Definiční obor relace – Matematika – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Definiční obor relace – Matematika – Fórum – Programujte.comDefiniční obor relace – Matematika – Fórum – Programujte.com

Toto vlákno bylo označeno za vyřešené — příspěvek s řešením.
marpit0
Stálý člen
6. 10. 2013   #1
-
0
-

Zdravím, potřeboval bych poradit (nebo spíš nakopnout k řešení) u jednoho příkladu. Mám relaci zadanou následovně: (x, y) leží v R^2, x^2 - 2x + y^2 + xy = 20. K této relaci mám určit definiční obor. 

Definiční obor je definován tak, že pro x ležící v X existuje y ležící v Y, pro které platí relace. V tomto případě teda hledám uspořádanou dvojici (x, y) z R^2, pro kterou je relace platná. Potuď je mi vše jasné, jen nevím, jak určit definiční obor, vybrat "náhodně" dvojici (x,y) a zkusit, zda pro ní platí rovnost mi přijde jako nevhodné řešení. 

Zkoušel jsem na to jít i graficky. Zadaná rovnice je vlastně rovnicí elipsy a dvojice hledaných (x, y) jsou vlastně body tvořící elipsu, ale zase v této úvaze nevidím cestu k cíli. 

Děkuji za radu

Nahlásit jako SPAM
IP: 147.229.204.–
MarPit
Řešení
Honzc0
Stálý člen
7. 10. 2013   #2
-
+1
-
Zajímavé
Vyřešeno Nejlepší odpověď

#1 marpit
Vyřešíš dva diskriminanty pro "x" a pak pro "y" dané kvadratické rovnice a ty položíš rovny nule.

Tedy:

pro x: y^2+xy+x^2-2x-20=0 -> D=x^2-4(x^2-2x-20)=0, x1,x2=...

pro y: x^2-(2-y)x+y^2-20=0 -> D=(2-y)^2-4(y^2-20)=0, y1,y2=...

Nahlásit jako SPAM
IP: 93.181.78.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.

Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 8 hostů

Podobná vlákna

Definiční obor — založil Lukáš

Relace v mysql — založil Paja2

Relace nevydrží — založil Alex Candle

Uzavery relace — založil Peu

Binární relace — založil Mautinek

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý