Pascal - prvočísla v matici – Delphi – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Pascal - prvočísla v matici – Delphi – Fórum – Programujte.comPascal - prvočísla v matici – Delphi – Fórum – Programujte.com

 

Petr
~ Anonymní uživatel
746 příspěvků
20. 11. 2012   #1
-
0
-

Ahoj, v Pascalu začínám - cca 2 měs. zkouším si jednodušší příklady a nyní jsem narazil na něco ohledně prvočísel. Kdo by mi pomohl, byl bych moc vděčný, až to tu bude někdo číst, tak třeba to pomůže i ostatním, co s tím mají problém.

Zadání - Napište program, který naplní matici velikosti 10 x 10 náhodnými celými čísly z intervalu <1, 9> a spočítá počet prvočísel, která se v ní nacházejí.

Program modifikujte tak, aby si pamatoval pozice těchto prvočísel (např. použitím další matice).

Matici jsem zvládnul, počítá pouze s hodnotami 1-9, má stanovený počet sloupců, počet řádků. Poradí mi někdo, jak dále ?

Můj program -

const n=20;
type pole=array [1..n] of integer;
var
   i:integer;
   cisla:pole;
   zmena:boolean;

procedure prohod(var x,y: integer);
var p:integer;
begin
   if x>y then begin
    p:=y;
    y:=x;
    x:=p;
    zmena:=true;
   end;
end;

procedure trid;
  var j:integer;
  begin
   repeat
    zmena:=false;
    for j:=1 to (n-1) do prohod(cisla[j],cisla[j+1]);
   until zmena=false;
  end;

begin

  for i:=1 to n do
   begin
    cisla[i]:=random(100);
    write(cisla[i]:4);
   end;

  trid;
  writeln;
  writeln;
  for i:=1 to n do write(cisla[i]:4); {vypis cisel}
   writeln;
  writeln;
end.

Nahlásit jako SPAM
IP: 90.181.142.–
mjseven0
Návštěvník
20. 11. 2012   #2
-
0
-

Skoro mám pocit, že jsi vložil špatný zdroják. Ten řeší práci s jednorozměrným polem o 20 prvcích.
Zadání které jsi napsal, ale chápu tak že máš pracovat s dvourozměrným polem  10 x 10 prvků. 

Nejdřív si zkus načrtnout řešení na papír a pak ho zkus napsat jako program.
Začni tím že si napíšeš seznam kroků co musí program provést.
Např.:
1. Nadeklarovat pole 10 x 10
2. Naplnit pole náhodnými čísly v rozsahu 1 .. 9.
3. ....

Až budeš mít seznam hlavních kroků, tak si každý promysli a udělej si seznam kroků nutných k jeho úspěšnému provedení.

Když to promyslíš, přijdeš na tom, že řešení je jednoduché, dokážeš ho stvořit sám a hodně se naučíš.
Případně se zeptej na konkrétní problém. 





.

 

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.220.235.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 2 hosté

Podobná vlákna

Prvočísla -Pascal — založil El97za

Pascal: kurz turbo pascal II — založil Systém

Program s matici — založil Jan

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý