Operační systém C – C / C++ – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu
Reklama
Reklama

Operační systém C – C / C++ – Fórum – Programujte.comOperační systém C – C / C++ – Fórum – Programujte.com

 

Hledá se programátor! Plat 1 800 € + bonusy (firma Boxmol.com)
Jenkings
~ Anonymní uživatel
6 příspěvků
7. 1. 2013   #1
-
+2
-
Zajímavé

Zdravím.

Chtěl jsem si zkusit udělat vlastní operační systém.

Začal jsem shánět různé podklady na internetu, a něco málo jsem si vytvořil.

Systém umí pár věcí, ale bohužel jsem se dostal na hranici svých znalostí.

Programuji hlavně v C# ,Javě nebo pawn, ale s Céčkem moc zkušeností nemám.Proto bych rád našel někoho kdo by mi pomohl systém dále vyvíjet a pomohl mi se v C začít lépe orientovat.

Pokud by měl někdo zájem , kontaktujte mně prosím na adoksnaj(zavináč)gmail.com

Díky

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.113.165.–
Reklama
Reklama
crazy
~ Moderátor
+10
Grafoman
7. 1. 2013   #2
-
0
-

#1 Jenkings
už máš alespoň zavaděč?

Nahlásit jako SPAM
IP: 2001:718:2:2905:402a:3113...–
All you need is vision and time.
Jenkings
~ Anonymní uživatel
6 příspěvků
7. 1. 2013   #3
-
+1
-
Zajímavé

#2 crazy

Ano . mám zavaděč, dokonce i pár příkazů v konzoli.

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.113.165.–
kuto0
Newbie
8. 1. 2013   #4
-
0
-

Bezi ti to v real modu se segmentovanou pameti nebo 32 bit protected mode? Delal jsem takovou testovaci kostru systemu pro protected mode. Fungovala mi klavesnice a vypisy na obrazovku a kdyz jsem videl ze to funguje, tak jsem to odlozil.

Nahlásit jako SPAM
IP: 212.158.130.–
jenkings0
Duch
8. 1. 2013   #5
-
0
-

Ten můj je dělaný v Real mode, a pracuje s FAT12.

Má výpisy na obrazovku už vytvořené,umí i vypisovat do konzole barevně,plus je tam příkaz

na vypsání souborů ve složce a na prohlédnutí obsahu texťáku.

To bylo vše k čemu jsem sehnal podklady na různých anglických fórech atd.

Nahlásit jako SPAM
IP: 91.217.53.–
kuto0
Newbie
8. 1. 2013   #6
-
0
-

Tak ve tvem pripade muzes pouzivat sluzby biosu, tim to mas vsechno jednodussi. Tam by ti melo pro vetsinu potrebnych veci pro komunikaci s hw stacit nastudovat seznam biosovych sluzeb a jejich preruseni. V protected modu zadny bios neni, tam si musis napsat vsechno sam.

Nahlásit jako SPAM
IP: 86.63.210.–
jenkings0
Duch
8. 1. 2013   #7
-
0
-

to sice jo, ale tohle je můj první pokus o OS, takže ještě pořádně nevím co a jak, hlavně nějak "spáchat" ty základní fce je pro mně problém atd. Proto hledám někoho kdo by mi pomohl ,vysvětlil atd...

Nahlásit jako SPAM
IP: 91.217.53.–
kuto0
Newbie
8. 1. 2013   #8
-
0
-

Tak pomoct ti s tim nemuzu, ale kdyz se zeptas na konkretni vec, tak kdyz budu vedet, poradim. Ale jak jsem psal, delal jsem to v protected modu, takze jsem resil trochu jiny veci. Cim to prekladas?

Nahlásit jako SPAM
IP: 86.63.210.–
jenkings0
Duch
8. 1. 2013   #9
-
0
-

Toužívám starý dosovský kompilátor.

Turbo C

a Turbo ASM.

Jinak teď se peru s tím jak udělat fce na nějaký zápis do souboru a načítání ze souboru do proměnné.

Potom bych potřeboval nějak vyřešit "instalaci" programů, resp aby příkaz nebyl přímo součástí OS,ale spustil se jako samostatná aplikace.

Pak už bych popřemýšlel co konkrétně dál s tím systémem budu zamýšlet

Nahlásit jako SPAM
IP: 91.217.53.–
kuto0
Newbie
9. 1. 2013   #10
-
0
-

Tak se soubory ti moc neporadim. Souborovy system jsem neresil vubec, nepotreboval jsem ho. To co jsem delal, mel byt pocitac bez disku s jednou automatizacni kartou v isa slotu, na ktere byla epromka s bios modulem, ktery z tehle eprom natahnul i system, zavedl do pameti.

Spousteni prikazu, ktere nejsou soucasti jadra musis udelat ctenim souboru v nejakem formatu. Ve windows a dosu jsou to soubory s priponou exe a com a obsahuji nejdriv hlavicku a pak obsah, ktery musis prenest do pameti a udelat skok pro spusteni programu od mista v pameti, kam jsi nahral obsah toho souboru. Nevim ted z hlavy strukturu toho exe, ale to urcite najdes pro predstavu jak je to udelany. Myslim ze ten com je ale jednodussi. Riziko bude zasek toho programu. To se pak sekne cely OS. Kdybys chtel resit multithreading, musel bys vyuzit nejake pravidelne preruseni (bios ma jeden vyuzitelny casovac na vektoru 0x1c s periodou 55ms, ale da se prenastavit), a povesit na nej obsluhu os.

Nahlásit jako SPAM
IP: 212.158.130.–
jenkings0
Duch
9. 1. 2013   #11
-
0
-

OK, díky za rady, ale každopádně kdyby se našel někdo kdo by se ke mně chtěl přidat tak budu jedině rád ;)

Nahlásit jako SPAM
IP: 91.217.53.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 87 hostů

Podobná vlákna

Operacni system — založil Maxik

Operační systém v C# ? — založil Algon

Operační systém Pascalu — založil Anonymní uživatel

Operacni system na serveru — založil tobik

Moderátoři diskuze

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032016 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý