Dobrý den, jsem začátečnicí v Python 3 a napsala jsem si 'program', který na základě vstupu uživatele zapisuje po jistém zpracování data do souboru .txt. Zajímalo by mě, zda je možné nějakým způsobem zapisovat např. nadpisy do souboru jinak než prostým textem - např. tučně, změněným fontem. Na internetu ani v knize, kterou mám k dispozici, jsem odpověď nenašla, jen podobné dotazy, na které nebylo odpovězeno. Moc děkuji
Fórum › Python
Python 3 - zápis do souboru - tučně
#1 Kristina
Soubory .txt jsou soubory tzv. prostého textu, tzn. ukládají se do nich jenom znaky, žádné formátování. K dosažení formátování je tedy třeba použít soubory jiného typu.První nápad většiny lidí je zapisovat do souboru formátu MS Word nebo Libre/OpenOffice Writer, což je možné (přes rozmanité knihovny), ale na můj vkus složité a ve výsledku i zbytečné. Mnohem lepší je dle mého názoru výstup zapsat v nějakém značkovacím jazyce. Zde jsou nejčastější volby HTML nebo lehčí formáty: Markdown a reStructuredText (ve které je dokumentován samotný Python a hodně jeho knihoven). Specialitou posledních dvou jmenovaných je to, že se jedná opět o soubory prostého textu (v základu nemají žádné formátování), ale dají se přeložit do mnoha dalších formátů (HTML, PDF a jiných). Více o značkovacích formátech na internetech. Nebo se o nich můžeme pobavit zde.
Tak jsem se dívala na Markdown i reStructuredText, bohužel se mi nepodařilo vygooglit žádnou souvislost s ukládáním souborů v Python3. Neměl by, prosím, někdo odkaz na nějaké stránky s ukázkovým příkladem či kousek kódu, kde se zapisuje do souboru pomocí nějakého z uvedených značkovacích jazyků. Mám proměnné naplněné hodnotami, které chci zapisovat, co s nimi tedy udělat?
Přidej příspěvek
Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku
×Vložení zdrojáku
×Vložení obrázku
×Vložení videa
Uživatelé prohlížející si toto vlákno
Podobná vlákna
Načtení souboru a zápis do souboru — založil pazdy
Zápis do souboru a výpis ze souboru — založil Petr
Zápis do souboru — založil Dave-CZ
Zápis do souboru — založil Milhaus92
Zápis do souboru — založil Earl Cash