Pravdepodobnost – Matematika – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Pravdepodobnost – Matematika – Fórum – Programujte.comPravdepodobnost – Matematika – Fórum – Programujte.com

 

Nik
~ Anonymní uživatel
5 příspěvků
5. 8. 2013   #1
-
0
-

Zdravim, keby som mal generator nahodnych cisel, ktory by nahodne ukazoval 1 a 0 ak by mi padli za sebou tri jednotky tak šanca ze mi padne stvrta jednotka je 1:2 alebo 1:(2^4) ?? A aka by bola sanca ze padne nula 2:1 alebo 16:1 ?? Poprosil by som aj jednoduche odvodnenie . Vopred dakujem

Zasláno z mobilního telefonu.

Nahlásit jako SPAM
IP: 178.41.176.–
KIIV
~ Moderátor
+43
God of flame
5. 8. 2013   #2
-
0
-

Sance ze ti padne jednotka nezavisle na predchozim kole je  1/2 ... pokud maji padnout dve po sobe, tak 1/2*1/2 a pokud i trikrat za sebou tak  1/2*1/2*1/2  ...

no a 4x za sebou je to 1/16 ze padne  "1"  a pokud chces pravdepodobnost, ze ta ctvrta padne "0" tak: 1-1/16

(snad uz sem to moc nezapomel :))

Nahlásit jako SPAM
IP: 62.168.56.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
Kapitán Bobr
~ Anonymní uživatel
39 příspěvků
5. 8. 2013   #3
-
0
-

Šance, že ti padnou čtyři jedničky za sebou je 1/16 (1/2 * 1/2 * 1/2 * 1/2)

Ovšem pokud už ti padly tři jedničky a chceš vedět jaká je pravděpodobnost že i další číslo bude jednička, tak odpověď je 1/2.

Protože ty první tři jedničky už padly, tj. už neřešíš jejich pravděpodobnost, to je prostě fakt. Řešíš jen pravděpodobnost toho následujícího tahu a tam je pravděpodobost 1/2, že ti padne "0" a 1/2 že padne "1".

Nahlásit jako SPAM
IP: 62.141.9.–
peter
~ Anonymní uživatel
3981 příspěvků
5. 8. 2013   #4
-
0
-

http://peter-mlich.wz.cz/web/js/prx/JSloterie.htm

Jestli pocitas vyherni tiket, tak muzes pouzit generator nahodnych cisel, vygenerovat 1000 moznosti. Spocitat, kolik z tech moznosti odpovida tvym predpokladu a vysledek podelit 1000. Pokud tech shod bude asi 50, a generator dobry (tj, dava pomerne nahodna cisla), lze rici, ze mas pomerne presny vysledek, jaky bys docilil vypoctem.
Coz ostatne vidis na tom mem programu. Jedna metoda to pocita matematicky, druha prave 1000 tiketu. Tam krasne vidis, ze cim je pravdepodobnost mensi, tim mene se trefuje s 1000 tikety do vzorecku. Ale sem tam mu to vyjde.

Kdyz si udelas na plochu novy soubor - typ html stranka, do nej vlozis tento text ... , ulozis, 2x poklikas, tak ti to prohlizec spocita

<script>
var print = function(str) {document.write(str);};
var i,j,k,l,n;
j = 0;
k = [];
l = [];
n = 1000;
for (i=0;i<n;i++)
	{
	k[i] = 0;
	}
for (i=0;i<n;i++)
	{
	j = Math.random()*2>=1 ? ++j : 0;
	k[j]++;
	}
for (i=0;i<n;i++)
	{
	if (k[i]>0)
		{
		l[l.length] = '<br>' + (i+1) + ': ' + Math.floor((k[i]/n)*1000)/1000; // podel poctem a zaokroukli na 3 des. mista
		}
	}
</script>


Vysledek (po sobe jdoucich jednicek: pocet)
<script>print(l);</script>

A vysledek?
0: 0.494, - ze nepadne jednicka nebo padne jednicka (coz odpovida dost realne mat. 0.5)
1: 0.245, - ze padnou 2 a vice jednicek po sobe (mat. 0.25 - polovina predchoziho)
2: 0.134, - ze padnou 3 a vice (mat. 0.125)
3: 0.069, (mat. 0.0625)
4: 0.031, (mat. 0.03125)
5: 0.014,
6: 0.006,
7: 0.003,
8: 0.002,
9: 0.001,
10: 0.001

Nahlásit jako SPAM
IP: 193.84.207.–
peter
~ Anonymní uživatel
3981 příspěvků
5. 8. 2013   #5
-
0
-

Jo, jeste si muzes spocitat chybu vypoctu:

ABS((mat - vyp) / mat) // jen kladne cislo
(0.5 - 0.494) / 0.5 = 0.012
(0.25 - 0.245) / 0.25 = 0.02
(0.125 - 0.134) / 0.125 = -0.072 ... ABS()

Vidis, ze ta chyba stoupa, cim vic se lisi hodnoty. Ale tak, mozna jsem mohl zvolit zaokrouhleni na 5 des. mist.

Nahlásit jako SPAM
IP: 193.84.207.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 1 host

Podobná vlákna

Pravděpodobnost — založil ciscoo

Pravdepodobnost — založil ukulele

Pravděpodobnost — založil Jana

Pravděpodobnost — založil janysek_

Pravdepodobnost 2 — založil ukulele

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý