HW programátor vs SW programátor – Vzdělání – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

HW programátor vs SW programátor – Vzdělání – Fórum – Programujte.comHW programátor vs SW programátor – Vzdělání – Fórum – Programujte.com

 

KervilH
~ Anonymní uživatel
5 příspěvků
7. 3. 2013   #1
-
0
-

Ahoj,

studuji informatiku a nyní mám možnost zvolit si specializaci buď přímo na software či na harware. Obor "Software" v podstatě nabízí podrobnější výuku programovacího jazyku Java, databáze a nějaké prvky z umělé inteligence (např. v PC hrách). Obor "Hardware" je zase o programování v jazyku C/C++, programování mikrokontrolérů (procesor ARM, ...), pohled do elektroniky a architektury PC (automatizace).

Baví mě v podstatě věci z obou oborů, ale já si mohu vybrat jen jeden (nechci studovat dva obory zároveň, či si druhý obor časem dodělat). Rozhoduji se tedy podle budoucího uplatnění. Chtěl bych se Vás tedy zeptat, jaký obor je z hlediska finančního ohodnocení v praxi lepší? Programování jednočipů asi moc lidí neumí, takže by v tom mohla být určitá výhoda, ale na druhou stranu, když se podívám na webové stránky nabízející práci, tak s největším platem všude vede programátor Java. Budu rád, když se se mnou podělíte o zkušenosti. Děkuji Honza

Nahlásit jako SPAM
IP: 147.228.209.–
KIIV
~ Moderátor
+43
God of flame
7. 3. 2013   #2
-
0
-

prvni se muzes velice snadno doucit i sam...  v druhem se urcity nakopnuti spravnym smerem vcelku i hodi (ale samozrejme se to da naucit taky i bez skoly)

+ ja osobne se jave vyhejbam jak jen to jde...

Nahlásit jako SPAM
IP: 94.112.35.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
KervilH
~ Anonymní uživatel
5 příspěvků
7. 3. 2013   #3
-
0
-

#2 KIIV
Chápu správně, že doučit snadno se lze databáze, Javu.. tedy "Software"? Řeší se v praxi hodně, jakou specializaci (obor) daný člověk má? Např. kdybych měl vystudovaný "Hardware", jestli by nebyl problém s uplatněním v čistě softwarové firmě? Nebo je možné že to může být bráno jako výhoda, že bych znal i tu nižší uroven?

Nahlásit jako SPAM
IP: 147.228.209.–
KIIV
~ Moderátor
+43
God of flame
7. 3. 2013   #4
-
0
-

V praxi se resi spis "rychlost reseni zadani" (tak trosku bokem je to i rychlost chapani a uceni)

Kazdopadne vetsinou neni potreba ucit se neco moc do podrobnosti, kdyz vis kde co hledat a tak...

(horsi sou spis implementace ruznejch protokolu ... takovej diameter to je porod)

Nahlásit jako SPAM
IP: 94.112.35.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
KervilH
~ Anonymní uživatel
5 příspěvků
7. 3. 2013   #5
-
0
-

#4 KIIV
Ok. Ještě dotaz - když mám na výběr zvolit si programovací jazyk, který je v dnešní době nejlepší umět?

Nahlásit jako SPAM
IP: 147.228.209.–
KIIV
~ Moderátor
+43
God of flame
7. 3. 2013   #6
-
0
-

idealne vic...  ja znam od pascalu, C, C++, php, perlu na rozumny urovni, az po takovy, o ktery sem jen zavadil (tcl, python, lua, ....) a proste neni problem podle potreby menit

a prevazne programovani pod linuxem, site, vicevlaknove aplikace, databaze, zpracovani dat a tak...

Nahlásit jako SPAM
IP: 94.112.35.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
KervilH
~ Anonymní uživatel
5 příspěvků
8. 3. 2013   #7
-
0
-

#6 KIIV
Mohl bych se zeptat, proč se vyhýbáš Javě? Přijde mi, že jí cpou studentům na jakýkoliv informatický univerzitě..

Nahlásit jako SPAM
IP: 147.228.209.–
yaqwsx+9
Posthunter
8. 3. 2013   #8
-
+2
-
Zajímavé

#7 KervilH
"Klep klep" - " Kdo tam?" - dlouhá pauza - "Java".

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.160.53.–
Life is too short to remove USB mass storage safely...
Správný drsňák udělá z konzole cokoliv
KIIV
~ Moderátor
+43
God of flame
8. 3. 2013   #9
-
0
-

asi sem si kvuli takovy ty reklame jak je uzasna a tak udelal uz na vejsce k ni nechutenstvi :D

sice tak strasne pomala neni jak tu je zmineno, ale s podobnejma vecma je to tak 3-5x pomalejsi nez C++

samozrejme pokud bude srovnavaci programy delat javista, tak to naprogramuje tak uzasne, ze to najednou vyjde pomalejsi v C++ :D

co na ni nemam opravdu rad, je ta spotrebovavana pamet... mame v praci soft na jave a aby to zvladlo 3-5tisic transakci za vterinu, potrebuje to asi 40GB ram

prakticky ten samej predchudce v C++ behal na slabejch HPUX masinach s par GB ram a jeste to zvladalo nasobky transakci najednou (ale zase tam byly nejaky drobnosti co to dokazaly polozit jen posilanim par snmp alarmu za vterinu kdyz neco vypadlo :D)

Nahlásit jako SPAM
IP: 94.112.35.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
RomanZ
~ Anonymní uživatel
272 příspěvků
8. 3. 2013   #10
-
0
-

Kdybych pro mne byly oba obory rovnocenné a chtěl se naučit oba, tak na škole bych dal přednost hardware. Software bych se doučil samostudiem doma.

Ke studiu software Ti stačí knížky, internet, PC už máš a Java, Visual Studio, MS SQL Server i Oracle jsou pro studium ke stažení zdarma.

Ke studiu hardware potřebuješ to hardware a spoustu dalšího vybavení (nářadí, nástroje pro diagnostiku). Je to spousta drahých věcí a při studiu si na tom obvykle jen něco vyzkoušíš a už to pak nepotřebuješ, tak je zbytečné a drahé si to kupovat domů. A na školách je to vybavení k dispozici. Můžeš se dokonce přihlásit na pomvěda a dostaneš se pak i k hračičkám, které se běžným studentům neukazují, nebo se v rámci praxe či diplomky dostaneš přímo do firem. Moje zkušenost je, že jako student máš všude dveře otevřené, všechno Ti ukážou a se vším ochotně poradí - po skončení studia na Tebe nikdo nebude mít čas a firmy Tě nikam nepustí, neboť to už berou jako průmyslovou špionáž.

No a kdybych se měl rozhodnout jen pro jeden obor, tak software. Ale to už je individuální, oboje je pěkná práce. A v obojím je stále silnější konkurence.

Nahlásit jako SPAM
IP: 90.176.60.–
KIIV
~ Moderátor
+43
God of flame
8. 3. 2013   #11
-
0
-

#10 RomanZ
S tou silnejsi konkurenci tolik nesouhlasim...  Vzhledem k urovni skolstvi a "chute se cokoliv ucit" je sice "programatoru" vice ale uroven je priserna... (opravdu dobrejch programatoru zustava vcelku stabilni mnozstvi, akorat pribejvaj lidi co do toho fusujou)...  A ty urovni taky zrovna nepomaha ze spousta zacina zrovna na jave.. nedelaj nic jinyho nez lepeni kodu a kdyz neco nenajdou v knihovnach, jsou ztraceni :)

Proto sou taky cim dal zdlouhavejsi testy na pohovorech (podle me trivialni), ale amatery to odfiltrovat dokaze

Nahlásit jako SPAM
IP: 62.168.56.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
KervilH
~ Anonymní uživatel
5 příspěvků
13. 3. 2013   #12
-
0
-

Jen tak pro zajímavost, jaký platy mají v ČR programátoři? Hraje velkou roli, jestli má člověk vysokou školu? Případně jaká profese v IT je nejlépe placená (já mám za to, že je to programátor)?

Nahlásit jako SPAM
IP: 37.188.237.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 1 host

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý