Jak moc je dobre pouzivat ulozene procedury v MySQL? – MySQL – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu
Reklama
Reklama

Jak moc je dobre pouzivat ulozene procedury v MySQL? – MySQL – Fórum – Programujte.comJak moc je dobre pouzivat ulozene procedury v MySQL? – MySQL – Fórum – Programujte.com

 

Hledá se programátor! Plat 1 800 € + bonusy (firma Boxmol.com)
martin
~ Anonymní uživatel
1379 příspěvků
25. 8. 2013   #1
-
0
-

Ahoj,
nejsem zrovna velky expert na SQL, tak bych se rad poradil ohledne ulozeneych procedur. (Pouzivam MySQL databazi).
Jak moc je vhodne pouzivat ulozene procedury? Nezpomaly se tim DB? Je rozumne mit procedury "skoro na vsechno"?
Zda se mi lepsi napsat proceduru, nez pak vsechno resit v koncove aplikaci.

CREATE TABLE adresa (
    id INTEGER NOT NULL AUTO_INCREMENT,
    ulice VARCHAR(50),
    cp CHAR(5),
    mesto VARCHAR(25) NOT NULL,
    psc CHAR(5),
    PRIMARY KEY (id)
) DEFAULT CHARSET=utf8 COLLATE=utf8_czech_ci ;
 
CREATE TABLE uzivatel (
    id INTEGER NOT NULL AUTO_INCREMENT,
    login VARCHAR(20) NOT NULL,
    telefon CHAR(14),
    heslo CHAR(128) NOT NULL,
    adresa_id INTEGER NOT NULL,
    PRIMARY KEY (id),
    UNIQUE UQ_uzivatel_login(login),
    KEY (adresa_id)
) DEFAULT CHARSET=utf8 COLLATE=utf8_czech_ci ;
 
ALTER TABLE uzivatel ADD CONSTRAINT FK_uzivatel_adresa 
    FOREIGN KEY (adresa_id) REFERENCES adresa (id);
 
 
delimiter $$ 
create procedure SP_vlozUzivateleSAdresou ( login VARCHAR(20), heslo CHAR(20), ulice VARCHAR(50), cp CHAR(5), mesto VARCHAR(25), psc CHAR(5) ) 
begin 
    if exists(SELECT id FROM adresa WHERE `ulice`=ulice AND `cp`=cp AND `mesto`=mesto AND `psc`=psc) then 
        INSERT INTO uzivatel (`login`, `heslo`, `adresa_id`) VALUES (login, SHA2(heslo,512), (SELECT id FROM adresa WHERE `ulice`=ulice AND `cp`=cp AND `mesto`=mesto AND `psc`=psc) );
    else 
        INSERT INTO adresa (`ulice`, `cp`, `mesto`, `psc`) VALUES (ulice, cp, mesto, psc);
        INSERT INTO uzivatel (`login`, `heslo`, `adresa_id`) VALUES (login, SHA2(heslo,512), (SELECT id FROM adresa WHERE `ulice`=ulice AND `cp`=cp AND `mesto`=mesto AND `psc`=psc) );
    end if; 
end $$ 
delimiter ; 
 
call SP_vlozUzivateleSAdresou ("martin", "abc123", "Ulice", "1024", "Město", "12345");
call SP_vlozUzivateleSAdresou ("pepa",   "456def", "Ulice", "1024", "Město", "12345");

Na prikladu pridavam uzivatele a k nemu adresu. Normalne musim vytvorit nejdriv zaznam v tabulce adresa a pote uzivatele. Jeste musim ve sve aplikaci hledat, jestli uz adresa existuje.
Takhle jenom zavolam ulozenou proceduru a mam po starostech :-)

Co si o tom myslite?

Dekuji za vase nazory!

Nahlásit jako SPAM
IP: 31.172.30.–
Reklama
Reklama
Jacques
~ Redaktor
0
Návštěvník
26. 8. 2013   #2
-
0
-


Ano, určitě to má smysl řešit procedurou, je to (mimo jiné) takové nějaké přehlednější :-)

btw: hesla by se neměla v databázi uchovávat uložená "natvrdo".

Nahlásit jako SPAM
IP: 94.112.255.–
martin
~ Anonymní uživatel
1379 příspěvků
26. 8. 2013   #3
-
0
-

#2 Jacques
>> btw: hesla by se neměla v databázi uchovávat uložená "natvrdo".

A jak tedy? Vzdyz v insertu mam:

INSERT INTO uzivatel (`login`, `heslo`, `adresa_id`) VALUES (login, SHA2(heslo,512), (SELECT id FROM adresa WHERE `ulice`=ulice AND `cp`=cp AND `mesto`=mesto AND `psc`=psc) );

ukladam heslo pomoci SHA-512 SHA2(heslo,512).

Myslis pridat salt? Napriklad  SHA2( CONCAT(login, heslo),512)?

Nahlásit jako SPAM
IP: 93.89.146.–
Jacques
~ Redaktor
0
Návštěvník
26. 8. 2013   #4
-
0
-

To šifrování jsem (bůh ví proč) přehlídl, sory - jako bych nic nepsal :-)

Nahlásit jako SPAM
IP: 94.112.255.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 5 hostů

Podobná vlákna

Jak moc jde kód zjednosušit? — založil psenik

Jak používat Threading? — založil jojo

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032016 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý