Obecné znalosti k Linuxu – OS - GNU / Linux – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Obecné znalosti k Linuxu – OS - GNU / Linux – Fórum – Programujte.comObecné znalosti k Linuxu – OS - GNU / Linux – Fórum – Programujte.com

 

Šťouchal0
Stálý člen
14. 8. 2013   #1
-
0
-

Ahoj,

můžete doporučit zdroje (cz / en), kde se pojednává o obecně Linuxu. Myslím spíše architekturu, co / kde a jak funguje. Osobně bych potřeboval spíše úvod do této problematiky, ale pokud připojíte něco i pro hlubší znalost, tak budu jedině rád.

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.177.8.–
Matěj Andrle
~ Anonymní uživatel
1347 příspěvků
15. 8. 2013   #2
-
0
-

Úvod je jediný - nainstalovat a učit se... Když se budeš biflovat teorii, jen se v tom budeš ztrácet. Lepší je snažit se zpovozňovat balíky mimo baíkové systémy, stavět různé konstrukce, procházet zdrojáky,...

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.136.150.–
Šťouchal0
Stálý člen
15. 8. 2013   #3
-
0
-

Souhlasím, že pouhé biflování není moc platné. Nicméně jsem ve stádiu, kde přes rok Linux aktivně používám (pouze jako uživatel a programátor, něco málo scriptím v shellu a lehce si hraju s nastavením - ale to většinou jen php server, databáze, apache).

Právě bych chtěl něco načerpat i teoretických znalostí - samozřejmě co půjde, tak si chci rovnou zkoušet. Ale při své práci se bohužel moc těsně k Linuxu nedostanu, takže bych potřeboval vědět vlastně co mám dělat - co můžu zkoušet a co se za tím skrývá.

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.177.8.–
Matěj Andrle
~ Anonymní uživatel
1347 příspěvků
15. 8. 2013   #4
-
+1
-
Zajímavé

Já jsem poznal Linux za měsíc - za další Unix. A co teprve za rok... Upřímě ti tedy zrovna dvakrát nevěřím. Musíš již znát kernel, principy (vše je soubor, I/O se řeší servery,...) a vůbec - konstru a hierchii.

A pak jedině příméodborné znalosti - jestli chceš, rád ti to vysvětlím od strojových instrukcí... Tedy BIOS tupě přečte prvních 512 byte do RAM a pokusí se spustit to jako úproces, tam pak podle mark a příznaků / uživatelského vstupu dojde k vybrání jednoho z VBR. Pokud je VBR jen jedno - jeden oddíl, pak stačí mít v prvních 512 byte onen VBR. VBR se zase pokusí spustit jako proces. Prvních 78 byte (přibližně) použije jako informace o zařízení (počet sektorů, četnos sektorů, počet hlav, typ FS,...) a většinou je tam načtení kernelu. Kernel si cachuje features (základní funkce) a ty použije k odříznutí se od RT (Real-Time) režimu. Přejde tedy do chráněného - ještě před spuštěním shellu.

Většinou PT režim (protected) začíná po zapsání přerušení 80h do tabulky přerušení - pomocí BIOSového přerušení. Pak se již tedy odřízne od RT režimu a BIOSu. To znamená, že opustí i ty  základní funkce - nyní zkompiluje některé vyšší funkce do cache. Dojde k rozbalování jader (vmlinuz a spol. mají několik vrstev) - a začne se mountovat.

Nejdříve se jedná o virtuální sféry - tedy pokud jsi si skutečně neoddělil bin, sys, proc,... Použije se k tomu fstab a mtab. Následně dojde k namountování / spuštění konzolového shellu, spuštěním prvního procesu (démona) - init a pak se spustí shell interpreter. Pak už zbývá jen přečíst soubory označené pro prohledání - bin, sbin, sys, proc,... A různě se propojí, procesy se zeserializují a předpíší do proc atd. Po provedení mnoha takovýchto úkonů - tedy zmapování systému a spol. se init rozvětví již do sposty procesů. Přečtou se soubory které mají informace o procesech, které se mají spustit před dokončením bootování. Pak se spustí soubory určené pro hotový boot. Pak se init pošle žádost o kontrolu FS (mezitím asi tak 3x) a po nějakých dalších úkonech se spustí přihlašovací program. To už shell dostane rúzná I/O atd...

A psát by se o tom dalo hodiny...

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.136.150.–
Matěj Andrle
~ Anonymní uživatel
1347 příspěvků
15. 8. 2013   #5
-
0
-

Pardon za chyby - tady se by se to vysvětlování docela protáhlo. Mohu-li si dovolit dát sem kontaktní údaje, napiš mi na matesax@gmail.com

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.136.150.–
liborb
~ Redaktor
+18
Guru
15. 8. 2013   #6
-
+1
-
Zajímavé
Nahlásit jako SPAM
IP: 188.75.135.–
Šťouchal0
Stálý člen
15. 8. 2013   #7
-
0
-

#7 liborb
Díky. Je to obecné nebo osobní doporučení?

#6 Matěj Andrle
Asi jsem se pořádně nevyjádřil - "jako programátor" bylo myšleno jako programátor ne-linuxových částí (přesněji PHP a spol.). Pokud to vezmu zpět, tak se v Linuxu pohybuji opravdu jako laik, který pomalu objevuje jeho krásy. Proto mé znalosti Linuxu jsou značně povrchní.

Nicméně děkuji za Tvoji snahu. Pokusím se tyto věci dostudovat a v případě problémů se budu tázat (spíše zde na fóru, třeba to pomůže někomu dalšímu).

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.177.8.–
liborb
~ Redaktor
+18
Guru
15. 8. 2013   #8
-
0
-

#8 Šťouchal
Znám autora a mám i knihu (na dosah ruky :)), takže asi osobní, ale to nic nemění na tom, že je lepší zajít do dobrého knihkupectví, kde ji mají a tam si ji prohlédnout, jestli obsahuje to, co hledáš. V té knize je popsáno co a jak funguje, ale samozřejmě nevím, jestli prahneš zrovna po této sadě informací.

Nahlásit jako SPAM
IP: 188.75.135.–
Matěj Andrle
~ Anonymní uživatel
1347 příspěvků
15. 8. 2013   #9
-
0
-

namountování / - to je kořenový adresář - neber to tedy jako nebo...

Ještě to tedy dopopíši:

Master Boot Record - je v disku jen ke správě více partitionů - pro jeden nemá smysl. Volume Boot Record - obsahuje informace o zařízení a navíc obsahuje bootovací sekvenci. Tedy vytahuje různé sektory z disku pomocí přerušení 13h. Nejčastěji se jedná o disk BIOSového označení 80/81h - tedy HDD. Jnak 1 - 4 jsou floppy a USB je bráno někde mezi 52 a 64.

RT režim značí práci s registry. Tedy registr se dá rozdělit do 16bit a 8bitových subregistrů. Dohromady (8 + 8 + 16) mají prostor 32 bit. Tedy ten 32 bit je jeden velký registr s určitou funkcí - EAX je pro práci s řetězci, EBX pro parametrizaci, ECX pro číslování,... Ale ty nížší - 16bit a 8bit využívají jen část z 32bitového registru. To umožňuje ukládat chary do AL registru atd. Vtip je v tom, že takovýto systém pracuje s hodně registry a data jsou tedy hodně roztroušena. Navíc se to blbě organizuje a prostě takto uložená data se blbě spravují. Hiearchie je takováto - EAX - AX - AH/AL. Pro EAX rodinku. AH/AL jsou přímou součástí AX - AX není přímo subregistrem - jen pro představu. AH je vyšší 8bit registr a AL nižší. AH obsahuje krom dat i informační data. Každopádně tento přístup pracuje v reálném čase - přímo se segmenty registrů. Lze pracovat přímo s jednotlivými bity. Chráněný režim využívá plných 32bit. To znamená, že když do EAXu narveš char, tak zbytek registru se vynulluje � znaky. To znamená, že již nepřistupuješ k nižším registrům - data jsou tedy rozdělena do celých registrů. Proto když do 32bit registru přidáš char, neprovede se to přímo - v reálném čase. K vyšším registrům (32/64) se přistupuje se zpožděním... Jak už jsem tu naznačil - 64bit registr je nadstavbou instrukční sady procesorů od roku nevím přesně. Ten tedy umožňuje pracovat najednou s 64bit daty. Tak jako tak lze tedy jednoduše říci, že chráněný režim pracuje s více daty najednou - proto ne v reálném čae - a proto nedochází k ohrožení dat...

A jak jsem psal - psát se o tom dá hodiny i týdny...

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.136.150.–
Matěj Andrle
~ Anonymní uživatel
1347 příspěvků
15. 8. 2013   #10
-
0
-

Jinak ty 64bit registry mají R - RAX, RBX,...

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.136.150.–
Šťouchal0
Stálý člen
15. 8. 2013   #11
-
0
-

#10 Matěj Andrle
Je vidět, že se opravdu vyznáš. Mohl bys za sebe doporučit nějakou průpravnou literaturu, pokud bych si chtěl šáhnout až na samotný hardware? - Bohužel takto bych nevěděl jak začít.

#9 liborb
Prošel jsem obsah a vypadá velice dobře.

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.177.8.–
yetty
~ Redaktor
+5
Super člen
15. 8. 2013   #12
-
0
-

#9 Matěj Andrle
Offtopic: zvaž prosím registraci - pak po sobě můžeš příspěvky upravovat ;)

Nahlásit jako SPAM
IP: 46.23.51.–
zlz
~ Anonymní uživatel
634 příspěvků
15. 8. 2013   #13
-
0
-

Matěje ignoruj.

Pravděpodobně máš v systému man, info a howtos. Já jsem tak začínal a na hooodně dlouho jsem měl co studovat. Pak samozřejmě TLDP.

Tu knihu od Jelínka mám - vyhozené peníze. Jestli si ji chceš přečíst, tak si ji jen někde půjč. Ke kernelu a lowlevel věcem vede poměrně dlouhá cesta.

Nahlásit jako SPAM
IP: 80.188.216.–
Matěj Andrle
~ Anonymní uživatel
1347 příspěvků
15. 8. 2013   #14
-
0
-

Proč by mě měl ignorovat? Nemám teoretické znalosti - vše jsem si zjistitl sám - popř. jsem procházel internet. Proto i když znám spoustu knih, těžko bych mohl nějakou doporučit - jen vím, že existují...

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.136.150.–
Matěj Andrle
~ Anonymní uživatel
1347 příspěvků
15. 8. 2013   #15
-
0
-

Jo a ten prvotní proces - init je jak jsem psal démon. To je proces, co sám nic nedělá - jen čeká na určité události a reaguje na ně vytvořením potomka parametrizivaného daty oné události...

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.136.150.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 2 hosté

Podobná vlákna

Vzdělání vs. znalosti — založil Kolemjdoucí

Hodnotenie znalosti — založil User

Moderátoři diskuze

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý