Jak změřit proud pomocí napětí? – Analogová technika – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu
Reklama
Reklama

Jak změřit proud pomocí napětí? – Analogová technika – Fórum – Programujte.comJak změřit proud pomocí napětí? – Analogová technika – Fórum – Programujte.com

 

Hledá se programátor! Plat 1 800 € + bonusy (firma Boxmol.com)
Luke
~ Anonymní uživatel
32 příspěvků
21. 3. 2013   #1
-
0
-

Zdravím, řeším otázku, jak změřit proud v obovodu mám-li měřící přístroj, který umí pouze měřit napětí. Jak nejejdodnušeji to vyřešit za pomoci nějakého hw? Matematickou korekci z napětí na proud není problém. 

Díky

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.128.150.–
Reklama
Reklama
hlucheucho+10
Posthunter
21. 3. 2013   #2
-
0
-

Slyšel jsi někdy slovo bočník? Pak ještě ohmův zákon a víc nepotřebuješ.

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.178.67.–
Luke
~ Anonymní uživatel
32 příspěvků
21. 3. 2013   #3
-
0
-

#2 hlucheucho
No slyšel. A jak bych to měl udělat? Jak velkej odpor tam dát, potřebuju mít co nejmenší odchylku.Jde mi o přesnost.

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.128.150.–
KIIV+42
God of flame
21. 3. 2013   #4
-
0
-

jde o par drobnosti:

jaky proud tam tece?

jakou presnost a minimalni rozsah ma voltmetr?

podle toho se pak bere bocnik...

Nahlásit jako SPAM
IP: 62.168.56.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
Luke
~ Anonymní uživatel
32 příspěvků
21. 3. 2013   #5
-
0
-

#4 KIIV
Proud poteče max. 4A a rozsah voltmetru je 0-10V a přesnost nevím. Je to měřící karta takže asi docela velka.

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.128.150.–
KIIV+42
God of flame
21. 3. 2013   #6
-
0
-

to je nejmensi rozsah voltmetru? To nemas moc dobry...  mozna jeste predzesilovac..

kazdopadne obvykle voltmetry, co se na to pouzivaji maji treba 200mV maximalni rozsah... pak se da odpor  50miliOhmu a 4A mas pak na maximalni vychylku

Nahlásit jako SPAM
IP: 62.168.56.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
Luke
~ Anonymní uživatel
32 příspěvků
21. 3. 2013   #7
-
0
-

No je to USB měřící karta takže napětový rozsah je automatický ne? Když na to přivedu napětí tak mi to ukazuje hodnotu na 5 desetinných míst.

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.128.150.–
hlucheucho+10
Posthunter
21. 3. 2013   #8
-
0
-

Jaké má rozsahy, přesnost atd najdeš v dokumentaci použitého přístroje. Bočník převádí proud na napětí. Odpor bočníku spočítáš z ohmova zákona na základě měřeného proudu a napětí na bočníku, které má tomuto proudu odpovídat.  Bočník být přesný nemusí, stačí pak provést kalibraci podle ampérmetru který má o třídu vyšší přesnost než chceš dosáhnout. U USB voltmetru je třeba brát v úvahu i na jakém potenciálu je měřený obvod. Např pokud je vstup USB voltmetru spojen s kostrou PC nelze měřit proud v síťových obvodech.

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.178.67.–
Luke
~ Anonymní uživatel
32 příspěvků
21. 3. 2013   #9
-
0
-

A nebylo by nejjednoduší koupit proudový transoformátor? Pokud vím tak ten dává nějaké napětí při určitém protékajícím proudu. Takže vlastně byho stačilo prostrčit drátem a přepočítat napětí které bych na něm změřil na něm na proud?

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.128.150.–
KIIV+42
God of flame
21. 3. 2013   #10
-
0
-

no to samozrejme nahazuje dalsi vec co tu vubec nepadla:  stejnosmerny proud ci stridavy? Pro stejnosmerny se muzes proudovym transformatorem tak maximalne skrabat na hlave

Nahlásit jako SPAM
IP: 62.168.56.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
Luke
~ Anonymní uživatel
32 příspěvků
21. 3. 2013   #11
-
0
-

Jo tak to nic, už jsem si taky právě zjistil, že je to jen na střídavý takže to beru zpět. A nic podobného a elegantního jako ten transformátor na stejnosměrné nejde koupit?

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.128.148.–
KIIV+42
God of flame
21. 3. 2013   #12
-
0
-

#11 Luke
ne...

je tu jeden z dalsich zpusobu - hallovy sondy...  nebo primo zajimavy cipy jako  ACS712... ty maj velkej rozsah ale tim padem i pomerne maly rozdily napeti treba 100mV na amper u +- 20A verze...  5A verze asi 333mV (ted uz nepamatuju presne)  ale vyhoda je galvanicke oddeleni a naprosto zanedbatelny odpor v obvodu

Nahlásit jako SPAM
IP: 62.168.56.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
Luke
~ Anonymní uživatel
32 příspěvků
21. 3. 2013   #13
-
0
-

Kolik to koštuje a kde se to dá koupit? Na google jsem nic českého nenašel.

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.128.152.–
KIIV+42
God of flame
Nahlásit jako SPAM
IP: 94.112.35.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
remmidemmi0
Super člen
7. 5. 2013   #15
-
0
-

Ty ACS obvody mají menší problém, dobře měří přmo proudy od 100mA výše, třeba když s nimi chceš měřít do 4A, ale v momentě, kdy máš odběr třeba 10mA, potřebuješ k nim udělat zesilovač. Jinými slovy, problémy jou s přesností okolo nuly (bez použití zesilovače).

Nahlásit jako SPAM
IP: 194.228.20.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 2 hosté

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032016 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý