Záleží na řádcích/sloupcích v poli? – Delphi – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu
Reklama
Reklama

Záleží na řádcích/sloupcích v poli? – Delphi – Fórum – Programujte.comZáleží na řádcích/sloupcích v poli? – Delphi – Fórum – Programujte.com

 

Hledá se programátor! Plat 1 800 € + bonusy (firma Boxmol.com)
Jarda
~ Anonymní uživatel
191 příspěvků
5. 11. 2013   #1
-
0
-

Zdravím všechny programátory

Uznávám že z názvu vlákna není zcela patrné oč jde. Hned to tedy objasním dvěma téměř totožnými příklady.

 Příklad 1:

For A := 0 to N - 1 do
For B := 0 to N - 1 do
begin  
  T[A,B] := Random(100);
  StringGrid1.Cells[A,B] := IntToStr(T[A,B]);
end;

 Příklad 2:

For A := 0 to N - 1 do
For B := 0 to N - 1 do
begin  
  T[B,A] := Random(100);
  StringGrid1.Cells[A,B] := IntToStr(T[B,A]);
end;

Za napsání 1. příkladu do dnešního testu z programování na SŠ jsem byl ohodnocen mínusovými body, protože prý příklad 2. je korektnější... Může mi někdo prosím vysvětlit, v čem je 2. příklad rychlejší, přehlednější, zkrátka lepší?

Vím že mi kdysi, bylo mi vysvětlováno, že StringGrid má souřadnice označeny [sloupec, řádek], ale pole je má přesně naopak. Dle mého názoru je ale jedno jak mám data "naházená" v paměti, když je dovedu načíst tak, aby to uživatel nepoznal.

Díky za vyčerpávající odpovědi  

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.101.234.–
Reklama
Reklama
KIIV+42
God of flame
5. 11. 2013   #2
-
0
-

no podle me pujde spis o "programatora", kdo by po tobe neco upravoval. Predstav si podobny kod na stovkach radku a najednou ten clovek po tobe ma neco upravit a bude cekat, ze jsou indexy stejne jako u toho data gridu. Nebo ze dostane pozadavek, zmenit velikost na neco jako M x N a nebude predpokladat ze se to pouziva jako N x M

Nahlásit jako SPAM
IP: 62.168.56.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
Jarda
~ Anonymní uživatel
191 příspěvků
5. 11. 2013   #3
-
0
-

#2 KIIV
To si taky myslím a právě proto moje indexy ve StringGridu odpovídají indexům v poli.

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.101.234.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 16 hostů

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032016 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý