Ahoj nechci vysvetlit ale chtěl bych matematicky zápis algoritmu uvedeného v názvu vlakna.
Díky
Zasláno z mobilního telefonu.
Ahoj nechci vysvetlit ale chtěl bych matematicky zápis algoritmu uvedeného v názvu vlakna.
Díky
zpusobu, jak to zapsat je hromada... moc mi neni ale jasne spojeni matematicky zapis algoritmu...
podle pouzitych cisel muze byt algoritmus klidne: exp(ln(x)/y)
nebo jestli to chces resit nejak iteracne ci podobne
Tak isto je to 1/x mocnina y. Teda ak chces 0.5 odmocninu z y tak to vypocitats aj na prstoch. Staci uz len vediet ako sa vypocita a ^ b pre lub a, b. a Vies aj ako sa pocita odmocnina, samozrejme na trosicka mensom Df(a,b) {a >= 0(nie vzdy napriklad pre b=1,3,5,...,2*n+1, to vies pocitat odmocniny jednoznacne), b!=0}
Dík za reakci no...
Jde mi o opravdu matematicky algebraicky zápis vytvořený matamatikem. Elementární math funkce z jakéhokoli api do toho netahejte.
No jak napsal KIIV půjde nejspíše o iteracni způsob výpočtu a předpokládám že uvedený zápis zabere A4 nely více potřebuji to do školy (ne promne)
minimalne to chce jeste vedet, jestli to ma byt pro y realne ci celociselne... pro druhou odmocninu je hromada numerickych metod + je i zminene, ze vetsina kalkulacek ma implementovan hlavne presny log/ln a 10^x e^x ... a odmocniny pocitaji pomoci toho ... takze maximalne prolejzat ty numericky metody
Teď už fakt nevím jak odpovědět já má diplom z minulého tisiceleti a otazku kterou mi dnešní student položil je otázka ze spíše matematické fakulty než z MATFIZU. Prosím zkus napsat ten vzorec (odkaz) kde si i já připomenu některou z elementárních technik výpočtu - fakt jde o školu a vysvětlení-ddítěti
to co potřebuješ je Taylorův rozvoj funkce
viz zde http://cs.wikipedia.org/wiki/Taylorova_%C5%99ada
v sekci "Příklady Taylorova rozvoje" jsou vzorce a jeden z nich je
a(na x) = ......
pokud chceš odmocninu je potřeba dosadit za x převracenou hodnotu, tj 5. odmocnina -> a(na 1/5)
Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku