Posloupnost zakončená nulou – Java – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Posloupnost zakončená nulou – Java – Fórum – Programujte.comPosloupnost zakončená nulou – Java – Fórum – Programujte.com

 

Toto vlákno bylo označeno za vyřešené.
9. 11. 2013   #1
-
0
-

Ahoj, potřebovala bych poradit s jedním příkladem do školy, týká se určení přestupnosti/nepřestupnosti roků, což jsem vyřešila, ale nevím si rady s napsáním vstupu.

"Na vstupu je posloupnost čísel, které představují roky. Posloupnost je ukončena nulou. Hodnoty roků musí být větší než 1582 (byl zaveden Gregorianský kalendář)."

Napadlo mě to přes cyklus for nebo while, ale pořád mi neleze do hlavy zakončení cyklu.

Jak to tedy vyřešit?

Nahlásit jako SPAM
IP: 109.224.79.–
KIIV
~ Moderátor
+43
God of flame
9. 11. 2013   #2
-
0
-

zpracovavas dokud neni cislo nula... cyklus je na to dobry napad

Nahlásit jako SPAM
IP: 94.112.35.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
9. 11. 2013   #3
-
0
-

Hlavně mi neleze do hlavy ta posloupnost, jelikož jsme to ještě v matematice nebrali a podobné příklady ve výuce nedělali.

Nahlásit jako SPAM
IP: 109.224.79.–
KIIV
~ Moderátor
+43
God of flame
9. 11. 2013   #4
-
0
-

nemyslim, ze by se myslela matematicka posloupnost.. jen pujde o libovolny pocet cisel, u kterych se ma zjistit jestli jsou nebo nejsou prestupne ... ale neni to z tohodle zadani moc jasne... mozna ze mas kompletnejsi

Nahlásit jako SPAM
IP: 94.112.35.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
9. 11. 2013   #5
-
0
-

Na vstupu je posloupnost čísel, které představují roky. Posloupnost je ukončena nulou. Hodnoty roků musí být větší než 1582 (byl zaveden Gregorianský kalendář). 

Rok je přestupný tehdy, jestliže je číslo dělitelné čtyřmi. Z tohoto ale existují výjimky v případě celých století. Je-li číslo roku dělitelné stem, je tento rok přestupný pouze tehdy, pokud je dělitelný také 400. Tedy např. roky 1600 a 2000 jsou.
a)    Zjistěte, zda je rok přestupný
b)    Kolik je takových roků.
c)    O kolik je přestupných roků více nebo méně než nepřestupných.

Celé zadání zni takhle. Ona si paní učitelka libuje v nesrozumitelných zadáních.

Pokusím se to vyřešit, jak říkáš.

Nahlásit jako SPAM
IP: 109.224.79.–
KIIV
~ Moderátor
+43
God of flame
9. 11. 2013   #6
-
0
-

ta podminka na prestupnost se da dat dohromady v jednom vyrazu... sice ne uplne trivialnim, ale asi mas jen spocitat, kolik je tech prestupnych roku...  a na c si musis taky spocitat, kolik jich bylo neprestupnych

Nahlásit jako SPAM
IP: 94.112.35.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
10. 11. 2013   #7
-
0
-

Program zatím vypadá takto:

        int prestupne = 0;
        int neprestupne = 0;
        int rozdil=0;
        int rok;
        
        do{
           int i=0; i++;
           System.out.println("Zadej rok:");
           rok = sc.nextInt();
           if (rok%4 == 0  && rok%100 != 0)
               prestupne = prestupne +1;
           else
               if (rok%100 == 0 && rok%400 ==0)
                   prestupne = prestupne +1;
               else 
                   neprestupne = neprestupne +1;
        }
        while (rok!=0);
        
        System.out.print("Přestupných let je "+prestupne+ " a nepřestupných "+neprestupne+".");

        rozdil = prestupne-neprestupne;

        if (rozdil>0)
            System.out.println("Přestupných roků je o "+rozdil+" více než nepřestupných");
        else
            System.out.println("Přestupných roků je o "+rozdil*(-1)+ " méně než nepřestupných.");

Podmínku o tom, že rok musí být větší než 1582 mě napadlo napsat jako if, kdy jedna větev (rok >= 1582) povede na příkazy výše a druhá větev mě znova odkáže na vstup.

Co vy na to?

Nahlásit jako SPAM
IP: 109.224.79.–
KIIV
~ Moderátor
+43
God of flame
10. 11. 2013   #8
-
0
-

ten vypocet prestupny neprestupny je sptane...   prestupny je kazdy 4. rok, nejsou prestupne 100 s jednou vyjimkou - 400 ... (proto 2000 byl prestupny ale 2100 nebude - ikdyz je delitelny 4 a je taky 100 ale neni delitelny 400)

Nahlásit jako SPAM
IP: 94.112.35.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
10. 11. 2013   #9
-
0
-

Ale pokud tam zadám 2100, tak mi to vyhodnotí jako nepřestupný, takže tam snad problém není, ne?

Nahlásit jako SPAM
IP: 109.224.79.–
Flowy0
Věrný člen
10. 11. 2013   #10
-
0
-

#8 KIIV
ako si prisiel na to ze 2100 nebude prestupny? ak viem tak kazdy stvrty je prestupny a ak bol rok 2000 prestupny tak rok 2100 je o 25 prestupnych rokov neskor

Nahlásit jako SPAM
IP: 178.41.199.–
https://github.com/Flowy
10. 11. 2013   #11
-
0
-

#10 Flowy
Protože to tak bylo v zadání výš. (celé to je výsledkem toho, že sluneční rok skutečně netrvá 365 dní, ale o něco víc, wikipedia napoví :))

Nahlásit jako SPAM
IP: 109.224.79.–
KIIV
~ Moderátor
+43
God of flame
10. 11. 2013   #12
-
0
-

#9 Niichanka
kdyz na to ted koukam znova, tak mas pravdu.. sem se nejak prekoukl s tema prestupny a neprestupny...

kazdopadne se to dalo udelat v jednom vyrazu

Nahlásit jako SPAM
IP: 94.112.35.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
sleepy
~ Anonymní uživatel
422 příspěvků
10. 11. 2013   #13
-
0
-

#10 Flowy
Tu je odpoved na tvoju otazku http://cs.wikipedia.org/wiki/P%C5%99estupn%C3%BD_rok.

Ten if sa da zapisat aj takto, btw mas tam jednu podmienku navyse v tom else (dva krat kontrolujes to iste):

if (rok % 4 == 0 && (rok % 100 != 0 || rok % 400 == 0) ) {
	prestupny++;
} else {
	neprestupny++;
}

A tak ma napadlo ze ak chces spocitat pocet prestupnych rokov od nejakeho roku (0 alebo 1584(teda ak uz bol uznany za prestupny, vychadzat to vychadza)). Staci od roku do ktoreho chces pocitat pocet prestupnych rokov odpocitat 0 (1584) a s  tymto nasledne narabat: 

y = rok - 0 (1584)

pocetPrestupnych = 1 + [y / 4] - [y / 100] +  [y / 400] // to je dolna cela 
							// cast po deleni alebo 
							// normalen celociselne 
							// delenie

skusal som to mne to vychadzalo, ale lepsie si to prejist ak to pouzijes. Alebo cyklus cez tie jednotlive roky, neni ich tak vela.

Nahlásit jako SPAM
IP: 147.175.177.–
12. 11. 2013   #14
-
0
-

#13 sleepy
Díky díky, if jsem si upravila.

Ten druhý způsob tam mít nemám, ale díky za snahu.

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.155.231.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 5 hostů

Podobná vlákna

Dělení nulou — založil Anonymní uživatel

Dělení nulou — založil kozomil

Posloupnost — založil Twiggy

Posloupnost — založil Marek

Moderátoři diskuze

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý