Atmega přes LPT – Mikrokontroléry – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Atmega přes LPT – Mikrokontroléry – Fórum – Programujte.comAtmega přes LPT – Mikrokontroléry – Fórum – Programujte.com

 

Petr
~ Anonymní uživatel
746 příspěvků
30. 1. 2013   #1
-
0
-

Zdravím, 

jsem začátečník a prosím o radu jak naprogramovat Atmegu přes paralelní port (stk 200) na OS win7 64. Jediný program pro nahrátí kódu, který se mi podařilo nainstalovat je Avrdude. Jakýkoliv pokus o nahrátí kódu ale skončí chybovou hláškou:

avrdude: can't open device "giveio"

avrdude: failed to open parallel port "lpt1"

Giveio.sys jsem nainstaloval. Ve správci zařízení se paralelní port také zobrazuje normálně.

Nahlásit jako SPAM
IP: 82.144.130.–
30. 1. 2013   #2
-
0
-

Paralelní programování je popsané v datasheetu, většinou vyžaduje vyšší napětí a speciální programátor. Mnohem vhodnější je použít ISP, většinou je přes SPI nebo UART, pokud mají USB, je to přes něj, v takovém případě se obejdeš bez speciálního HW. Přes UART není potřeba žádný složitější HW, stačí MAX232 a připojit do COM portu. Pro naprogramování se pak používá FLIP, stáhneš ho ze stránek Atmelu. Pro programování přes SPI doporučuji nevyvíjet svůj programátor a raději použít programátor PRESTO od Asixu (www.asix.cz, stojí asi 2500,- Kč). Umí i 32-bitové AVR přes JTAG, 8051 a mnoho dalších.

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 188.95.60.–
Petr
~ Anonymní uživatel
746 příspěvků
30. 1. 2013   #3
-
0
-

Díky za radu, i když je mimo téma. Já se snažím nahrát do Atmegy8 primitivní program co rozsvítí LEDku pomocí pár drátů a LPT portu.

Jinak už sem vyzkoušel snad všechno možné i nemožné. Ani přes virtual PC s Win XP a s povolenym přístupem k LPT portu se mi nepodařilo byť jen získat přístup k tomu portu. Stáhnul jsem bezpočet všelijakých programů ke sledování LPT portu. z nichž většina ani nešla spustit a ty co šly, tak každej ukazoval jinej stav a ani jeden se neshodoval s realitou. Existuje nějaký způsob jak ověřit jestli je ten LPT port vůbec funkční? Budu vděčný za jakoukoliv radu. Sedím u toho skoro dva dny v kuse a nehnul jsem se z místa.

Nahlásit jako SPAM
IP: 82.144.130.–
30. 1. 2013   #4
-
0
-

Na tom, jak promitivní program chceš nahrát, nesejde. Musíš dodržet specifikace dané výrobcem v datasheetu. Pro sériové programování emulovat softwarově SPI na LPT bude pomalé a programování takto bude nespolehlivé. Pralelní programování potřebuješ 12 V. 

S LPT se pod Windows pracuje přes WinAPI. Tuším, že by měly fungovat funkce CreateFile(), WriteFile... ale asi by to chtělo nastudovat v dokumentaci popř na MSDN.

Vyvíjet svůj programátor nemá smysl. Každý procesor ikdyž od stejného výrobce to má jinak. Za čas, který si asi věnoval tomuto bádání, bys asi vydělal na hotový programátor .

http://www.stahuj.centrum.cz/…t-port-view/ by mohlo fungovat. Ověřit si funkčnost: z takového prográmku na port něco pošleš a log. sondou nebo voltmetrem "osaháš" stav na konektoru. LPT je choulostivý na přetížení, takže pozor na zkraty.

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 188.95.60.–
yaqwsx+9
Posthunter
30. 1. 2013   #5
-
-1
-
Mimo téma

#4 hlucheucho
Pleteš pojmy dohromady. Paralelní port nemá nic společného s paralelním programováním procesoru. Tazatel chce využít paralelní port a jeho výstupy a na něm "emulovat" sériovou komunikaci pro programování procesoru (ISP).

Kdysi jsem si s tímto způsobem programování pohrával, ale za to úsilí to nestálo. Pokud to i přesto chceš zkusit, tak zkus http://www.hw.cz/navrh-obvodu/software/avr-direct-lpt-programmer-30.html

Také bych takovému začátečníkovi nedoporučoval programátor za 2.5k, klidně si kup z eBay nebo Aukra USB ASP (lze sehnat za cenu pod 100 Kč)

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.160.32.–
Life is too short to remove USB mass storage safely...
Správný drsňák udělá z konzole cokoliv
30. 1. 2013   #6
-
0
-

#5 yaqwsx

"Pro sériové programování emulovat softwarově SPI na LPT bude pomalé a programování takto bude nespolehlivé."

Takže nepletu. Psal jsem o obou možnostech - o paralelním programování i o softwarovém emulování SPI, které je u AVR nejčastějším rozhraním pro programování. V obou případech vynaložené úsilí za to nestojí. PRESTO je do USB, stojí asi 2500,- Kč.

Nahlásit jako SPAM
IP: 188.95.60.–
yaqwsx+9
Posthunter
30. 1. 2013   #7
-
0
-

#6 hlucheucho

Omlouvám se, tuto tvoji větu jsem ve zmatku pojmů, které uvádíš přehlédl. Myslím, že už z dotazu bylo jasné, že dotyčný je začátečník, který by se rád naučil programovat MCU, a potřebuje nahrát do procesoru co nejjednodušeji program. Proto mi přišlo scestné mu povídat o paralelním programováním (které přímým připojením na LPT např. bez posuvného registru nezrealizuje - LPT nemá dostatek výstupů), natož ho odkazovat na WinAPI! Pokud má na počítači AVRDude, tak asi hledá hotové SW řešení a nehodlá vyvíjet vlastní ;)

Navíc u někoho, kdo chce zbatstlit programátor na LPT, předpokládám, že je začátečník a asi neví, jestli bude do budoucna MCU programovat - chce to zkusit. Proto bych mu rozhodně nedoporučoval programátor za 2.5k - až by ho to omrzelo, tak by mu těch peněz bylo líto...

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.160.32.–
Life is too short to remove USB mass storage safely...
Správný drsňák udělá z konzole cokoliv
KIIV
~ Moderátor
+43
God of flame
30. 1. 2013   #8
-
0
-

#6 hlucheucho
nicmene na  AT89S51/52 sem pouzival taktez 4draty a zem z lpt ... ucel to splnilo perfektne (stacil jeden program co to zvladal ovladat)  A zase tak pomaly to neni 100-200 khz se z toho vytahnout da - neprogramoval sem jich 1000 ale jednou za pul hodky, kdyz bylo co...

Kazdopadne postupne sem si nakoupil presto, vyrobil jtag-ice, nakoupil avr dragona (na debuging) a ted uz i hromady arduin a nejaky desky s armama.. draty z lpt sou pro lidi co nemaj penize na to utracet za takovy fajnovosti :D

(mimochodem zacinal sem s home made programatorem pro pic16f84 - akorat to nefungovalo s nicim dalsim jako 12f675)

Nahlásit jako SPAM
IP: 94.112.35.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
31. 1. 2013   #9
-
0
-

#8 KIIV
Deriváty 8051 se ve většině případů daly programovat přes UART. Pak stačilo přes MAX232 nebo ekvivalent připojit na COM (stačily RxD, TxD a GND) a stáhnout od Atmelu FLIP. Celé programování pak šlo udělat na nepájivém kontaktním poli. Jiné používali SPI jako např. 89LP4052 - na ty jsem si "slepil" programátor přes LPT. Když jsem pak chtěl programovat 89S8253, s emulováním SPI přes LPT jsem nepochodil. Po dlouhém bádání a dopisování s TP Atmelu jsem to vzdal a na jejich doporučení koupil PRESTO.

Luxusní jsou od Atmelu procesory s USB. Ty se programují přes něj a zdarma lze získat ovladače i utility pro naprogramování. Zatímco u 8051 se používal FLIP, pro 32-bitový AVR je jen utilita bez GUI. Pro značný počet parametrů (je toho asi na 2,5 řádku) je spuštění z příkazové řádky šílený.

S návody s internetu na simulátory EEPROM a programátory všeho možného moc dobré zkušenosti nemám. Často se výsledky liší kus od kusu, a že jsem smolař, tak ten nefunkční kus se "povedl" vždycky mně. Pak následovalo bádání a hledání datasheetech. Většina případů končila zjištěním, že autor něco nerespektoval. 

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.178.67.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 3 hosté

Podobná vlákna

LPT — založil dr.house11

LPT — založil alvr

LPT — založil Stefan

LPT Port — založil

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý