Já doporučuji učit se od strojového kódu. Jelikož tak budeš přesně vědět, co se pod těmi pěknými slovy nahoře děje. Každopádně budoucnost leží v dotazovacích jazycích, či virtuálním stroji. Dotazovací jazyky pro jejích nejvyšší abstrakci, která dokonce pohřbila potřebu cyklů atd. Virtuální stroj zase pro jeho přenositelnost díky kompilaci stále do vyššího jazyka. Jazyky kompilované přímo se budou zase hodit všude tam, kde tu rychlost prostě potřebujete - a těch míst již moc není. Přeso mě nikdo nepřesvědčí, jak je efektivní našprtat se jen nějaký ten syntax a vpodstatě se ani víc dozvědět nejde, jelikož se o vše ostatní postará za programátora automatizace. K čemu ten programátor je? Jaké mám mít jako myšlení? Copak to šestiletá holčička nedokáže napsat prá sloních spojení? Dnes můžou a také, že programují naprostí tupí lidé. Stačí se jen podívat do zdrajáků, které nabídne Google po dotazu na nějaký ten Git. Týká se to všech oblastí programování, všech paradigmat atd. Když jsem se kdykoliv obrátil proti těmto hrůzám, byl jsem poslán kamsi, že prý je to moderní, že vůbec nevadí, že je program nekvalitní, nebezpečný atd., že je výhodné, když je programátor debil, ale že vydá 2 000 000 000 aplikací - stačí prý, když 20 jich jede alespoň trochu správně. Nikdo mi ale nabyl schopen odejmoun názor, že lepší je umět programovat do hloubky (jak jsem psal - až do strojáku) - a tak vydat méně programů, ale bezpečných, dodržujících dané paradigma atd.
Pokud si se nerozhodl co přesně chceš dělat, tak si najdi svojí logiku. Aristokratickou, matematickou. deduktivní, středověkou, výrokovou... A pak si k ní dohledej paradigma. Dále si promysli, zda-li chceš deklarativní přístup, imperativní, paralelní,... Budoucnost má rozhodně funkcionální programování - ovšem mimo standardní PC. Spíše robotika - AI... (umělá inteligence) Viz. CommonLisp. Lze říci, že dělat do Desktopu/PC obecně je dnes již ztrátou času. Neboď lidi už ani neví co by roupama. Nikdo mi ani nezdůvodnil, proč chtít 64bit nadstavbu instrukční sady. Nač mít tolik tun HDD, RAM, jader,... Já si programuji v té své konzoli v UnixWare - bitový rozsah mi bohatě stačí 32bit - a kdyby plný registr byl již 16bit, vůbec by mi ten 32bit nechyběl. Po nějakém Unity atd. - zlatá konzole... Prostě tahle doba je šílená - každý chce mít co nejvíc úplně všeho. Já si místo našel, zastavil a dál nic nechci...