Má smysl studovat VŠ při práci? – Vzdělání – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Má smysl studovat VŠ při práci? – Vzdělání – Fórum – Programujte.comMá smysl studovat VŠ při práci? – Vzdělání – Fórum – Programujte.com

Kolemjdoucí
~ Anonymní uživatel
71 příspěvků
12. 8. 2013   #1
-
0
-

Ahoj.

Myslíte si, že má pro člověka s praxí ve vývojařině smysl dodatečně vystudovávat vysokou školu? Jak moc velký vliv má podle vás titul při shánění práce a vyjednávání o platu? Hraje velkou roli to, jaká škola to je(náročnější veřejná VŠ vs méně náročná veřejná VŠ)?

Díky za případné odpovědi :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 94.112.200.–
KIIV
~ Moderátor
+43
God of flame
12. 8. 2013   #2
-
+1
-
Zajímavé

Pokud si opravdovej expert v oboru tak muzes mit klidne jen stredni...

Kdyz schopnosti vaznou, tak uz je potreba vejska a ani ta to nemusi zachranit (zalezi jestli chtej najmout experta nebo jen co nejlevnejsiho patlu)

Ten, kdo vubec nic neumi, chodi na pohovory v obleku (a pripadne se hodne ohani tema vejskama)

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.220.241.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
Kolemjdoucí
~ Anonymní uživatel
71 příspěvků
12. 8. 2013   #3
-
0
-

Tak je mi jasný, že pokud budu superman, vysokou školu nebudu potřebovat a pokud budu chronicky neschopný, pravděpodobně mi příliš nepomůže.

Jde mi spíš o přístup zaměstnavatelů/lidí, co rozhodují o přijetí uchazeče.

Převážná většina mých kolegů má magisterský stupeň, takže to ve mě vzbuzuje pochyby, jestli se na seniorní pozice středoškoláci vůbec najímají.

Nahlásit jako SPAM
IP: 94.112.200.–
crazy
~ Moderátor
+10
Grafoman
13. 8. 2013   #4
-
0
-

#3 Kolemjdoucí
u seniorských pozic zavisí spíše na již zmíněné praxi. Pokud budeš mít pouze SŠ a 10 let praxe v oboru, tak nebude problém si nějakou seniorskou pozici najít a získat.

Nahlásit jako SPAM
IP: 147.32.31.–
All you need is vision and time.
peter
~ Anonymní uživatel
4014 příspěvků
13. 8. 2013   #5
-
0
-

Vs rozsiruje tve moznosti o nove postupy. Vetsinou to ale uci na archaickych jazycich jako je pascal, php4 a pod, ktere se v praxi nidke uz nepouzivaji a bez trocha praxe mas pak znacne potize :) Nevyhodou je, ze kazda zkouska za pul roku vyzaduje znalosti asi jako na maturitu. A dale pak, ze ti nuti predmety, ktere pro tebe nebudou atraktivni, jako povinne.

Vs jmuze byt vyhodou pro plat i misto. Obvykle se na misto dosazuje znamy nekoho z firmy, je vetsi jistota ve spolehlivost nez u uplne ciziho. Ale, kdybych mel treba ja prijmout SS nebo VS a podle testu by mi vysel ten VS horsi, tak bych mu nejspis dal prednost, protoze si prosel tim morem uceni a je velka sance, ze se stejnym zpusobem dokaze za pul roku naucit totez jako tn se SS.

Nahlásit jako SPAM
IP: 193.84.207.–
RomanZ
~ Anonymní uživatel
272 příspěvků
13. 8. 2013   #6
-
0
-

Jestli to hraje roli při přijímání do zaměstnání nevím. Nikdy se mi nepovedlo jistit, na základě jakých kritérií si mne firma vybrala nebo proč mne na pohovoru odmítli. Ale titul je určitě výhoda - když se firma uchází o nějaké zakázky, často je u výběrového řízení potřeba doložit, že má kvalifikované zaměstnance a pak předkládá  profesní životopisy zaměstnanců a v nich se vysokoškolské tituly, absolvovaná školení a získané certifikace hodí. Jako zaměstnaný bych už ale na vejšku nešel, je to hrozný žrout času a je nutno konzumovat i předměty, které jsou úplně k prdu (viz Básníci, tam byla krásná parodie takových předmětů: Zajícova varianta Bronštejnovy metody uspořádání pracovního stolu - sice na takové přednášky se chodit nemusí, ale zkouška z takových kravin je nakonec povinná, takže to čas zabere). Při zaměstnání už člověk nemá volného času na rozdávání a rád by se věnoval užitečným předmětům, takže tohle už bych nechtěl. Podle mne vysoká má smysl před nástupem do zaměstnání, potom (pokud člověk stojí o nějaké formálně prokazatelné znalosti) už je lepší zaplatit si nějaké užitečné školení a získat certifikát.

Nahlásit jako SPAM
IP: 90.176.60.–
KIIV
~ Moderátor
+43
God of flame
13. 8. 2013   #7
-
0
-

#5 peter
na jazyce vesmes nezalezi.. co je dulezitejsi je ho umet pouzit (algoritmizace) a na nauceni staci i ten archaickej... pokrocily veci v aktualne oblibenych jazycich se taky nejspis neuci... a ucit se treba Javu to je spis jako nechat si urezat par prstu - prakticky chvilema az nuti k psani neoptimalniho kodu... (a clovek musi mit hodne zkusenosti, aby se tomu dokazal vyhnout)

V C++ a podobne se zase jeste porad uci treba qsort z  pradavnych dob (a je to prokazatelne pomalejsi nez nejake razeni z novych algoritmu...)

To samy treba pusobeni cache na ruzny spojovy seznamy a binarni stromy... nakonec je rychlejsi vector, protoze je predvidatelne ulozenej v pameti (ikdyz v assebleru byla zminka ze kod bez skoku je vetsinou lepsi nez kdyz se skace, protoze se musi zahazovat nactena cache)

Jinak treba brnensky FIT se udajne ztizil od doby co sem tam byl ja... tezko rict - treba tam jen chodi blbejsi studenti :D (a po tom co sem chvili ucil - a poznal uroven zaku co prisli ze zakladky - bych se tomu ani nedivil)

(daleko zajimavejsi v tomdle smeru pro me byly skoleni od zamestnavatele.. Treba neco z PC Dir a skolici Dobeš - to uz bylo hodne zajimavy,  Gopas byl trochu slabsi ale aspon sem se priucil neco o ty cache a c++11)

Nahlásit jako SPAM
IP: 62.216.147.–
peter
~ Anonymní uživatel
4014 příspěvků
13. 8. 2013   #8
-
0
-

Dyt rikam porad, ze se ve skole uci veci 100 let za opicemi :) Java se uci taky. Ale treba takovy packal mi prijde jako naprosto na houby. Na serazovani je asi nejlepsi List-Merge http://www.volny.cz/…/sorting.htm .
V Brne jsem chodil na elektro a to bylo znacne narocne, ikdyz jsem mel prupravu ze stredni. Taky jeden z duvodu, proc jsem si vybral radeji Brno nez tehda dost primitivni zkousky v Opave :)

Kdyby skoly ucili to, co potrebuji firmy, tak by delali to, k cemu jsou urcene. K cemu je ti clovek, co umi pascal (ze stredni) a c++ ho musis ucit na vlastni naklady? K cemu je takova skola, kdyz ho nic nenauci?
Naproti tomu na VS se uci hodne matika a algoritmy a tez ruzne jazyky. Tam to uz ma celkem smysl, clovek se nauci premyslet a vytvaret vlastni algoritmy. Ale porad se tam uci pulka veci starych, ktere se bude muset pozdeji doucit, aby je mohl pouzit.
Treba casty problem na jpw foru je, ze googlem najdou spoustu prikladu pro php4. Ve skole je uci php4. A ti lide pak musi resit globalni promenne $_POST, $_GET, kodovani databaze SET NAMES, protoze php5 ma tyhle veci default vyple. Coz je dost smutne.

Nahlásit jako SPAM
Jojo
~ Anonymní uživatel
16 příspěvků
13. 8. 2013   #9
-
0
-

Dobré by bylo pro pracujícího člověka vědět co se má naučit na určitý ročník, připravit si to rok předem a udělat zkoušky. Pak si dát rok pauzu a drtit se na další ročník. Sice by škola trvala déle, tedy 2x tolik, ale nebylo by to pro pracujícího člověka takové utrpení. Ale tohle určitě žádná nenabídne. Kdyby ano, šel bych do toho.

Nahlásit jako SPAM
IP: 178.255.168.–
KIIV
~ Moderátor
+43
God of flame
13. 8. 2013   #10
-
0
-

#8 peter
Treba zrovna pascal v praci pouzivame na pokrocilou konfiguraci... (ale udajne jen proto, ze bylo snadne sehnat parser pro flex ci tak)

Skola nemuze naucit co pozaduji firmy protoze je moc orientovana na znalosti, biflovani a tak. Ne na vyhledavani informaci a premejsleni - hledani vazeb mezi poznatky a tak. Kdyz to nekdo umi, tak mel nejakyho dobryho mentora.

#9 Jojo
zase ruku na srdce - kdo by se ten rok pauzy ucil? Nakonec by se to drtili vsechno vecer pred zkouskou

Nahlásit jako SPAM
IP: 62.216.147.–
RomanZ
~ Anonymní uživatel
272 příspěvků
13. 8. 2013   #11
-
0
-

O tom učení zastaralých věcí to neplatí obecně. Měli jsme na škole několik profesorů, kteří kromě výuky působili i ve firmách. Jejich výuka byla naprostá bomba, dělali jsme věci aktuální, často přímo z praxe. To bylo super a opravdu hodně mi to dalo. Jenže tam bylo i pár zasloužilých teoretiků, kteří jeli jen podle skript - no a to nemá cenu chodit na školu, když stačí přečíst skripta.

No a pak tam byly i předměty, které byly úplně mimo obor a sloužily jen ke spálení volného času. Byl jsem slabý v matematice a fyzice, potřeboval jsem to dohnat samostudiem, ale kde na to vzít čas, když jsem měl povinné ptákoviny. Přesněji: chodil jsem na ČVUT fakultu strojní a mezi předměty byly takové hovadiny jako dějiny techniky (kdy kdo vynalezl tkalcovský stav), sociologie a psychologie (na tom trval rektor, prý abychom nebyli jednostranně zaměření) a považte, dokonce tělocvik! Proboha kdo se hlásí na techniku kvůli tělocviku? Zaběhat si snad můžu večer, proč z toho mám mít zápočet v indexu? A proč na Karlově univerzitě nemají budoucí novináři a sociologové zápočet z technického kreslení, oni snad mohou být jednostranně zaměření?

Je to takové rozporuplné. Na jednu stranu mi vysoká hodně dala. Na druhou stranu tam je spousta věcí, kvůli kterým bych tam už znova nešel.

Nahlásit jako SPAM
IP: 90.176.60.–
Tom
~ Anonymní uživatel
434 příspěvků
13. 8. 2013   #12
-
0
-

#1 Kolemjdoucí
Ahoj, u nás na pohovorech VŠ vyloženě nerozhoduje, protože se berou študáci, nebo čerství absolventi. Já se při výběru přikláním k tomu, kdo vypadá že doma programuje, zajímá se o to.... Takový: To já dělal ve škole semestrálku (asi jako dalších milion lidí) nikoho nepřesvědčí, ale vývoj doma, nějaká zkušenost docela ano. Osobně si VŠ dodělávám dálkově, protože věřím tomu, že jednou až budu na pohovoru, tak i titul bude rozhodovat, případně by Tě asi nenechali dělat šéfa týmu, kde bude 5 lidí (tvých podřízených) s Ing. a ty jen se střední.

Mně VŠ nic moc nedala, prvotní nadšení že se tam opravdu něco naučím mě přešlo po prvním roce studia, pak už jsem to bral jen jako nutnost studium dokončit s tím, že se mi ten papír bude jednou hodit.

Nahlásit jako SPAM
IP: 193.86.140.–
Jojo
~ Anonymní uživatel
16 příspěvků
13. 8. 2013   #13
-
0
-

A jak jsi na tom časově při dálkovém, máš volno na koníčky, nebo je to z práce do učebnice a tak pořád dokola ?

Nahlásit jako SPAM
IP: 178.255.168.–
Kolemjdoucí
~ Anonymní uživatel
71 příspěvků
13. 8. 2013   #14
-
0
-

Osobně trochu pochybuju, že mě škola někam daleko posune, většinu věcí co umím jsem se naučil od zkušenějších kolegů, nebo při samostudiu. Ale obava z toho, že budu později neatraktivní pro zaměstnavatele tady je.

Nahlásit jako SPAM
IP: 84.42.164.–
Tom
~ Anonymní uživatel
434 příspěvků
13. 8. 2013   #15
-
0
-

#13 Jojo

Bakalářské studium jsem měl klasické denní, magisterské mám dálkově a nebylo téměř žádné volno na koníčky. Vlastně jsem byl v práci, po práci semestrálky nebo učení na zkoušky. Když už jsem měl čas, tak jsem byl rád že nic nemusím a pustil jsem si seriál, nebo jsem se učil něco co mě zajímalo (nějaká nová technologie...) Byl jsem z toho docela vyřízený, ale když se člověk nefláká a prostě se donutí, tak to jde. Jsem rád že jsem to překousl, ještě diplomka a státnice a snad už pro mě bude škola do konce života ukončená. Max. třeba nějaké školení z práce, nové technologie,... ale školu jako takovou už nebudu muset nikdy řešit. Určitě lepší to udělat teď, než v 35 letech.

Nahlásit jako SPAM
Tom
~ Anonymní uživatel
434 příspěvků
13. 8. 2013   #16
-
0
-

#14 Kolemjdoucí
Myslím si že máš oprávněné pochybnosti

- škola tě pravděpodobně nikam neposune

- pro zaměstnavatele je titul asi atraktivnější

Co se týká školy, určitě je tam řada lidí, kteří by vyučovat ani neměli, nemají praxi, neumějí látku dobře podat, zkoušku dávají podle "ksichtu" - je to o nervy.... Ale pak jsou tam učitelé, kteří jsou opravdu skvělý a člověk se naučí něco zajímavého, rozšíří si obzory v technologiích. U předmětů, které se netýkají programování, databází, sítí.... ale jsou spíše zaměřeny na podnikání, ekonomiku, práva... se dá něco pochytit. Při srovnání zkušeností mezi školou a prací, tak v práci v super kolektivu plném zkušených programátorů mi to dalo za 3 měsíce asi tolik, co za 3 roky vysoký (ohledně programování). Je obrovský rozdíl jestli člověk kouká na někoho kdo běhá před vámi 2 hodiny týdně a něco povídá, pak na cvičení je to podobné, a další 4 hodiny v týdnu stráví programováním semestrálky a nebo 40 - 50 hodin týdně v práci programuje, píše SQL dotazy a řeší požadavky zákazníků.

Ve výsledku se pro mě vysoká škola stala jen dalším stupněm vzdělání, asi něco jako maturita. Maturita stačí, ale když je firma plná kolegů co mají Ing., občas slyším, že se někdo hlásil na nějakou pozici, ale požadovali tam VŠ, tak je to pro mě zase jen nějaký cíl, kterého musím dosáhnout (je mi jedno jaké mám známky, hlavně to dodělat, ale když už teda se mordovat na vysoké, tak nejlépe IT obor, protože filda by asi byla totálně ztracený čas).

Nahlásit jako SPAM
liborb
~ Redaktor
+18
Guru
14. 8. 2013   #17
-
+1
-
Zajímavé

Pokud by si studoval VŠ z oboru, ve kterém pracuješ, tak ti toho opravdu moc nedá. Možná by stálo zapřemýšlet nad variantou získat VŠ titul v nějakém jiném (příbuzném) oboru. Místo čistého IT třeba kybernetiku.

Je podle mě chybou myslet si, že škola připraví na budoucí práci. Škola (tím myslím vysoká) má dávat rozhled, možnosti, prostředky a čas zkoušet, bádat. Jasně, první 2 - 3 roky je to zejména o nabírání teoretických znalostí. To, že se učí staré věci nebo věci překonané ještě neznamená, že je to špatně. Třeba v programování jde hlavně o principy a je jedno, jestli se to učí na 100let starém Pascalu nebo na horké novince, kterou zná jen pár pomatenců.

A samozřejmě je to o učiteli. Učitel musí studenta zaujmout, protože studenty to baví jedině v případě, že tomu rozumí. Dřív to měl učitel snažší, protože žáci byli vlastně nepopsaný list a všechno pro ně bylo nové. Teď to má učitel o malinko složitější, ale spíš jde jen o to přizpůsobit styl novým možnostem.

Můj názor je ten. VŠ ano, ale nějaký jiný obor, aby to splnilo ten účel - dalo ti to něco nového (a k tomu titul :))

Nahlásit jako SPAM
IP: 188.75.135.–
peter
~ Anonymní uživatel
4014 příspěvků
14. 8. 2013   #18
-
0
-

liborb - "je jedno, jestli se to učí na 100let starém Pascalu" - Nesouhlasim. Pascal neuplatnis v zadnem povolani. Na pascalu uz neni zalozeny zadny dalsi jazyk (Delphi hodne veci kopiruje z c, c++, javy). To je totez, jako by te ucili vyrabet drevena kola na povozy a ty jsi pak presel na pneu+kov vyrobu.

Nahlásit jako SPAM
Šťouchal0
Stálý člen
14. 8. 2013   #19
-
0
-

#17 liborb
A já naopak (než kolega výše) souhlasím.

Pokud budu řešit jazyk, tak skončím u toho komu co se více líbí. Nemyslím, že jazyk je cíl, nýbrž jen prostředek. Budiš, Pascal je "lehce" zastaralý / ošklivý / "nonCool", ale aby se studenti naučili principy, tak to může stačit.

Jestli se někdo chce naučit bušit hromady kódu v jazyce N, tak ať raději cvičí doma. Když chce mít teoretické základy, ať to překousne :)

Jsem také studentem VŠ při práci. Pascal nemám, ten jsem měl na střední. Je to časově i psychicky náročnější, ale myslím, že se mi to vyplatí (jsem mladík, takže ze znalostí hodlám dlouho čerpat).

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.177.8.–
liborb
~ Redaktor
+18
Guru
14. 8. 2013   #20
-
0
-

#18 peter
- Pascal je dostatečný na zjištění, jestli daný člověk na programování má nebo nemá (neb algoritmizace je jen jedna a je jedno, který jazyk k tomu používáš)

- žádná škola tě nepřipraví na přímé uplatnění, to se musíš hodně snažit na rámec školních osnov

- kdyby si chtěl příklad někoho, koho učili na škole Pascal a dnes se živý programováním, tak se hlásím (a to mi není 100 let :D)

- pokud umíš tvořit algoritmy, tak přechod z jednoho jazyka na druhý je otázkou několika málo hodin/dní

- jediné, co mi na Pascalu vadí je jeho odrazující objektová nadstavba, ta mě od OOP vyloženě odradila, ale OOP je stejně o jiném chápání a pojetí programování, takže zpětně jsem za to vlastně rád :)

- a pokud bych měl vymyslet příklad, tak bych to přirovnal k autoškole - dnes se všichni učí na autech, která mají tolik elektroniky, co dělá tolik věcí za ně (analogie s automaticky generovaným kódem), že třeba při rozjezdu ani pořádně nešlápnou na pedál plynu ... kdyby začali na staré škodovce s ručním sytičem, tak by z nich rozhodně nebyli horší řidiči ;)

Nahlásit jako SPAM
IP: 188.75.135.–
KIIV
~ Moderátor
+43
God of flame
14. 8. 2013   #21
-
0
-

Stale se nejak zapomina, ze pascal byl jazyk vytvoreni primo na vyuku programovani (proto taky spoustu veci explicitne hlidal) - to ze se dneska pouziva prekvapive hlavne ve vyuce by me asi tak moc netankovalo...

Mimo to, ja sem taky zacal na pascalu a nestezuju si, ze by me nejak poskodil... (+ se mi hodi v praci - ikdyz je to spis scriptovani konfigurace v pseudo pascalu)

Jinak souhlas s liborbem.... nejde se pripravit na vse .. lepsi je se naucit jak se rychleji ucit (a chapat) a hledat informace, pokud na me nekdo vybafne s necim novym...

Nahlásit jako SPAM
IP: 62.168.56.–
Tomas
~ Anonymní uživatel
560 příspěvků
20. 8. 2014   #22
-
0
-

#18 peter
Ahoj, dovolím si nesouhlasit, řídicí systém SIMOTION se programuje v programovacím jazyku podobném např. Pascalu. Tomáš

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.100.249.–
Kit+15
Guru
20. 8. 2014   #23
-
0
-

#22 Tomas
Pascal měl svého času skvělé uplatnění při výuce strukturovaného programování, ale byl překonán a už by se v něm učit nemělo. Na OOP máme lepší jazyky.

Nahlásit jako SPAM
IP: 46.174.37.–
Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.

Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 2 hosté

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý