Jak přiřadit hodnotu konstatně? – Pascal – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu
Reklama
Reklama

Jak přiřadit hodnotu konstatně? – Pascal – Fórum – Programujte.comJak přiřadit hodnotu konstatně? – Pascal – Fórum – Programujte.com

 

Hledá se programátor! Plat 1 800 € + bonusy (firma Boxmol.com)
Vladimir
~ Anonymní uživatel
31 příspěvků
30. 11. 2012   #1
-
0
-

Dobrý den, ve svém programu (který je již hotový) mám definovanou konstatnu

const MAX=100

a definovaný styl

type string_MAX=string[MAX];  

jenže po dokončení programu jsem si uvědomil, že budu muset konstatnu MAX měnit podle zadání uživatele.

Zajímalo by mě, jak by se toto dalo udělat?

Představuji si to tak že:

Program se zeptá, kolik má být MAX (např 59) a tato hodnota se zapíše do const MAX, která se teprve poté doplní do všech dalších funkcí, procedur a zbytku probramu včetně typedef.

Děkuji mnohokrát za rady.

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.102.225.–
Reklama
Reklama
KIIV+42
God of flame
30. 11. 2012   #2
-
0
-

pokud to ma jit menit za behu, tak tude cesta nevede... vsechno se to vyhodnoti uz v dobe prekladu a pak uz s tim nehnes... (maximalne si muzes udelat pole o maximalnim poctu prvku treba 1000.. a uzivatel by zadal jen pocet prvku)

Nahlásit jako SPAM
IP: 62.168.56.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
Vladimir
~ Anonymní uživatel
31 příspěvků
30. 11. 2012   #3
-
0
-

Nemusí se měnit za běhu, jen jí musí uživatel sám zvolit na začátku programu. Dál už bude všude stejná.

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.102.225.–
KIIV+42
God of flame
30. 11. 2012   #4
-
0
-

jenze to uz splnuje pojem "za behu"

kazdopadne bud se zamerit na dynamickou pamet nebo mit urcitej limit nad, ktery uzivatel nebude moci jit.. at uz zada cokoliv

Nahlásit jako SPAM
IP: 62.168.56.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
Vladimir
~ Anonymní uživatel
31 příspěvků
30. 11. 2012   #5
-
0
-

A neslo by třeba využít nějak globální proměnné (nevím zda je to správný pojem)?

že bych si na začátku programu vytvořil globální proměnou MAX ke které by se dalo poté přistupovat i z funkcí a všech částí programu?

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.102.225.–
KIIV+42
God of flame
30. 11. 2012   #6
-
0
-

da, ma to ale svoje "ale" - napriklad ze nesmis presahnout misto, ktere mas v poli (bud to zacne padat nebo prepisovat data za polem)

Nahlásit jako SPAM
IP: 62.168.56.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
Vladimir
~ Anonymní uživatel
31 příspěvků
30. 11. 2012   #7
-
0
-

Děkuji, a jak toho docílím?

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.102.225.–
zlz
~ Anonymní uživatel
634 příspěvků
30. 11. 2012   #8
-
0
-

Toto by snad mělo fungovat ve všem kompatibilním s Turbo Pascalem.

const
  MAX = 10000;

type
  TPole = array [1..MAX] of integer;
  PPole = ^TPole;

var
  pole: PPole;
  pole_pocet_prvku, pole_velikost_pameti, i: longint;

begin
  pole_pocet_prvku := 5000;

  if pole_pocet_prvku > MAX then
  begin
    writeln('To je moc! (max ', MAX, ')');
    exit;
  end;

  pole_velikost_pameti := pole_pocet_prvku * sizeof(integer);

  if pole_velikost_pameti > maxavail then
  begin
    writeln('Nedostatek pameti! (', pole_velikost_pameti, ' > ', maxavail, ')');
    exit;
  end;

  getmem(pole, pole_velikost_pameti);

  for i := 1 to pole_pocet_prvku do
    pole^[i] := i;
  for i :=  1 to pole_pocet_prvku do
    writeln('#', i, ':', pole^[i]);

  freemem(pole, pole_velikost_pameti);
end.
Nahlásit jako SPAM
IP: 78.156.159.–
zlz
~ Anonymní uživatel
634 příspěvků
30. 11. 2012   #9
-
0
-

I když ty asi dynamickou alokaci stejně nepotřebuješ.

const
  MAX = 10000;

var
  pole: array [1..MAX] of integer;
  pole_pocet_prvku, i: longint;

begin
  pole_pocet_prvku := 5000;

  if pole_pocet_prvku > MAX then
  begin
    writeln('To je moc! (max ', MAX, ')');
    exit;
  end;

  for i := 1 to pole_pocet_prvku do
    pole[i] := i;
  for i :=  1 to pole_pocet_prvku do
    writeln('#', i, ':', pole[i]);
end.
Nahlásit jako SPAM
IP: 78.156.159.–
Vladimir
~ Anonymní uživatel
31 příspěvků
30. 11. 2012   #10
-
0
-

Děkuji mnohokrát, zítra vyzkouším a dám vědět, jak to dopadlo.

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.102.225.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 12 hostů

Moderátoři diskuze

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032016 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý