Jak nacenit programátorskou/vývojářskou práci? – Offtopic – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Jak nacenit programátorskou/vývojářskou práci? – Offtopic – Fórum – Programujte.comJak nacenit programátorskou/vývojářskou práci? – Offtopic – Fórum – Programujte.com

 

BigBear0
Stálý člen
16. 10. 2012   #1
-
0
-

Ahojte, jsem programátorem a vývojářem již několik let. Celou tu dobu jsem ale ve sféře zaměstnanců, a když už přišla nějaká ta vedlejší prácička, tak mi buď byla cena navržena, nebo jsem si zvolil sám a bohužel povětšinou špatně - často jsem na tom prodělal i gatě a nakonec jsem zjistil, že jsem pracoval např. za 50kč na hodinu, což je dnes mazec i na doplňování zboží v supermarketu.

Nyní se ale pomalu přesouvám do sféry podnikatelů (i když jen jako vedlejší pracovní činnost) a nerad bych "okrádal" jiné programátory tím, že budu podceňovat tuto práci nebo "okrádal" sám sebe tím, že budu dělat za 50kč na hodinu.

Nežádám o radu k nacenění konkrétní práce/aplikace (i když příklady jsou asi velmi rozumné), ale chtěl bych vás požádat, abyste mi poradili na co se mám zaměřit. Vím, že bych měl lépe odhadovat časový plán a to je zajisté "základní kámen", ale určitě to má i nějaká svá "zákoutí". Poraďte mi, prosím, na co se mám zaměřit při naceňování vývoje aplikace (ve většině případů se bude jednat o webové aplikace, ale občas se najde i nějaká desktopová).

Vím, že není jednoduché radit, protože záleží na mnoha aspektech - a to včetně např. místa mého bydliště, ale jde mi hlavně o programátorskou, resp. vývojářskou práci. (jak jsem napsal i výše, můžete uvádět i příklady).

Díky moc.

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.80.88.–
NECIN DRUHYM TO, CO NECHCES, ABY ONI CINILI TOBE!
liborb
~ Redaktor
+18
Guru
16. 10. 2012   #2
-
+3
-
Zajímavé

Toto budeš umět až ve chvíli, kdy už to nebudeš potřebovat :).

Jednoduchá a funkční poučka je, že čas, který si spočítal/odhadl vynásob nějakou ověřenou konstantou - hezké je třeba číslo 4 nebo 5. Druhá poučka říká, že pokud odhaduješ, že to bude za 2 dny hotové, tak to bude trvat 2 týdny. Pokud odhadneš 2 týdny, tak to budou 2 měsíce atd. Aplikuj vždy jenom jednu z nich :).

Nejhorší je ze zákazníka dostat, co vlastně chce. Tudíž je potřeba, aby to, co z něj dostaneš, že máš udělat, musí být součástí smlouvy (co nejpodrobněji) - je to dobré pro obě strany. A hlavní je, že když pak přijde s "drobností", která znamená překopat to celé, tak se máš kam odkázat.

Základem je tedy vědět, co budeš dělat. Pak se můžete bavit o tom, jakým způsobem to budeš dělat. Teprve v tuto chvíli je možné bavit se o času a penězích. Klasicky je potřeba počítat s tím, že půlka času se věnuje návrhu a implementaci a druhá půlka testování a ladění. S tím je potřeba počítat ... a k tomu se hodí právě ty jednoduché poučky :).

Nahlásit jako SPAM
IP: 188.75.135.–
Šťouchal0
Stálý člen
16. 10. 2012   #3
-
0
-

Na něco obdobného mám nyní přednášky ve škole.

Přednášející (analytik z praxe) dělá to, že provede co nejpodrobnější analýzu, co klient chce a co mu může nabídnout. Pokud je tato analýza podrobně rozepsána, tak podle ní se dá už "slušně" určit časová složitost. Zároveň sám tvrdí, že nejlepší znalosti z odhadování se získají až praxí. Tj. analyzovat, (nechat) udělat a analyzovat jak to dlouho trvalo.

Prozatímní má zkušenost říká to, že odhad je dobrý vynásobit, tak jako psal liborb.

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.168.191.–
BigBear0
Stálý člen
17. 10. 2012   #4
-
0
-

Jj, to je určitě pravda, ale já z praxe vím, že zákazník spíše neví, co chce, a to dokonce i když od začátku tvrdí, že ví. Problém s touto teorií je, i když i já měl obdobné přednášky a věřím, že to funguje (nebo by do jisté míry mohlo - a mělo), že to předpokládá analytické schopnosti (které by tedy každý programátor měl mít, a tudíž je mám do jisté míry i já - i když nevím na jaké úrovni a zatím ani nevím, na jaké úrovni jsou pro takové odhady potřeba) a hlavně to předpokládá analyzovanou programátorskou praxi - vědět co jak dlouho trvá. A to je trochu problém. Už nějakou dobu se snažím si zapisovat jak dlouho kterou práci dělám, ale ne vždycky je to reálné. Každý systém je trochu jiný, každou třídu nemůžeš vždycky dělat v zátahu - děláš prostě to, co zaměstnavatel požaduje právě teď.

Zkrátka a dobře... tato "analytická" metoda je asi funkční, ale na základě zkušeností - buď svých vlastních nebo cizích - horší je, když dostupné nemáš ani jednu z nich na úrovni, kdy by se daly považovat za dostačující. Proto souhlasím s tebou i s Liborem a zkusím to zpočátku dělat tak, že co nejlépe odhadnu / zanalyzuji čas potřebný k vykonání práce, vynásobím jej nějakou konstantou a od tohoto času určím na základě nějaké částky výslednou sumu. To se mi zatím jeví nejlépe.

Ještě jednou vám moc děkuji. Pokud ještě někoho napadne nějaká rada, budu vděčný :-).

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.80.88.–
NECIN DRUHYM TO, CO NECHCES, ABY ONI CINILI TOBE!
liborb
~ Redaktor
+18
Guru
17. 10. 2012   #5
-
+3
-
Zajímavé

Když není možné ze zákazníka dostat, co je vlastně předmětem cvičení, tak je ještě jedna metoda, a to tvorba prototypů. Průběžně, třeba s týdenním cyklem, předáváš a ukazuješ to, co je hotové - nové funkce. A zákazník je buď odsouhlasí nebo je zahodíš a hned sype z rukávu, co by to mělo ještě umět atd. atd.. Samozřejmě tomu musí předcházet dohoda o penězích, tj, když se neví kolik to bude stát, tak třeba průběžné placení po dosažení nějakého milníku apod. Je to dobrá metoda, není k ní potřeba tak důkladná analýza (ale musíš ji samozřejmě dělat), zákazník hned vidí, že se něco děje, což je pro něj veliké plus .... ale je to hodně založené na důvěře.

Nahlásit jako SPAM
IP: 188.75.135.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 5 hostů

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý