Zdravím,
nenapadá mě, kam příspěvek zařadit, tak jej dávám sem.
Studují počítačovou lingvistiku na MU a v jednom z předmětů jsem narazil na příklad, se kterým si nevím rady. Nevím si s ním rady z několika důvodů. Programoval jsem naposledy asi 4 roky zpátky, základy v C a JAVA (podmínky, cykly). Tudíž regulerně programovat ani neumím. Druhým problémem je ten, že vlastně ani tak nejde o pravý programátorský příklad, kde by problém případně spočíal jen v logickém řešení a jeho interpretaci v rámci prog. jazyka, nicméně jde spíše o práci v UNIXovým prostředí, se kterým zrovna nejsem kamarád, ačkoliv znám příkazy i jejich všemožné nádstavby (díky Google), nepodařilo se mi zadání uspokojivě vyřešit. Už se přespříliš vykecávám, takže přejdu k samotnému zadání:
"Sestavte sadu unixových příkazů, kterými ze slovníku slov.txt (vertikální) vyberete slova, která začínají velkým písmenem a zároveň ve slovníku není totéž slovo začínající malým písmenem".
Naprogramovat to není dokonce i pro mě nic tak složitého, ale dojít k výsledku jen kombinací příkazů v Unixu? (ani bash a pod. není povolen). Takovou sadu příkazů se mi jednoduše sestavit nepodařilo. Závěrem - vertikálním slovníkem se myslí soubor, jenž obsahuje jedno slovo na řádek. Termínem "vyberte slova" je myšleno vypsat je na výstup.
Kdyby se tu našel někdo, kdo by mi s příkladem pomohl a vysvětlil, jak k řešení došel, což je samozřejmě neméně podstatná věc, byl bych nesmírně vděčen :) předem moc díky
S pozdravem
T.N.