Efektivita práce – PHP – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Efektivita práce – PHP – Fórum – Programujte.comEfektivita práce – PHP – Fórum – Programujte.com

 

Šťouchal0
Stálý člen
15. 7. 2013   #1
-
0
-

Ahoj,

1/ co vám nejvíce pomohlo se zlepšením efektivity při práci (rád uslyším jak obecné typy, tak tipy zaměřené na technologie - primárně PHP).

2/ jak si sami / vedení (oddělení firmy) určuje, testuje a představuje efektivitu?

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.177.8.–
Curo
~ Šéfredaktor
+8
Hero
15. 7. 2013   #2
-
0
-

#1 Šťouchal
Dobré pití a hudba :-)

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.235.31.–
Guitar Hero Master, Project führer & zdejší čaroděj.
Sleduj mě na twitteru – @lukaschury.
yetty
~ Redaktor
+5
Super člen
15. 7. 2013   #3
-
+1
-
Zajímavé

1/ co vám nejvíce pomohlo se zlepšením efektivity při práci (rád uslyším jak obecné typy, tak tipy zaměřené na technologie - primárně PHP).

Z těch technických věcí: 

  1. opuštění PHP a přechod na Python/Django ;).
  2. pronikání do tajů vimu - o něj to platí obzvlášť, ale dá se to říct o každém editoru: až když se ho naučíte používat, je vám k něčemu.
  3. různé analyzátory kódu a podobné věci.
  4. Git - při práci v týmu i bez něj.

a z těch netechnických:

  1. Časté pauzy - technika Pomodoro (http://tomato.es)
  2. Pohyb (v nejhorším případě http://www.7-min.com/)
  3. Vypnutí veškerých komunikačních zařízení. 

Nahlásit jako SPAM
IP: 46.23.51.–
Šťouchal0
Stálý člen
16. 7. 2013   #4
-
0
-

#3 yetty
1. Python - mohl bys to prosím rozvést? Co Tě na PHP brzdilo a jak to Python vyřešil? (celkem mě Python láká, viděl jsem v ČR zajímavé firmy, které v něm dělají  - ale na druhou stranu v PHP dokáži již celkem mnoho, dnes - když už máme konečně Composer a nástroje pro rozumné testování, tak mi to příjde slušné)

2. dobrý tip - zatím jsem s ním dělal jen na vzdáleném serveru (tam nic jiného není)

3. vyzkouším a zkusím připojit k automatickému deploy

4. to naprosto souhlasím - jaké workflow využíváš? (my jsme v týmu 2, ale i tak se nám osvědčil feature-branch vývoj)

netechnické - vyzkouším

Mockrát Ti děkuji :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.177.8.–
yetty
~ Redaktor
+5
Super člen
16. 7. 2013   #5
-
+1
-
Zajímavé

#4 Šťouchal
Rozvedu, rád. Dokonce jsem už měl na tohle téma připravený článek, ale pak vyšel tenhle od Honzy Javorka, tak budu ten svůj muset přepsat, aby se tolik nepřekrývaly.

Musím uznat, že za posledních pár verzí se PHP znatelně posunulo. Jenže já se rozhodoval v době, kdy ještě nebyly namespace, composer byl možná v plenkách a PHP trpělo hroznou vnitřní roztříštěností. Plus pár vlastností jazyka, které se sice dají přežít, ale nejsou příjemné.

První krok byl, že jsem začal zkoušet frameworky - v PHP to bylo Nette, v Pythonu Pylons a pak hlavně Django. Možná to bylo spíše subjektivní, ale ty v Pythonu mi sedly mnohem víc. U Nette mi přišla adresářová struktura příliš roztahaná a v té době byla ještě mizerná dokumentace. 

A co v současnosti vidím za hlavní výhody?

  1. Subkultura různých rozšíření je v Pythonu/Djangu mnohem větší a kvalitnější. Spoustu věcí je zbytečné znovu psát - od aplikace pro registraci uživatelů, přes vytváření náhledů, až třeba k stromovým strukturám.
  2. Díky PEP8 je svět Pythonu konzistentní. I když používáš spoustu rozšíření, můžeš se spolehnout, že pojmenovávají metody stejným stylem, že tě nečeká žádné velké překvapení a podobně. Lépe se i začleňují různé snippety.
  3. Vůbec Python jako jazyk je mi svou filozofií a podobou mnohem bližší než PHP. Ale to je čistě subjektivní.
  4. Je pravda, že Composer moc vyzkoušený nemám, ale u jeho obdoby v Pythonu - u pipu si nemám na co stěžovat.
  5. Nevím, jak se v Nette řeší migrace databáze a dat, ale od doby, kdy používám South, to přestalo bolet.

Kdybych měl uvést jeden hlavní důvod, proč mne PHP brzdilo, tak je to asi právě nedostatkem různých balíčků, kvůli kterým jsem vždy musel znovu vynalézat kolo.

Pokud ti mohu dát radu, tak Python alespoň zkus. Nejsem fanatik a netvrdím, že je to ta nejlepší volba a jediná správná ;) Ale kolik jazyků umíš, tolikrát jsi člověkem a každý další trochu rozšíří tvé programátorské obzory. Plus to, že to může být i tvoje jistá konkurenční výhoda :) A u PHP můžeš zůstat.

U Gitu používáme trochu upravené gitflow workflow. S tím, že na commity v production branchi máme navázaný hook, který nám změny automaticky deployne na server. 

Nemáš zač ;)

Nahlásit jako SPAM
IP: 46.23.51.–
Šťouchal0
Stálý člen
16. 7. 2013   #6
-
+1
-
Zajímavé

#5 yetty
S obecnými věcmi naprosto souhlasím (že každý jazyk / paradigma rozšíří znalosti a může pomoci v jakémkoliv technologii).

Python určitě vyzkouším - měl jsem to v plánu, tak nyní mám o důvod víc. Podívám se i na aplikace co jsi poslal.

Děkuji :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.177.8.–
peter
~ Anonymní uživatel
3981 příspěvků
16. 7. 2013   #7
-
-1
-
Mimo téma

Ja treba s pythonu nadseny nejsem. Dokumentace k nicemu, priklady veskere zadne (ale pomalu se zlepsuje). Zlate php. Pouzivam ho jen pro preprogramovani sablon v cms Plone. Je to neco strasneho.
U te dokumentace jde hlavne o to, ze ta funkce je nejak navrzena, treba lambda. Ale uz tam nejsou priklady pouziti, kde bych si vybral mi nejblizsi priklad a ten si upravil. Z dokumentace totiz neni jasne, kde vsude se lambda a jak da pouzit, kombinovat. Proti tomu v online dokumentaci php je obvykle nekolik prikladu od uzivatelu a zbytek se da dogooglovat. Tim mne python zcela odradil.

Cisty python ani frameworky jsem nezkousel. Ano, u PHP mne stve prave to, ze vetsinu veci si musim programovat. V dobe, kdyz jsem zkousel nette jsem zjistil, ze bych musel pulku frameworku preprogramovat, protoze takova prkotina, jako treba mezera na zacatku passwordu tam nesla, musel by se cely script predelat (on ma pro password urcite povolene znaky a tusim i trim tam pouzil). V php 4 i 5 je trosku binec, spousta veci se vyvijela leta. Tusim 6 a 7 by melo byt mnohem logictejsi. Kdezto python je pomerne novy jazyk, to bych asi nesrovnaval.

Na ruzne frameworky se totiz neda spolehnout, ze budou delat presne jen to, co maji. Obvykle schazi osetreni vstupnich hodnot, chyb a pod. Nette treba uz v te dobe melo chyby pomerne zmaknute. Navic dokazalo sloucit js, css do jednoho souboru. A to treba i kontroly formularovych policek. Coz je pro kesovani naprosto fajn vec.

"kolik jazyků umíš, tolikrát jsi člověkem" - tak diky stredni skolo, v zivotopise uvadim asi 10 jazyku, jako treba assembler, packal a jine :)
Ale je fakt, ze mam ted jakousi predstavu, co mi na danem jazyku nesedi a co naopak je super.
Treba assembler je paradni jazyk, zcela presne vis, co se deje, pekne se to trasuje, jednoduche kratke prikazy. Ale, kdyz mas udelat neco slozitejsiho, je to halda neprehledneho kodu, vyzaduje to ohromnou schopnost se orientovat.
Udelal jsem treba jeden programek v asp.net c#. Je to podobne jako php. Framework byl plny chyb pro html a pak neslo pouzit na to js. Proste autor o html/css/js vedel prd a jen si to prizpusobil pro html. Navic, vetsina funkci mela dlouhe nesrozumitelne nazvy, kazde slovo jinaci. Bez slovniku si ani neskrtnes. To, co se v php4/5 jmenuje jednim slovem se v asp jmenuje trislovne :)
Podobne neduhy jako asp ma java. Navic, pro kompilaci programu je treba mit masivni ibm programy, ktere maji jednak megace na disku, druhak desne zatezuji pri provozu prostredky a do tretice, maji furu problemu :) Strasne spatne se to obsluhuje. Presto spousta lidi javu doporucuje, ze se v ni dela dobre. Treba je to jen propaganda, nabor programatoru, nadsencu. Ale opet jsem v tom nic moc nedelal.

Takze, celkove bych se nevyjadroval k tematu ani vyhodam python / php, protoze o tom zas tak moc nevim. Jenom mam jakysi vzdaleny pohled a prozatim se mi lepe pracuje s php. Ale uz zvazuji i vlastni framework, kde se budu snazit spoustu funkci zkratit na 3-5 pismenne nazvy jako v asm jsou 2-3 pismenne pro 16 bit stroje.

Nahlásit jako SPAM
IP: 193.84.207.–
peter
~ Anonymní uživatel
3981 příspěvků
16. 7. 2013   #8
-
0
-

Co se tyce efektivity ve firme, tak to funguje obvykle tak, ze to nejaky clovek navrhne, prida grafiku a programatori to jen naprogramuji. Kdyz neco nevi, treba na jake znaky kontrolovat formular, resi to s navrharem. Ze se pak fakt zabyvaji jen tim zprovoznenim. Kdyz to funguje spatne, je to problem navrhare, udela jiny navrh, a predela se to.

Mne obvykle treba trapi, kdyz si to zakaznik nejak vymysli a ja uz do predu tusim, ze tady bude problem, tady a tady a ze to budu nejspis do tydne predelavat. Snazim se mu to rici, ale on se snazi prosadit svou. Tim mu naznacuji, ze jeho napad je k nicemu, vlastne ho urazim. Tak s tim se proste netrapis, udelas to podle pozadavku.

Nahlásit jako SPAM
IP: 193.84.207.–
yetty
~ Redaktor
+5
Super člen
16. 7. 2013   #9
-
+1
-
Zajímavé

#8 peter

Sorry, nedá mi to - vím, že tohle vlákno je o něčem jiném než o Pythonu, ale... To jsou vyložené bláboly a páté přes déváté :) 

Většina z toho, co tvrdíš, je přinejmenším sporná, ne-li úplně chybná. Dokumentace Pythonu není možná tolik vhodná pro lepiče kódu, kterým nestačí popis toho, co funkce dělá a potřebují mít co zkopírovat. 

Na různé frameworky spoléhá leckdo. Kvalitní framework je pokrytý testy, bezpečnostní otázky řeší lépe a rychleji, než by to jedinec sám dokázal. 

Mimochodem Python je o čtyři roky starší než PHP ;) (zdroj Wiki)

Tvrdit, že autoři .NET nerozumí html a javascriptu je přinejmenším úsměvné :) Stejně tak tvé výroky k Javě. Na ten tvůj framework bych byl docela zvědavý ;)

Nahlásit jako SPAM
IP: 46.23.51.–
peter
~ Anonymní uživatel
3981 příspěvků
17. 7. 2013   #10
-
0
-

To by byla dlouha debata. Predevsim bych vyvratil tvrzeni o tom asp. Ja mluvil o frameworku v asp, co mi dali k pouziti. V pythonu jsem nasel tez par dobrych vychytavek. Ale mi treba vic sedlo php. Frameworky, na ktere jsem narazil ja, teda nic vychytane poradne nemaji a neda se na jejich funkce spolehnout. Obvykle selhavaji na diakritice nebo nejake prkotine.

Nahlásit jako SPAM
IP: 193.84.207.–
prdelnatý anděl
~ Anonymní uživatel
33 příspěvků
21. 7. 2013   #11
-
0
-

(Odpovídám Šťouchalovi na původní otázku): Předpokládám, že jsi v pozici, kdy pro klienty děláš stránky v PHP. Podle mě je to (obecně) nezapomenout, že v první řadě děláš pro klienta/zákazníka, jehož spokojenost máš vždy na prvním místě; neustále se v duchu ptáš, co pro něj mohu udělat a jak to udělat co nejlépe (v daných mezích); dostatečně s ním komunikuješ, abys měl kontext a dost informací, pochopil, co chce a potřebuje, navrhl mu možnosti a vysvětlil, která je v čem dobrá, a tak dále.

Podle mě, když tento přístup nebudeš mít, tak je jedno, jakým způsobem pracuješ, kolik knih jsi přečetl, na kolika školeních jsi byl a jaké máš certifikáty, v jakém editoru píšeš, jestli máš tenhle framework nebo ten; ... a vlastně i v jakém jazyku píšeš.

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.151.77.–
Šťouchal0
Stálý člen
21. 7. 2013   #12
-
0
-

#11 prdelnatý anděl
Děkuji. S tímto souhlasím a naštěstí na tom i pracuji. Bodově bych to schrnul jako:

  1. Jednání s klientem, kdy on říká svoji potřebu a já navrhuji možná řešení (s ohledem na časovou náročnost / možná rozšíření / možná zjednodušení).
  2. Testování na lidech - aplikace se testují na koncovích uživatelích projektu. Opět co nejvíce komunikace. Jejich podněty se promítají do dalších změn.
  3. Snaha vytvářet projekty uživatelsky co nejjednodušší, aby se s projektem dobře pracovalo i méně zkušeným uživatelům.

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.177.8.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 5 hostů

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý