Funkce a procedury – Pascal – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Funkce a procedury – Pascal – Fórum – Programujte.comFunkce a procedury – Pascal – Fórum – Programujte.com

 

kozomelec
~ Anonymní uživatel
8 příspěvků
7. 3. 2013   #1
-
0
-

Zdravím, mám problém, napsal jsem tento program a ani se mi nezkompiluje.

Kompilátor hlásí chybu: project1.lpr(15,12) Fatal: Syntax error, ";" expected but "identifier SOUCETCELYCHCISEL" found

Nevíte v čem je problém? Děkuji předem

program project1;
var n:integer;

  function mocnina: integer;
    var vysledek,poc: integer;
   begin
     poc:=1;
    while poc<=10 do
     begin
       vysledek:=poc*poc;
       vysledek:=vysledek*poc;
       poc:=poc+1;
       write(vysledek);
     end;
  function SoucetCelychCisel: integer;
     var soucet,i : integer;
       begin
        soucet:=1;
        i:=1;
        while i<=n do
         begin
           soucet:=i+soucet;
           i:=i+1;
         end;
        SoucetCelychCisel:=soucet;
      end;
procedure NactiVstupOdUzivatele;
begin
   write('Zadej cele cislo n: ') ;
   read(n);
end;

begin
  write('Tento program vam vypise tabulku tretich mocnin cisel od 1 do 10');
  write(' + soucet vsech celych cisel od 1 do zvoleneho cisla n');
  writeln('treti mocnina cisel je: ');
  NactiVstupOdUzivatele;
  write(mocnina);
  write(SoucetCelychCisel);
end.
                    
Nahlásit jako SPAM
IP: 178.255.169.–
KIIV
~ Moderátor
+43
God of flame
7. 3. 2013   #2
-
0
-

kazdej begin musi mit prekvapive svuj end... nejsme v html..

Nahlásit jako SPAM
IP: 62.168.56.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
kozomelec
~ Anonymní uživatel
8 příspěvků
7. 3. 2013   #3
-
0
-

#2 KIIV
Děkuji moc. Nyní jsem program poupravil, vše jde, akorát tu mám takový malý detail.

Program mi vypíše mocniny od 1 do 10, ale mocninu čísla 10 mi vypíše 2x, jak mohu tento problém vyřešit? Děkuji

program project1;
var n:integer;

  function mocnina: integer;
    var vysledek,poc: integer;
   begin
     poc:=1;
    while poc<=10 do
     begin
       vysledek:=poc*poc;
       vysledek:=vysledek*poc;
       poc:=poc+1;
       writeln(vysledek);
     end;
    mocnina:=vysledek;
   end;
  function SoucetCelychCisel(n: integer): integer;
     var soucet,i : integer;
       begin
        soucet:=0;
        i:=0;
        while i<=n do
         begin
           soucet:=i+soucet;
           i:=i+1;
         end;
        SoucetCelychCisel:=soucet;
      end;
procedure NactiVstupOdUzivatele;
begin
   write('Zadej cele cislo n: ') ;
   read(n);
end;

begin
  write('Tento program vam vypise tabulku tretich mocnin cisel od 1 do 10');
  write(' + soucet vsech celych cisel od 1 do zvoleneho cisla n');
  writeln('treti mocnina cisel je: ');
  NactiVstupOdUzivatele;
  writeln('Tabulka mocnin: ');
  writeln(mocnina);
  writeln;
  writeln('Soucet celych cisel je: ',SoucetCelychCisel(n));
end.  
Nahlásit jako SPAM
IP: 178.255.169.–
KIIV
~ Moderátor
+43
God of flame
7. 3. 2013   #4
-
0
-

no vypisujes uvnitr funkce a na konci vratis posledni cislo .... a to pak jeste vypises v te casti pod "Tabulka mocnin: "

Nahlásit jako SPAM
IP: 62.168.56.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
kozomelec
~ Anonymní uživatel
8 příspěvků
7. 3. 2013   #5
-
0
-

#4 KIIV
Díky moc za radu!

Nahlásit jako SPAM
IP: 178.255.169.–
KIIV
~ Moderátor
+43
God of flame
7. 3. 2013   #6
-
0
-

takze bud z toho udelas proceduru, nebo vyhodis cyklus a vypisy z funkce a udelas z ni treba   treti_mocnina prijimajici jedno cislo, ze ktereho pak udela treti_mocnina := x*x*x;

Nahlásit jako SPAM
IP: 62.168.56.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 7 hostů

Podobná vlákna

Procedury a funkce — založil xy3000

Procedury a funkce — založil Tomas

Úkol na procedury a funkce — založil Malirka

Procedury — založil Akk

Moderátoři diskuze

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý