Odporový dělič před ADC – Mikrokontroléry – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu
Reklama
Reklama

Odporový dělič před ADC – Mikrokontroléry – Fórum – Programujte.comOdporový dělič před ADC – Mikrokontroléry – Fórum – Programujte.com

 

Hledá se programátor! Plat 1 800 € + bonusy (firma Boxmol.com)
martine03
~ Anonymní uživatel
5 příspěvků
7. 11. 2013   #1
-
0
-

Zdravím,

používám mikrokontrolér ATmega16 a snažím se měřit s A/D převodníkem
na dvou kanálech (ADC0 a ADC1) napětí 0 - 10 V. Jako referenční napětí mám AVCC. Prescaler je nastaven tak, aby převodník pracoval na frekvenci 62 500 Hz. Před vstupy mám odporový dělič:

10k, vstup ADC1, 22k, vstup ADC0, 27k, zem.

Bylo to spočítáno tak, že při 6 V bude na kanálu ADC1 4,983 V a dojde k přepnutí na kanál ADC0. Na něm bude při 10 V 4,937 V. 

Když však nastavím hodnotu napětí např. na 9,11 V, naměřím na prvním odporu (10k) 3,61 V, na druhém (22k) 170 mV a na třetím (27k) 5,33 V. Doufám, že mi někdo osvětlíte, proč je tomu tak. Myslel jsem si, že se napětí rozdělí klasicky úměrně hodnotě odporu.

Připojen obrázek.

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.103.179.–
Reklama
Reklama
KIIV+42
God of flame
7. 11. 2013   #2
-
0
-

jde o to, ze CMOS obvody mivaji na vstupech ochranne diody... vsechno vetsi nez napajeci napeti je svedeno na Ucc a vsechno mensi nez 0V je svedeno na Gnd... co meris na R2 je pravdepodobne ubytek prave na te ochranne diode...

protoze pri 10V mas na PA1 cca 8.3V (tedy nemas.. dioda to vede rovnou na to Ucc)

Nahlásit jako SPAM
IP: 94.112.35.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
martine03
~ Anonymní uživatel
5 příspěvků
12. 11. 2013   #3
-
0
-

Ok, to chápu. Pokud ale nepřekročím napětí 5 V a nastavím hodnotu napětí např. na 1,32 V, tak na prvním ani druhém odporu nenaměřím žádné napětí. Veškeré napětí je na dolním rezistoru (na obrázku R8). To je způsobeno čím? Tady už žádné ochranné diody roli nehrají, ne?   

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.103.179.–
hlucheucho+10
Posthunter
12. 11. 2013   #4
-
0
-

Kolik je na R8? Nemáš něco vyzkratovaný?

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 188.95.60.–
martine03
~ Anonymní uživatel
5 příspěvků
12. 11. 2013   #5
-
0
-

Na dělič přivádím 1,32 V a na R8 je celé přivedené napětí (1,32 V). Na ty zkraty mrknu. Uvažuju tedy správně, že by se za těchto podmínek mělo to napětí rozdělit mezi všechny tři rezistory dle jejich hodnoty?

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.103.179.–
KIIV+42
God of flame
13. 11. 2013   #6
-
0
-

#5 martine03
taky musis mit nutne ty AD piny jako vstupy, zadnej pull-up a tak...

Nahlásit jako SPAM
IP: 62.168.56.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
martine03
~ Anonymní uživatel
5 příspěvků
13. 11. 2013   #7
-
0
-

Jako vstupy mam ADC0 (PA0) a ADC1 (PA1), které používám. Na ostatních vývodech na bráně A mám pull-upy. 

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.103.179.–
KIIV+42
God of flame
13. 11. 2013   #8
-
0
-

pak uz jen zmerit proudy, odpory, a tak...

Nahlásit jako SPAM
IP: 62.168.56.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
martine03
~ Anonymní uživatel
5 příspěvků
14. 11. 2013   #9
-
0
-

Tak jsem všechno několikrát "propípal" multimetrem, zkontroloval propojení analogové a číslicové země (realizováno přes nulový odpor) a žádný zkrat jsem neobjevil. Myslíte, že by mohl být poškozený vývod? Tu megu jsem používal již několikrát v minulosti. 

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.103.179.–
hlucheucho+10
Posthunter
15. 11. 2013   #10
-
0
-

Jaký proud prochází děličem? (Do série s R5 zapojit miliampérmetr). Pak bych zkusil přes odpor cca 1k v sérii s miliampérmetrem připojit vývody PA0 ma zem, pak na VCC, totéž udělat s PA1. 

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.178.67.–
hlucheucho+10
Posthunter
15. 11. 2013   #11
-
0
-

Je tady i možnost, že experimentování s napětím 10V přivedeným na R5 došlo k poškození IO. Pokud VCC nebylo dostatečně zatíženo, proud kolem 0,4 mA procházející pře R5 a vnitřní obvody IO do VCC mohl zvýšit VCC nad únosnou mez (viz mezní hodnoty v datasheetu).

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.178.67.–
KIIV+42
God of flame
15. 11. 2013   #12
-
0
-

a u me vestecka koule tvrdi, ze nema sice zaply pull-upy na tech PA0 a PA1, ale ze to taky nebudou vstupy... :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 62.168.56.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
hlucheucho+10
Posthunter
15. 11. 2013   #13
-
0
-

#12 KIIV
Proto měření miliampérmetrem přes 1k.  Pokud to má nakonfigurovaný jako výstup, proudy budou odpovídat stavu výstupu, hodnotě VCC a použitému odporu 1k. Pokud zachoval funkci RESET pinu, nezměnil jeho nastavení na GPIO, může podržet reset aktivní a zkusit, jak se chování změní. Na výstupy se musí GPIO nastavit softwarově, během resetu se jako výstup nechovají.

Další "pecka" by bylo, kdyby měl IO špatně zapájený a byl bez napájení. Důkladná prohlídka pod lupou nebo snadný test - některý GPIO nakonfigurovat jako výstup, nastavit ho do H a změřit napětí tohoto výstupu nejlépe při zátěži, stačí i 10k.

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.178.67.–
KIIV+42
God of flame
15. 11. 2013   #14
-
0
-

#13 hlucheucho
taky taky .. kdyz to ted zase ctu (to chovani), tak vetsinu napeti nameril na "dolnim" odporu.... neumi napsat R2, R8 a tak....  coz by se mozna vic blizilo tomu cipu bez napajeni nez log 0

a to mereni proudu vsude mozne sem navrhl tez :D  proste lidi bez zkusenosti s elektronikou sou na tom bidne, jakmile jim neco nejede :D

Nahlásit jako SPAM
IP: 62.168.56.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
szykorsky
~ Anonymní uživatel
1 příspěvek
18. 11. 2013   #15
-
0
-

Nevím sice, kolik je ti let, ale myslím, že když k tomu dostaneš obrázek, tak by mohl i kluk jako ty, který, když na základní škole probíhala hodina češtiny, očividně toužebně myslel na svůj multimetr, poznat, co je myšleno dolním odporem. Možná nemá tolik zkušeností s elektronikou, ale na druhou stranu zvládne správně formulovat větu a vyjádřit myšlenku, což by měla být samozřejmost, ale pro některé jedince je to něco nepřekonatelného, jak nám (nejen v tomto příspěvku) předvádíš.

Jinak bych řekl, že fórum slouží primárně k tomu lidem pomoci a ne si z nich dělat srandu a dělat z nich blbečky, když jim něco nefunguje. Uvědom si, že ten člověk, co to psal, může být mnohem mladší. Zajímalo by mě, kolik zkušeností jsi měl třeba v devatenácti letech s A/D převodníkem a mikrokontrolérama ty. Ale zase je dobře, když sem přispíváš a trávíš tu nějaký čas. Alespoň má někdo jiný v tu chvíli od tebe klid.    

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.103.179.–
KIIV+42
God of flame
18. 11. 2013   #16
-
0
-

#15 szykorsky
kdyz to nefunguje tak udelam par kroku:

1) zkusim co dela delic bez pripojeneho jednocipu (muze mit blby odpory)

2) otestuju proudy do jednotlivych pinu (blbe nastaveni pinu, spalene piny, prorazene diody - i drzeni resetu by to odhalilo tim, ze prepina piny do stavu vysoke impedance)

3) prepojim na jine piny - zjistim co se deje...

4) uz 100% vim kde je chyba

Nevim co by se tu melo dal rozepisovat, krom toho ze se clovek ma aspon v ramci schematu vyjadrovat explicitne. Nekdo se zkusenostma todle zvladne overit za 5 minut (kdyz se bude loudat). Zkusenosti beztak musi ziskat tim ze furt neco zkousi. (+ vsechny tyhle body tu jsou vyjmenovany, uz to musi mit vyreseny)

Nahlásit jako SPAM
IP: 94.113.92.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
hlucheucho+10
Posthunter
19. 11. 2013   #17
-
0
-

Ještě jedna zkušenost. Když něco nejde, nemá smysl se snažit to zlomit za každou cenu - většinou se nadřeš bez výsledku a pak stejně dojdeš k tomu to "dát k ledu" alespoň na týden. Po takové pauze se většinou rozbřeskne a najednou je vše křišťálově jasné, k řešení se dojde během několika minut.

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.178.67.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 88 hostů

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032016 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý