zdravím. chtěl bych se zeptat, jestli by ste mi někdo neporadil jak pro 8051 vygenerovat signál s trojúhelníkovým průběhem s proměnou periodou. Teoreticky vím, že změna periody by šla měnit pomocí zpoždovací smyčky a určitě to pujde vygenerovat nějak s pomocí INC A, DEC A, CJNE a přes JZ a JNZ ... ale nějak se mi to nedaří poskládat tak aby to fungovalo správně. Hodnoty bych chtěl měnit od 0 do 255 a pak zas dolu. Díky
Fórum › Assembler
Generování trojúhelníkového průběhu
Pepo, a proč generuješ trojúhelníkový signál softwarově? Ten se nechá generovat analogově, operačními zesilovači z obdélníkového signálu. Obdélníkový sinál si vgeneruješ DDSkou a z něj odvodíš trojúhelník. Pro operáky maximálně můžeš z MCU nastavit přes digitální potenciometry offset a amplitudu , popřípadě také měnit náběžnou a sestupnou hranu trojúhelníku, takže přejdeš do pilovitého průběhu.
jen si tak hraju ... zatim to mam takhle ... ale v nule mi to skoci na 255 a pak z5 na 0 .. coz je blbe jinak to funguje ... testuju to v Logic analyzeru...
MOV P1,#00h
ADD A,#1
CJNE A,#0FFh,OPAK
OPAK: INC A
INC P1
JNZ OPAK
VEN: DEC A
DEC P1
JNZ VEN
SJMP OPAK
END
tak si to prochazej... zacnes nulou... pricitas a skoncis, kdyz dosahnes nuly... pak odecitas...
Přidej příspěvek
Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku
×Vložení zdrojáku
×Vložení obrázku
×Vložení videa
Uživatelé prohlížející si toto vlákno
Podobná vlákna
Formulář a zobrazení průběhu výpočtu — založil pifko
Generování článku z DB — založil Franceq
Náhodné generování — založil to_jsem_ja
Generování datumu — založil Figa