#12 Matěj Andrle
Jaké přeskokování? Vlákno je o serialiaci a spol. a najednou Word a CSS a pak zase souběh .... skoro to vypadá na neschpopnost udržet myšlenku ;).
Mám pocit, že jsem napsal všechno, co se dalo. Serializace dat, tak jak jí chápu, se používá k uchování vnitřního stavu aplikace na dobu neběhu aplikace. Tudíž tě může maximálně zajímat, jak moc je to uložení bezpečné vzhledem k aplikaci. Bankovní aplikace neděláš a nikdy dělat nebudeš, takže ti stačí XML. Ale pokud to chceš mastit do svého oblíbeného jednosloupcového textového souboru, tak ti v tom nikdo nezabrání.
Jinak co se týká XML. Ano, mám XML rád, protože když poznáš jeho sílu (při jeho jednoduchosti), tak se ti otevřou nové možnosti. Parsování a validování k tomu patří a není to vůbec žádný problém. Pokud potřebuješ rychlý parser, tak zkus AsmXML. S největší pravděpodobností to bude pořád rychlejší než tvoje ukládání do souboru v .NET :).
Pokud něco postavíš na XML, tak máš zaručenou (pokud tedy návrh struktury XML dokumentu neuděláš nějak extra blbě) zpětnou (i dopřednou) kompatibilitu. U té serialiace to není tak vidět, ale pokud ukládáš data ze svého programu do XML, tak s nimi následně můžeš dělat moc věcí, a to ti umožňuje spousta nástojů a XSLT. Třeba já jsem postavil na XML celý jeden velký projekt - vše se ukládá v XML. S rychlostí není problém i když jsou projektové soubory v jednotkách MB. A co jsem za to získal? Třeba to, že vezmu XML soubory projektů, vhodnou XSL transformací z nich udělám DocBook, ze kterého nechám vygenerovat dokumentaci (HTML, CHM a přes FO i PDF). Nebo si nechám generovat XSLT soubory pro převod mezi jednotlivými typy podporovaných jednotek. Je to rychlé, mě to nic nestojí a dělá se to automaticky.
XML se používá i na grafiku (SVG), dájí se s ním dělat weby (spolu se šablonami XSLT), používá se ke komunikaci (XMPP), různé otevřené formáty jsou na něm postavené (OpenOffice apod.) atd. atd.
Ale pokud si unixák, tak chápu, že máš z XML pupínky.
No a co se týká materiálů na souběh v .NET, tak od toho tu je MSDN, tam toho najdeš plno (třeba tady).