Ako spraviť z lokálnej premennej globálnu – Python – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu
Reklama
Reklama

Ako spraviť z lokálnej premennej globálnu – Python – Fórum – Programujte.comAko spraviť z lokálnej premennej globálnu – Python – Fórum – Programujte.com

 

Hledá se programátor! Plat 1 800 € + bonusy (firma Boxmol.com)
Paloo
~ Anonymní uživatel
1 příspěvek
12. 10. 2013   #1
-
0
-

Zdravím, som v Pythone začiatočník a potreboval by som radu.

def zadanie_cisla(cislo):
    pass   

def spravny(cislo):
    if cislo<1:
        print('nie je spravne')
    else:
        print('spravne')


zadanie_cisla(int(input('zadaj cislo: ')))
spravny(cislo)

Popíšem to: mám 2 funkcie - zadanie_cisla (do ktorého musím zadať číslo) a funkciu spravny(), ktorá to číslo musí vyhodnotiť. Problém mám s tým ako použiť to zadané číslo v druhej funkcii. Upozorňujem, že to takto musí byť rozdelné - nemôžem to dať do 1 funkcie. Dá sa to vôbec nejako ? Alebo ako zadať parametre tak, aby to šlapalo ako má.

Ak by mi niekto vedel pomôcť budem vďačný, trápim sa s tým už asi 4 hodiny..

Nahlásit jako SPAM
IP: 178.143.3.–
Reklama
Reklama
lukas.balaz0
Super člen
12. 10. 2013   #2
-
+1
-
Zajímavé

Nechápem, čo vlastne chceš ?? Napíš konkrétne v akom probléme to potrebuješ použiť. Prečo proste funkcia zadanie_cisla() nevráti tu premennú cislo ? :

def zadanie_cisla(cislo):
     return cislo

def spravny(cislo):
     if cislo<1:
         print('nie je spravne')
     else:
         print('spravne')


 cislo=zadanie_cisla(int(input('zadaj cislo: ')))
 spravny(cislo)


Nerobím v pythone, ale mohlo by to fungovať. Možno tam je nejaká chyba syntaxe ale určite v pythone existuje niečo ako return.

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.215.106.–
Kit+11
Guru
13. 10. 2013   #3
-
0
-

#1 Paloo
Zadání mi připadá nesrozumitelné. Možná by bylo lepší se na to podívat objektově, protože v objektech takové záležitosti fungují tak nějak "přirozeně".

Nahlásit jako SPAM
IP: 46.174.34.–
Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
Wrunx
~ Anonymní uživatel
34 příspěvků
24. 10. 2013   #4
-
0
-

Nevim jestli jsem to pochopil, ale mrkni na příklad níže: proměnná, definovaná uvnitř jedné funkce, se použije uvnitř druhé funkce. Na mojem Python 2.7.1 mi to funguje, ale důrazně bych nedoporučoval tento naznačený postup používat jinak, než jako demonstraci co všechno Python dokáže "sežrat"... :-)

def zadanie_cisla():
    global cislo
    cislo=input("Dej cislo:")

def spravny(cislo):
    if cislo<1:
        print('nie je spravne')
    else:
        print('spravne')

zadanie_cisla()
spravny(cislo)

Nahlásit jako SPAM
IP: 188.120.195.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 18 hostů

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032016 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý