WPF – .NET – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

WPF – .NET – Fórum – Programujte.comWPF – .NET – Fórum – Programujte.com

 

Tazatel
~ Anonymní uživatel
17 příspěvků
19. 2. 2013   #1
-
0
-

Takže tak nějak se učím programovat, prošel jsem si základy snad všech jazyků postupně, teď se tak nějak rozmýšlím, jakým směrem se ubírat, kam věnovat všechen svůj volný čas? Teď už se jen rozmýšlím jen nad C++ a C# a pořád se nemůžu rozhodnout.  Dnes jsem pročítal vše co jsem našel (CZ i EN fóra), vím zhruba jaké jsou mezi jazyky zásadní rozdíly, takže co by jste doporučili s ohledem na budoucnost a pracovní příležitosti? Jaký  jazyk si myslíte, že je do budoucna rentabilnější?

Co se týká grafických nadstaveb, tak u C++ je asi jasné, že popřípadě OpenGL (že? ), co se týče C# je lepší se učit WinForms nebo WPF? Dnes jsem něco málo o tom přečetl a pokud začínám, tak má cenu asi WPF že?

Takže co by jste doporučili? C++, OpenGL vs C#, WPF

Díky za rady a názory, opravdu nevím co by do budoucna mohlo být rentabilnější ;)

Nahlásit jako SPAM
IP: 81.19.46.–
Mutagen0
Super člen
20. 2. 2013   #2
-
0
-

#1 Tazatel
Sice OpenGL nedělám takže nevím jakej by to byl rozdil, ale když už tak já bych asi pracoval s DirectX. Ale nevim, zda to je nejelepší řešení. Ale do budoucna myslím, že C++ by mělo větší cenu než C# (.NET), ale je to jenom doměnka, nejsem profesionál jen někdo kdo se tomu věnuje ve volný čas.

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.190.90.–
Evzen+2
Návštěvník
20. 2. 2013   #3
-
+1
-
Zajímavé

Ahoj,

toto téma se řeší celkem pravidelně asi na všech možných fórech a výsledkem není nikdy jednoznačné řešení, tím mám na mysli, uč se C++. 

První věc je, že ti ten jazyk musí sedět jako takový i když to není úplně podmínkou, protože to se taky nechá časem zvládnout. Programátora nedělá programátorem to, že zná syntaxi toho, či onoho problému, ale spíše schopnost zanalyzovat daný problém, nastínit možné cesty řešení, přesně vytyčit klady a zápory, aby se lidé, kteří programování vesměs nerozumí mohli rozhodnout. 

To máš jako když si jdeš koupit auto, taky se rozhoduješ dle určitých aspektů, cena, značka (renomé), motor, výbava, reference od známých. Prakticky i tohle vyžaduje zákazník a nejen ten, i tvůj přímý nadřízený bude často stavěn do pozice rozhodnout, kterou se půjde cestou.

Opačný případ je samozřejmě pro čistého kodéra, který "jen" datluje do klávesnice. 

Poslední dobou je to spíše tak, že čistý kodér jsi z počátku a postupně tě začnou zapojovat do odhadů, architektury a analýz.

Co se týče C#, tak syntaxe jazyka je jedna věc a zvládnutí technologií okolo je věc druhá. Víceméně, co jsem pochopil, tak si zkoušel jednotlivé jazyky jako takové a hodnotíš, ve kterém jazyce se ti píše lépe.

C# je jazyk velice podobný Javě, takže přechod mezi základem (podmínky, cykly, aj.) je otázkou měsíce (dvou). Tyto jazyky jsou dnes hojně využívány, ale zejména pro webové řešení. Dnes, v době obláčků, telefonů atd. se moc desktopové aplikace nevyvíjejí. To je určité nutné si uvědomit.

S jazykem C# (resp. .NET technologií) jsou pak spojeny technologie WPF/WinForms, ASP.NET/ASP.NET MVC, WebServices, Linq, Entity Framework, ADO, Html, JavaScript, CSS a v neposlední řadě znalost databází, pro .NET technologii asi nejvíce MS SQL.

Tím chci naznačit, že od znalosti syntaxe jazyka je ještě dlouhá cesta poznání k tomu, abys mohl reálně vyvíjet. Nemusíš se bát tou změtí písmenek a všelijakých zkratek, výsledkem je to, že umíš udělat aplikaci běžící lokálně na PC, webovou aplikaci, umíš se nějak připojit do DB, víš jak navrhnout slušnou aplikaci, databázi, máš ponětí, jak se tvoří design aplikací (jak web, tak desktop) a ten zbytek přijde sám.

Co se týče C++, tak to je jazyk, který dle mého názoru nikdy nezapadne, protože vždy bude typ sw, kde se klade důraz na rychlost, odezvu jako je třeba automobilový průmysl atd. I zde samozřejmě platí, že syntaxe není vše, protože nikdo si dneska nepíše vše od základu.

Nevýhodou pak je, že C++ je o řád výš, protože tady neexistuje něco jako Garbage Collector, vše si budeš muset naalokovat a uklidit sám.

Závěrem ti řeknu už jen jednu věc, ve výsledku budeš programovat v tom, za co tě budou platit v práci. Já začínal na Javě, pak se uvolnilo místo v .NET týmu a od ty době nedělám nic jiného :)

Evžen

Nahlásit jako SPAM
IP: 193.179.183.–
Evzen+2
Návštěvník
20. 2. 2013   #4
-
0
-

#3 Evzen
Nevýhodou pak je, že C++ je o řád výš

Tím jsem myslel ve smyslu složitosti jazyka. 

Evžen

Nahlásit jako SPAM
IP: 193.179.183.–
Vaizo0
Stálý člen
20. 2. 2013   #5
-
0
-

Já dám stejnou radu jako vždycky: Dělej, co tě baví nebo co si myslíš, že tě to bude bavit.
Jaký typ aplikací bys rád programoval? 
Zajímá tě víc Windows nebo Linux?

Předpokládám, že jsi stále ještě na škole. V takovém případě myslím není problém zvládnou dva jazyky na středně pokročilé úrovni.

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.93.127.–
Tazatel
~ Anonymní uživatel
17 příspěvků
20. 2. 2013   #6
-
0
-

Můj problém je v tom, že jsem se dostal ve firmě na IT oddělení a začal jsem programovat a v ASP.net a tedy i C# :-D nicméně mně vždy lákalo c++, proto tedy řeším, až jednou z této firmy budu odcházet (cca 2 roky), jestli pak pro mě bude užitečnější ten c#(a tedy věnovat se mu i ve volném čase), nebo se věnovat doma c++? 

Asi každý rozumně uvažující člověk by se učil a zdokonaloval v c# když je to jeho náplň, že? :-D

Nahlásit jako SPAM
IP: 194.138.39.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 3 hosté

Podobná vlákna

WPF — založil Genom

C# a WPF — založil Tomas

Dock ve WPF? — založil Anonymní uživatel

WPF UserControl — založil David Roško

Odborník na WPF — založil velurex

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý