Rozsáhlejší projekt.... – PHP – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Rozsáhlejší projekt.... – PHP – Fórum – Programujte.comRozsáhlejší projekt.... – PHP – Fórum – Programujte.com

 

Pixtr0
Newbie
30. 12. 2012   #1
-
0
-

Vážení programátoři měl bych na Vás dotaz ohledně rozsáhlejšího projektu. Vytvářím webovou aplikaci a dříve než začnu, rád bych si určil co všechno budu používat, abych to později nemusel předělávat.

Chvíli jsem se rozhodoval zda mám použít PHP (něco jsem v něm již dělal) nebo se začít učit ASP.NET. Nakonec jsem se rozhodl pro PHP, JS a AJAX jelikož si funkce a objekty stejně chci naprogramovat od začátku sám. Otázku bych však měl zda je nějaký velký rozdíl v rychlosti aplikace, která je napsaná v PHP a nebo v ASP? Popřípadě jestli ASP umí něco co PHP nedokáže? (vše v rámci výsledného kódu na stránce, ne z hlediska programování)

Dále bych chtěl znát Váš názor na získávání parametrů pro nastavení celého projektu z database (MySQL) nebo souboru INI. Co je podle Vás rychlejší a elegantnější? Bude se jednat především o cesty k layout souborům, uživatelské úrovně a tak dále...

Předem děkuji za Váš názor.

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.102.10.–
yetty
~ Redaktor
+5
Super člen
30. 12. 2012   #2
-
0
-

#1 Pixtr

Nakonec jsem se rozhodl pro PHP, JS a AJAX jelikož si funkce a objekty stejně chci naprogramovat od začátku sám.

Proč? Málokdo už nepíše webové aplikace pomocí některého z frameworků. Snad jen Jakub Vrána ;)

Otázku bych však měl zda je nějaký velký rozdíl v rychlosti aplikace, která je napsaná v PHP a nebo v ASP? Popřípadě jestli ASP umí něco co PHP nedokáže? (vše v rámci výsledného kódu na stránce, ne z hlediska programování)

Rozdíl v rychlostech je zanedbatelný. Věci náročnější na výpočty se stejně musejí psát v něčem jiném (typicky v céčku) a tak většinou rychlost aplikace závisí na rychlost SQL dotazů. A pokud se rozumně cachuje, tak už použitý jazyk nehraje téměř roli.

Dále bych chtěl znát Váš názor na získávání parametrů pro nastavení celého projektu z database (MySQL) nebo souboru INI. Co je podle Vás rychlejší a elegantnější? Bude se jednat především o cesty k layout souborům, uživatelské úrovně a tak dále

To je těžké říct - něco patří do databáze, něco do konfiguráku. Cesty bych do databáze nerval. Na to se hodí naučit se nějaký ten framework. Člověk tak alespoň trochu zjistí "jak se co dělá".

Nahlásit jako SPAM
IP: 46.23.51.–
Pixtr0
Newbie
30. 12. 2012   #3
-
0
-

#2 yetty
Díky za názor.

Já jsem to s těma vlastníma funkcema myslel spíš tak jako že při porovnání PHP a ASP.NET se každý zastává ASP tím, že se nemusí psát dlouhé funkce a že ASP umí všechno samo a tak....

Nad frameworkem jsem samozřejmě přemýšlel, jen se bojím že jeho pochopení a naučení my zabere takovou dobu jako kdybych si vlastni framework napsal postupně sám. Mám totiž jasnou představu co mají, které objekty dělat. Framework využiji asi spíš na pár složitějších funkcí.

U těch konfigurací se hlavně bojím rychlosti a zatížitelnosti database. Pomocí nastavení se totiž bude generovat každá stránka a tudíž by se do database muselo lest při každém zobrazení stránky. Částečné by se to taky dalo vyřešit pomocí sessions (třeba u uživatelů) ale někde jsem četl, že to není moc šikovný způsob z důvodu bezpečnosti.

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.102.10.–
yetty
~ Redaktor
+5
Super člen
30. 12. 2012   #4
-
0
-

#3 Pixtr

Já jsem to s těma vlastníma funkcema myslel spíš tak jako že při porovnání PHP a ASP.NET se každý zastává ASP tím, že se nemusí psát dlouhé funkce a že ASP umí všechno samo a tak....

Ono totiž ASP.NET je už jazyk (ASP) + framework (.NET). 

Nad frameworkem jsem samozřejmě přemýšlel, jen se bojím že jeho pochopení a naučení my zabere takovou dobu jako kdybych si vlastni framework napsal postupně sám. Mám totiž jasnou představu co mají, které objekty dělat. Framework využiji asi spíš na pár složitějších funkcí.

To frameworky špatně chápeš. Nejsou dobré kvůli složitějším funkcím. Ale kvůli každodennímu programování, ve kterém ti usnadní spoustu práce. Navíc ti dají určitou základní strukturu aplikace, díky které se bez větší snahy dokážeš i po roce v aplikaci vyznat.

Vsadím se, že framework bys nenapsal, rozhodně ne kvalitní a za čas, který bys potřeboval k naučení jeho základů. Frameworky za tebe řeší spoustu věcí. Od bezpečnosti, přes spolupráci s databází, konfiguraci...

Nahlásit jako SPAM
IP: 46.23.51.–
Pixtr0
Newbie
30. 12. 2012   #5
-
0
-

#4 yetty
Máš pravdu, teď jsem blíže koukal na nette a zjistil jsem, že jsem měl asi špatnou představu o frameworku jako takovém.

Samozřejmě jsem nemyslel naprogramovat cely framework    Jen to co by se týkalo aplikace...  

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.102.10.–
Šťouchal0
Stálý člen
31. 12. 2012   #6
-
0
-

Framework:

Asi budu vypadat jako další lobista Nette, ale úspěšně jej používáme u projektů s stovkami a tisícemi requestů / den na jednom serveru bez většího zatížení.

Práce s Nette je přímočará, doporučuji něco takového použít (nebo např. Zend či Symfony, bohužel s nimi v aktuálnějších verzích nemám žádné zkušenosti).

Konfigurace:

Tak jak píše@yetty, na něco se hodí konfigurační soubory (např. neon u Nette) na něco databáze. Například předávání závislostí se skvěle dělá (a případě nutnosti ladí) v neonu.

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.168.191.–
Nefaritus
~ Redaktor
+2
Posthunter
31. 12. 2012   #7
-
+1
-
Zajímavé

#2 yetty

Proč? Málokdo už nepíše webové aplikace pomocí některého z frameworků. Snad jen Jakub Vrána ;)

Jakub Vrána a taky Lukáš Churý 

Nahlásit jako SPAM
IP: 109.238.43.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 18 hostů

Podobná vlákna

C# projekt — založil staniji23

Projekt — založil Sinope

PROJEKT — založil BoBy

ZP Projekt v C++ — založil Hanz

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý