Javě prakticky neumim, ale co jsem slyšel tak by to přes Javu mělo být jednodušší. Tak jako tak to asi bude muset být naprogramované objektivně, to neumím ani v Pascalu. Tak jestli by bylo lepší začít od píky s Javou, nebo se "jen" doučit OOP u Pascalu a dělat to v něm.
Druhý problém: Jak začít? Strašně moc požadavků, nevím jak to nějak dobře rozdělit abych se v tom vyznal. První co mě napadlo tak udělat pole 250*250 a pak nějak pomocí souřadnic označit jednotlivé dodejní místa, a pak nějak počítat vzdálenost mezi těmi jednotlivými místy a odebírat těch 0,25% po 1 km (1 políčko by se rovnalo 1 km)
Poté udělat nějaký program k té elektrárně, jak by ktesala a stoupala výkonost, co by se vázalo na všechny ty další elektrárny a domacnosti. Co vůbec nevím je jak tam zakomponovat ten čas s tim kolísáním dodané/spotřebované energie, nemluvě o tom, že mam najít ještě nějaké nejlepší rozložení aby výrobní náklady a náklady na přenos elektřiny k zákazníkům byly minimální.