Šikmý vrh s odporem vzduchu – Pascal – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Šikmý vrh s odporem vzduchu – Pascal – Fórum – Programujte.comŠikmý vrh s odporem vzduchu – Pascal – Fórum – Programujte.com

 

Vlákno bylo úspěšně vloženo.
Pokud sám přijdeš na řešení, nezapomeň ho sem přidat!
Brt0
Duch
23. 12. 2012   #1
-
0
-

Potřebovala bych pomoct. Mám v Pascalu naprogramovat šikmý vrh s odporem vzduchu v homogenním gravitačním poli Země pomocí Eulerovy metody. Nevíte někdo jak?

Nahlásit jako SPAM
IP: 178.77.238.–
JoDiK
~ Anonymní uživatel
987 příspěvků
23. 12. 2012   #2
-
0
-

#1 Brt
Vime.

1. Seženeme si a prozkoumáme veškerou potřebnou teorii kolem dané problematiky

2. Navrhneme algoritmus (nebo-li sepíšeme/nakreslíme/v hlavě představíme) co ten program bude všechno dělat a jak a rozdělíme si to na jednotlivé logické části

3. Postupně píšeme jednotlivé části programu a odlaďujeme případné chyby a skládáme celý program z těchto částí

4. Jsme-li začátečníci v programování, během tohoto procesu se naučíme spoustu nových věcí a často zjistíme, že by něco z toho programu šlo udělat lépe a mnohdy ho uděláme celý znovu a jinak.

Takže s čím potřebuješ pomoct? A neříkej, že se vším, takhle to nefunguje...

Jedině, že by ses nechtěla nic naučit, pak můžeš samozřejmě někoho poprosit, aby to udělal celé za tebe, ale k tomu nepotřebuješ žádnou pomoc...

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.103.233.–
Brt0
Duch
23. 12. 2012   #3
-
0
-

#2 JoDiK
Teorii jsem prostudovala a myslím, že princip Eulerovy metodu chápu. Dokonce už i mám modul, který počítá soustavu 4 diferenciálních rovnic prvního řádu a ten bych měla použít v programu, který spočte šikmý vrh s odporovou silou.Vzorec pro odporovou sílu je Fod = 0,5*C*S* ρ*v^2, kde je neznámá jen rychlost, zbytek jsou konstanty. A vzorce pro šikmý vrh jsou: x=xo +vo*t*cosα, y=yo+vo*t*sinα - 0,5*g*t^2. Nevím ale, jak mám napasovat vzorce pro šikmý vrh do programu, který využije tento modul.

Modul:

unit euler;

interface
type
  tvec4 = array [0..3] of real;
  tF = function(const Y : tvec4; const t : real) : tvec4;
  tvec = array of real;
  tmat = array of array of real;

procedure euler(const tmin,tmax : real; const nmax : integer;
    const Y0 : tvec4; F : tF; var t : tvec; var Y : tmat);


implementation
procedure euler(const tmin,tmax : real; const nmax : integer;
    const Y0 : tvec4; F : tF; var t : tvec; var Y : tmat);
var
  i,j : integer;
  dt : real;
  yy : tvec4;
begin
  t[0]:=tmin;
  for i:=0 to 3 do
    Y[0,i]:=Y0[i];
  dt:=(tmax-tmin)/nmax;
  for i:=0 to nmax-1 do begin
    t[i+1]:=t[i]+dt;
    for j:=0 to 3 do
      yy[j]:=Y[i,j];
    for j:=0 to 3 do
      Y[i+1,j]:=Y[i,j]+dt*F(yy,t[i])[j];
  end;
end;
end.

Nahlásit jako SPAM
IP: 178.77.238.–
JoDiK
~ Anonymní uživatel
987 příspěvků
23. 12. 2012   #4
-
0
-

#3 Brt

"Nevím ale, jak mám napasovat vzorce pro šikmý vrh do programu, který využije tento modul."

No - vzhledem k tomu že jsi neukázala ten svůj program, do kterého to chceš napasovat, tak opět těžko radit. U přejatých modulů je důležité jestli ho autor dostatečně popsal (okomentoval) tak, aby bylo jasné, jak ho použít...

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.103.233.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 4 hosté

Podobná vlákna

Prosím pomoc - šikmý vrh — založil Kharsh

SDL - šikmý pohyb? — založil vollf82

Bash - sort — založil nashe

Moderátoři diskuze

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý