Float - jak získat "o stupeň větší číslo" – C / C++ – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu
Reklama
Reklama

Float - jak získat "o stupeň větší číslo" – C / C++ – Fórum – Programujte.comFloat - jak získat "o stupeň větší číslo" – C / C++ – Fórum – Programujte.com

 

Toto vlákno bylo označeno za vyřešené — příspěvek s řešením.
Hledá se programátor! Plat 1 800 € + bonusy (firma Boxmol.com)
yaqwsx+9
Posthunter
26. 1. 2013   #1
-
0
-

Ve svém programu potřebuji vyřešit iracionální nerovnici, která obsahuje výraz (a tento výraz obsahuje i její první derivace) 1/sqrt(promenna-parametr). Vzniká zde tedy podmínka promenna > parametr. Tuto nerovnici řeším Newtonovou metodou. Abych nerovnici mohl pomocí této metody vyřešit, musím se k proměnné příbližovat zleva, tedy můj odhad musí ležet v intervalu (parametr;promenna>, jinak se v další iteraci dostanu do situace, kdy promenná < parametr, což nelze odmocnit.

Výsledek leží v některých specifických případech velice blízko parametru. Proto se snažím můj odhad dělat co nejmenší (nesmí být však roven přímo parametru, abych nedělil nulou). Jak dostat co nejmenší číslo, které je zároveň větší než parametr? Tedy abych se pohyboval na hranicích přesnosti floatu.

Nebo lze moji rovnici vyřešit nějakou jinou numerickou metodou, kdy bych tento problém nemusel řešit?

Děkuji za odpověď.

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.160.44.–
Life is too short to remove USB mass storage safely...
Správný drsňák udělá z konzole cokoliv
Reklama
Reklama
Řešení
vitamin+8
Grafoman
26. 1. 2013   #2
-
0
-
Vyřešeno Nejlepší odpověď
Nahlásit jako SPAM
IP: 95.105.157.–
obfuscate: "The cruel god Malloc will strike you down. "
ZMeson: "That's the C god. C++ has a new god. "
yaqwsx+9
Posthunter
26. 1. 2013   #3
-
0
-

Díky, přesně tuhle funkci jsem hledal. Je mi však záhadou proč Visual Studio implementuje verzi pro double a verzi pro float má obsaženou pouze v C++AMP...

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.160.44.–
Life is too short to remove USB mass storage safely...
Správný drsňák udělá z konzole cokoliv
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 109 hostů

Podobná vlákna

Jak ziskat checkboxy — založil Gibon

Jak získat praxi a učit se v IT — založil Radek Hlaváček

Moderátoři diskuze

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032016 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý